Skocz do zawartości

mam E36 na pasku i mnie trafia...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich !

mam trojke '91 1,6l na pasku rozrzadu,pierwsze wypusty.nie jest zla,w tej chwili odmalowana i zakonserwowana,ale co z tego jak nie chce "jechac". nie wiem co sie stalo ale od dluzszego czasu jest slaba,rusza tylko z pierwszego biegu,nawet jak sie toczy i tak z dwojki nie daje rady,na trasie-prostej drodze jest ok.choc odczowa sie brak mocy,lekkie wzniesienie i po niej... oleju nie bierze,spaliny ok.-wszysko sprawdzane na komputerze,bledu nie ma w urzadzeniu sterujacym,juz nie wiem co robic,gdzie szukac. moze ktos z Was mial kiedys taki lub podobny problem i udalo sie go usunac... dzieki za wspolczucie :-)

[/i]

Opublikowano

Witam,

A jak już ruszy, to na obroty się wkręci,czy tylko do 4000 i koniec??

Może rozrząd dokonał żywota....

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Witam

Może autko delikatnie stara się zasugerować, że wymaga odrobiny troskliwości? Może zadbać o filtry powietrza, paliwa, przewody paliwowe i WN, świece? Podjechać do jakiegoś dobrego mechanika?

pozdrawiam

--

Kesek

Opublikowano
Moze pompa paliwa do wymiany, moze zatkany wydech
Opublikowano
witam kolego mialem podobny problem rowniez z motorem 1.6 m-40 tylko w budzie e30 co sie okazalo tak jak wyzej kolega napisal pompa paliwa sie konczyla zalozylem nowa i po klopocie ale przyczyn moze byc kilka i nie koniecznie to musi byc pompa :naughty: wiec lepiej przejzec wszystko po kolei pozdro.
Opublikowano
  • Autor

czesc ,dzieki za sugestie...

nie opisalem Wam wczesniej co sprawdzilem sugerujac sie opiniami czterech mechanikow.

pierwsze to sprawdzilem caly dolot,regulator biegu jalowego,wymienilem swiece,zawor podcisnieniowy paliwa,wszystkie filtry,pompy mam teraz dwie :) sprawdzilem przewody paliwowe i nic...nie skupilem uwagi tylko na rozrzadzie,ale czy to moze miec wplyw na moc ?bylem do tej pory 5razy na komputerze-nie ma bledu. rozumiem ze BMW lubi sobie pociagnac z baku ale zawsze to wynikalo z ciezkiej nogi... mam dwie ksiazki staram sie wykryc cos sam... nie moge,nie chce zmieniac silnika bo nie wiem na co trafie,a moj jest sprawdzony. czekam na ratunek :)

Opublikowano

opisz troszke dokladniej czy np wchodzi do spodu na obroty , czy faluje moze na wolnych, i czy przypadkiem jesli masz gaz to nie strzela.

powody w sumie sa wyzej wymienione. mozliwe ze pasek rozrzady jest za luzny i przeskoczyl o jeden zabak. mialem to w mojej 2 litrowce. jezeli masz katalizator to istnieje mozliwosc ze sie rozsypal w srodku i pozapychal ci tłumik. sprawdz rozrzad bo jesli masz dolot i filtry oraz pompe paliwa wporzo to na to bym postawil.

WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
  • Autor

no wlasnie...

kiedy odpale przez chwile chodzi ladnie,po chwili zaczyna falowac,kiedy chce ruszyc przycisne gaz moge stukac pedalem o podloge kilka razy i dopiero po chwili wskakuja obroty,kilka razy tez zgasla ale zawsze odpala za pierwszym razem,nie mam gazu... nie wiem, ktos zasugerowal mi popatrzec do baku,mial on podobny problem w innym aucie(pod gore redukcja biegow do pierwszego,a z gorki normalniej ale nie na 100%)cos jak moja teraz...wiem w sumie jakie sa objawy kiedy przeskoczy pasek ale komputer nic nie wykazal,kilku z Was sugeruje ze to moze byc problem i chyba wezme go na pierwszy ogien,bo juz nie mam pomyslow... :) ,dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie znam silnika 1,6, ale wiem jak jest w 1,8 i myślę, że jest tak samo. Jeżeli chcesz sprawdzić rozrząd bez rozbierania połowy silnika to zdejmij pokrywę głowicy, następnie obróć silnikiem i zablokuj wał korbowy w górnym martwym punkcie np. wkładając trzpień przez otwór w bloku silnika w koło zamachowe (trzpień/kołek powinien mieć średnicę ok. 8 mm na końcu żeby wszedł do otworu w kole zamachowym i ok. 11,9 mm średnicy w dalszej części żeby nie miał luzy w otworze bloku silnika). Otwór w bloku znajduje się po prawej stronie silnika (patrząc z przodu) i jest zwykle zakorkowany plastikowym korkiem. Jeżeli masz porządnie zablokowany wał korbowy to wystarczy przyjrzeć się położeniu wałka rozrządu. Z przodu silnika wałek rozrządu ma kwadratowy przekrój. W jednej z 4 powierzchni tego "kwadratu" są dwa otwory. Płaszczyzna z tymi otworkami powinna być równoległa do płaszczyzny obudowy pierwszego łożyska ślizgowego wałka rozrządu. Ponadto na wspomnianym pierwszym łożysku ślizgowym jest (lub nie ma) znaczek, który powinien idealnie pokrywać się z jednym z tych dwóch otworów w wałku rozrządu. Można jeszcze odkręcić przewód olejowy nad wałkiem (potrzebna nowa uszczelka pod środkową śrubę drążoną [0,16 zł w ASO] i śrubę zaznaczyć, żeby wkręcić w takim samym położeniu) i sprawdzić czy otwór w wałku widoczny przez otwór z którego wykręciliśmy śrubę jest dokładnie scentrowany (czy jest dokładnie w jego środku). Jeżeli tak jest to pasek rozrządu jest prawidłowo założony.
Opublikowano

A przypadkiem w tym silnika nie ma aparatu zaplonowego?Moze masz zaplon przestawiony.

Byc moze sie myle wiec mnie poprawcie.