Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam następujący problem a może jestem tylko przewrażliwiony? Otóż wymieniłem niedawno (2tygodnie temu) termostat i płyn chłodzący. Po wymianie niby wszystko ok. - temperatura stoi idealnie w pionie, ogrzewanie dobre, nie gotuje się i nie wyrzuca płynu. Zauważyłem tylko, że raz na parę sekund występuje minimalna przerwa w strumyczku w przelewie zbiornika wyrównawczego. W tym samym momencie czuć a nawet widać lekkie "puknięcie" na wężu chłodnicy. Nie mam pojęcia, czy ma to związek z wymianą płynu i termostatu, po prostu nie sprawdzałem tego wcześniej. Panowie, czy są powody do obaw?? Może to pompa dogorywa, lub co najgorsze głowica lekko popuszcza, choć nadmiernego ciśnienia w układzie brak - węże można normalnie ścisnąć. Jakieś sugestie??

Przepraszam za kolejny temat o chłodzeniu tds-a, ale nie znalazłem odpowiedzi przy użyciu :search: a ten temat nie daje mi spokoju!

Opublikowano
mogą to byc objawy pracujacego elektrozaworu od ogrzewania, sprawdz przy roznych nastawach.

Dokładnie też o tym pomyślałem. Daj temperaturę nawiewu na maksa albo na min i zobacz co i jak wtedy. Głowicy w to nie wplątuj bo nic nią się nie dzieje skoro masz temperaturę oki i nie dmucha w układ kompresji itd. W sumie bym sie tym nie martwił bo nic sie nie dzieje. Zaworki zamykaja lub otwierają obieg do nagrzewnicy i dlatego może występować puknięcie (elektrozawór) Wsłuchaj się w zaworki masz je w okolicy podszybia po stronie kierowcy czy jak się zamykają to własnie wtedy następuje ta przerwa w obiegu płynu.

Opublikowano

dzięki za sugestie :) nie wpadłem na trop z elektrozaworami - spróbuję to sprawdzić... Trochę mnie uspokoiliście, jeśli chodzi o głowicę. To już mój drugi tds, w poprzednim nie miałem najmniejszych kłopotów z chłodzeniem silnika i zaczynam się martwić czy aby nie za dużo tego szczęścia :modlitwa:

Swoją drogą, czy u siebie nie zaobserwowaliście może opisanych objawów??

Opublikowano
dzięki za sugestie :) \Swoją drogą, czy u siebie nie zaobserwowaliście może opisanych objawów??
a po co mam szukac ?? Juz to kiedys komus pisalem - pies jak nie ma co robic to jaja lize. :twisted2:
Opublikowano

:arrow: fiona

na brak zajęć jakoś nie narzekam... może tylko czasem za bardzo przezorny jestem :)

sprawdziłem, faktycznie to "puknięcie" to chyba moment otwarcia zaworów ogrzewania. Po wyłączeniu hajcungu, nic nie puka po wężach...