Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mój problem jest taki że jeśli mam włączone śwatła pozycyjne i mijania w aucie po ok 3 km siada akumulator gdy wymienie na inny to samo ale tylko przy włączonych światłach bez świateł jest ok co może być przyczyna prosze o pomoc
Opublikowano

najprościej sprawdzisz miernikiem.

ale jak ci pada po 3 km to albo tak jak napisał kolega brak ładowania albo padł akumulator w sensie np. przepaliła sie cela

miałem kiedyś podobne zdarzenie jechałem a tu nagle straciłem wspomaganie i auto zgasło odczekałem 10-15 min i zrobiłem jeszcze 2-3 km i znowu koniec jazdy okazało sie że padła cela

nowy akumulator rozwiązał problem

ale może to być po prostu brak ładowania :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Weź jakikolwiek multimetr (miernik) i zmierz napięcie na akumulatorze przy odpalonym silniku, a potem przy właczonych światłach. Zmierz też napięcie za bezpiecznikiem głównym instalacji (taki spory w pobliżu akumulatora). Wtedy będziesz znał odpowiedź.
Kai
Opublikowano
zwroc uwage na kontrolke ladowania,jak przekrecisz stacyjke do momentu jak kontrolki sie zapala czy pali sie kontrolka ladowania jezeli tak to po odpaleniu silnika zaobserwuj czy zgasla i nie zarzy sie lekkim swiatlem(nie jest to regula braku ladowania ale jak ktos nie ma miernika to najlepiej tak zaczac)
Opublikowano
Test numer 9..... :mad2: ma być 13,8 do max 14,5 volta.

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.