Skocz do zawartości

Szyby bezramkowe - coupe / problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Szukałem i szukałem...ale nie znalazłem podobnego tematu. Może źle więc jak było to proszę o linka :) Temat wydaje mi się może dotyczyć wszystkich modeli z bezramkowymi szybami.

Tak jak w temacie chodzi o szybki w coupetkach. W BMW z tymi szybkami jest tak że przy otwieraniu drzwi szyba przed otwarciem opada jakies 5mm i otwiera się drzwi. Problem u mnie jest taki że jak jest mrozik nawet lekki to w zasadzie zawsze te szybki nie opadają przy otwieraniu drzwi. :cry:

I jak zamykam a zapomnę o tym to szyba przy lusterku na siłę wskakuje pod ramkę (bo tam jest najsztywniejsza) ale od pewnego miejsca zostaje na zewnątrz no i ... tak nie może być. :?

Jak pamiętam o tym to po prostu na siłę :mad2: naciskam szybę od góry i ona opada lekko i normalnie mogę zamknąć drzwi. Dodam że po zamknięciu szybka ładnie idzie do góry te 5mm czyli tak jak powinno być.

Dzieje się tak z dwóch stron... Czy ktoś miał już podobny problem?

Dzięki z góry za pomoc. :8)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Nie jestem pewny, ale może to wina mikrostyku? Może zamarza i trzeba by go jakimś teflonem w sprayu potraktować? :D
:)
Opublikowano

Może tak być. Bo dzieje się tak tylko jak są przymrozki lub jest temp poniżej zera.

Pytam bo może ktoś miał coś takiego i nie będę musiał gdybać :8)

RekiNN czy możesz mi powiedzieć w razie draki gdzie jest ten mikrostyk? Czy muszę rozbierać drzwi?

Pozdrawiam...

Opublikowano

To samo jest w E36 coupe. U mnie zawsze w ostrą zimę pomagało psiknięcie WD40 w zamki z boku krawędzi drzwi (w późniejszych modelach ten styk jest gdzie indziej, z przedniej części drzwi o ile pamiętam) ale jak jest w E46 tego nie wiem. Poszukaj "pstryczka" w okolicach drzwi, ścianki bocznej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki chłopaki poszukam tego pstryczka :) mam nadzieję że na tym się skończy i nie trzeba będzie rozbierać drzwiorów :8)

A tak btw to myślałem że przytrafiło się to większej ilości coupejek a tu cisza...tak jak by :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie jest tak, że po prostu jak jest mróz to szyba przymarza do uszczelki w drzwiach i dlatego nie opada? :cool2:
Opublikowano

Na początku takie miałem podejrzenie...BaX

ale autko nieraz stało tak że z jednej strony było całe do skrobania włącznie z przednią i tylną szybą a z drugiej szybki były cacy i i tak nie opadała (na tej teoretycznie czystej stronie - auto było suche a żeby tak złapać szybę na uszczelce to musi być raczej mokra uszczelka i to w miarę solidnie) poza tym rozumiem jak by tak się stało raz na jakiś czas ale za każdym razem jak jest przymrozek?

Z ciekawości - przymarzły Ci już tak szyby BaX? Chyba że garażujesz swoją maszynę... :8)

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z ciekawości - przymarzły Ci już tak szyby BaX? Chyba że garażujesz swoją maszynę... :8)

Pozdrawiam!

Garażuje ale to niczego nie zmienia, czasem nawet jest gorzej bo sypki śnieg ktory leży na aucie jak wjade do garażu pod wpływem nagrzewania się w garażu powietrza od sinika zamienia się w wode która spływa po szybach, a jak auto stoi całą noc w nieogrzewanym garażu to rano zamienia się w lód i przymarzają szyby. w E36 miałem tak samo.

Opublikowano

Witajcie

Ja tez mam coupete, ale takiego problemu nie mialem i nie mam. Smaruje teraz raz na dwa tygodnie uszczelki preparatem silikonowym i zawsze jest jak byc powinno.

Mam natomiast inny problem. Otóż przy większych prędkościach słysze po stronie kierowcy szum wiatru. Wydaje mi sie że gdzieś koło lusterka.

Czy są koledzy jakieś wyciszacze :) taśmy, czy muszę już wymienić calą uszczelkę przy karoserii ?

Z drugiej strony drzwi (pasażer) znów mam luźna szybę, natomiast od kierowcy jest ok. Czy trzeba kupować całą prowadnice czy może jakaś podkładka badź uszczelka wystarczy, a może coś dociągnąć ? Może ktoś miał podobny problem i jaki element za to odpowiada ?

Z góry dzięki

Opublikowano
nawet jak by szyba przymarzla to i tak by sie odsunela bo silownik jest bardzo mocny . masz nawalone mikro styki albo zafajdane smarem lub jakims badziewem szyba musi opasc po ruszeniu za klamke przyczyna znajdz ja , (MIKROSTYK >SNIEDZIALE PRZEWODY < ZLE WYREGOLOWANY ZAMEK > ) to sie nie powinno zdarzac nawet na ogromnym mrozie . Co do innych postow poszukaj wrzystko bylo napisane (PAFFCIO) i jak wyregulowac i jak ustawic i co dyskryminuje silownik i prowadnice , co moze byc przyczyna , nawet przednia szyba ma wplyw , (POSZUKAJ )
Opublikowano

Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

witas...jeśli nie proszę o zbyt wiele :8) to czy mógłbyś wskazać bazując np na http://bmwfans.info/original/E46/Cou/330Cd-M57N/ECE/L/N/2004/04/ które to są te mikrostyki :?: bo przyznaję się że nie mam pojęcia gdzie to jest, próbowałem szukać ale...nie mogę za bardzo znaleźć :mad2: z kolei część na którą wskazuje RekiNN jest hmmm...tak jak by "martwą" częścią tzn są tam śrubki, plastikowa podkładka i skobel, zero jakichkolwiek czujniczków :?

Pozdrawiam!

Opublikowano
zobacz u siebie otwusz drzwi i zamknij zamek jesli po zamknieciu zamka szyba sie podniesie to caly sprzet jest w drzwiach jesli nie to zobacz czy niema nic w tym ryglu na slupku moze przycisk , w e36 wystepuja 2 rodzaje ( na slupku albo w zamku ) jesli u ciebie jest w zamku element ktory daje impuls zamknietych drzwi na sterownik zamka to niestety jest tylko z calym zamkiem nie ma go na rysunku . i wtedy nalerzy pogadac w aso z mechaniorami jak to zreperowac czy maja jakis patent , ale wtedy na slepo ja bym nie ruszal najpierw pod kapa wykluczyc inne elementy .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nawet jak by szyba przymarzla to i tak by sie odsunela bo silownik jest bardzo mocny .

Nie ma takiej opcji żeby ci przymarzniętą szybe ruszył siłownik. :nienie: Jeżeli złapana jest tylko troche, to ją odrywa ale słychać takie łupnięcie, że bardziej martwie się w tym momencie o szybe niż o samą uszczelke.

Opublikowano
wejdz w moje posty to wywali ci wrzystko na temat szyb i regulacji akurat pisalem o e36 ale sam sens regulacji i ustawien i samych szyb jest taki sam . troche moze konstrukcyjnie inaczej ale da sie to powiazac , ostatnio nawet jak ustawic szyby . aby nie szumialo .