Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja napisze tak...jezdzac w przyslowiowym tepie kolo slupa i odcinki okolo 40-60 km. mi na komputerze pokazuje okolo 9.5-9.7.Raz mialem wskazanie 10.3l/100 km.

A gdy przelaczylem ilosc km/na litr jezdzac tylko do pracy okolo 4km. pokazywalo mi 6.9 km/na litr.

Ale gdy zrobilem odcinki ktore pisalem wyzej to spalanie oscylowalo sie na polapie 10km/L.

Ale sredno trzeba przyznac racje koledze z poprzedniego postu X jest duzy jak ciezarowka i to ze przy jezdzie dosc dynamicznej w miescie to spalic musi i tak jest bo to moj juz 3x 12.5 do 13 litro.

W trasie do Pl.zaladowany na maxa i jeszcze box na dachu (Thull Aero) okolo 1600km. spalanie oscylowalo mi na polapie 8.7 9.8 ale byly odcinki ze jechalem i 200 km/h ale srednio to 140-160km/h.

Moze sie z moimi zaobserwowaniami zgodzicie lub nie ale to moje doswiadczenie.

A majac Tuarego 3.0d palil jak smok okolo 2-2.5 litra wiecej ale jest ciezszy i troche wiekszy.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja w swoim X-ie spalanie na trasie 9l srednia prędkość 140-160 ok. 10l 160-200 wszystkie spalani przy właczonej klimie.Według wskazań komputera 7.3~7,6.
Opublikowano

Witam jestem właścielem X od 3 tygodni 3.0 d 218 i też mam wrażenie że pali za dużo jak prowadziłem do domu trasa 200 km prędkość nie większa jak 110 wyszło mi

12,5 l i już mi coś nie pasowało koło domu 15 l po próbach i delikatnej jeździe max 100 km/h bez gwałtownego przyśpieszania wszystko co osiągnąłem to 11,5 wydaje mi się że bynajmniej dużo tym bardziej że jazda naprawdę ślimacza , dane z komp. i z przeliczania ręcznego są zbliżone . Auto nie dymi ani nie muli czyli zakładam że silnikiem wszystko ok. ?Mam kolegę ktury ma prawie identycznego X i jemu koło domu pali 9,5 l no i z całą pewnością nie jeździ tak jak ja ( czyli jak ślimak ). mi takiego wskazania nie udało się uzyskać nigdy nawet z trasy

Pozdrawiam Paweł

Opublikowano

Witam

Jestem nowy na forum, ale z X 5 mam kontakt od dwóch lat - Twoje spalanie jest w pełni normalne. Komputer nie robi dużych przekłamań. Posiadam auto w automacie, jeżdżę dosyć spokojnie, bez wariactwa - miasto 13 litrów, trasa (120 km/h) 10,5 - 11 litrów ON.

\I nie wierzę w historyjki o spalaniu poniżej 8 litrów - chyba, że na holu z górki i z wiatrem...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam jestem właścielem X od 3 tygodni 3.0 d 218 i też mam wrażenie że pali za dużo jak prowadziłem do domu trasa 200 km prędkość nie większa jak 110 wyszło mi

12,5 l i już mi coś nie pasowało koło domu 15 l po próbach i delikatnej jeździe max 100 km/h bez gwałtownego przyśpieszania wszystko co osiągnąłem to 11,5 wydaje mi się że bynajmniej dużo tym bardziej że jazda naprawdę ślimacza , dane z komp. i z przeliczania ręcznego są zbliżone . Auto nie dymi ani nie muli czyli zakładam że silnikiem wszystko ok. ?Mam kolegę ktury ma prawie identycznego X i jemu koło domu pali 9,5 l no i z całą pewnością nie jeździ tak jak ja ( czyli jak ślimak ). mi takiego wskazania nie udało się uzyskać nigdy nawet z trasy

Pozdrawiam Paweł

Za dużo pali, mi tyle wciagała E53 przy ostrym butowaniu :)

Jak tylko wsiadła moja żona to w trasie zużywała poniżej 9L

Opublikowano
tyle, że mamy tu porównać auta o takich samych gabarytach, parametrach - X5 jest dużym i ciężkim autem, gdzie sylwetka jest mniej opływowa od typowej osobówki.
Opublikowano

10,5l/100 km to 3.0d 218 KM bierze, jak całą drogę mam 180-200 km/h (zaczynam w Strykowie, kończę w Poznaniu).

W mieście 9,5l/100 km bez oszczędzania się. Przy próbach jazdy ekono miasto wychodzi 8,5, ale wtedy odstaję od peletonu :)

pozdrawiam,

Marcin

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
tyle, że mamy tu porównać auta o takich samych gabarytach, parametrach - X5 jest dużym i ciężkim autem, gdzie sylwetka jest mniej opływowa od typowej osobówki.

Jak nie wiesz co to E53 to czym Ty jeździsz :norty: :norty:

Opublikowano (edytowane)
10,5l/100 km to 3.0d 218 KM bierze, jak całą drogę mam 180-200 km/h (zaczynam w Strykowie, kończę w Poznaniu).

W mieście 9,5l/100 km bez oszczędzania się. Przy próbach jazdy ekono miasto wychodzi 8,5, ale wtedy odstaję od peletonu :)

pozdrawiam,

Marcin

A jednak można!!!! U mnie dużo sportowców nie ma, a jak są to tak strasznie nie odstaję.

Edytowane przez ArtPol74
Opublikowano

Ostatnio na pełnym baku wyszło mi 9,3 l/100 km ( 3/4 to trasa), jechałem max 2500 obr/min na tempomacie ;)

Przy mojej normalniej, płynnej jeździe wychodzi średnio 10,5 l/100 km na kołach 17" i 11 l/100 km na 19".

Wartości mierzone przy dystrybutorze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja nie wiem jak wy to robicie, ja mam 3.0d po czipie i w miescie pali mi 12L/100.

I to zadna dynamiczna jazda, rozsadne uzywanie gazu i hamulca przed czerwonym...

Normalna jazda 13L/100.

W trasie do 140km/h 8.9L/100.

Czip jakos duzo nie zmienil.

Generalnie jak sa bardziej zakorkowane dni a jestem po trasie to widze nawet na kompie jak mi rosnie spalanie od samego stania w korku. Np startuje z 10L/100 i po 30min jest juz 10.3L/100. Ponad pol litra xidzie na samo stanie w korkach przez 1h. Dziennie na bank stoje godzine w miescie, wy nie?

Teraz mam jakies kolka zimowe chudziaki 235 chyba.

Pzdr,

M

Opublikowano
U mnie podobnie jak u kolegi wpis wyżej lecz mam 184KM. Pilnuje ekonomierza a wyświetlacz średnie spalanie pokazuje mi bez mała cały czas to samo czyli powyżej 14 i mało co się zmienia.Ekonomierz wydaje się być bardziej wiarygodny.Ostatnio zrobiłem 500km nocą jadąc prędkością raczej nie większą niż 120(ślisko zaczyna się robić) i wyszedł mi powyżej 10l,myslę że to trochę za dużo ponieważ osiągałem już wyniki w okolicach 8l muszę tylko zaznaczyć że na tempomacie
  • 1 rok później...