Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , może ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak odpowietrzyć e46 320 d 2000 r. no i w którym miejscu jest odpowietrznik . Ostatnio ubywało mi płynu tak ok. 1 litra na 10 dni , ale chyba zlokalizowałem wyciek , dokręciłem dwie obejmy na gumowej rurze . Teraz na razie nie cieknie ale wskaźnik temperatury wychodzi tylko trochę poza niebieskie pole , więc silnik jest niedogrzany . A tak przy okazji to nie mam pod silnikiem osłony , czy to może mieć wpływ na temperaturę silnika ? Z góry dziękuję .
Opublikowano

Mowisz i masz :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=52140&highlight=odpowietrzanie

Brak oslony pod silnikiem nie ma wiekszego wplywu na temperature silnika, oslona ta chroni przed uderzeniami np. kamieni, chroni przed wplywem czynnikow zewnetrznych (zabrudzeniami od deszczu czy sniegu) itp... Izoluje cieplnie w mniejszym stopniu, co innego gorna oslona... Zastanawia mnie tylko wplyw pedu powietrza ktore oplywa mise olejowa powodujac chlodzenie oleju, ale szczerze mowiac watpie by to mialo wplyw na temperature silnika...

Opublikowano (edytowane)

Po wpisaniu E46 320d z 2000 r znalazlem cos takiego:

Oslony izolacji cieplnej i akustycznej i przeciwuderzeniowej (wszystko w jednym) - http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/2000/06/mg-51/ill-51_3274/

Nie wiem czy wersje sprzed lifu i po lifcie sie roznily w tej kwestii dlatego zawsze mozesz sprawdzic po swoim VIN'ie (masz go w dowodzie rejestracyjnym) jake oslony mozesz miec pod silnikiem na stronie http://bmwfans.info (wpisujesz ostatnie 7 znakow czyli dwie litery i piec cyfr i masz wszystkie czesci jakie masz w aucie oraz garsc informacji o swoim pojezdzie). Jak widac teoretycznie te oslony steruja ruchem powietrza wiec w jakims stopniu reguluja tempetarure silnika, ale jak to sie przeklada na praktyke, trudno ocenic, ja nie mam oslony pod silnikiem a temperature silnika mam zawsze idealna...

Edytowane przez Sendra
Opublikowano
Wielkie dzięki . na allegro najczęściej jest ta pierwsza z oknem na miskę ale też ktoś oferował dodatkowo jeszcze drugą pod skrzynię , muszę chyba zadzwonić do jakiejś firmy która sprzedaje części to mi powiedzą dokładnie . Pzdr
Opublikowano
Wielkie dzięki . na allegro najczęściej jest ta pierwsza z oknem na miskę ale też ktoś oferował dodatkowo jeszcze drugą pod skrzynię , muszę chyba zadzwonić do jakiejś firmy która sprzedaje części to mi powiedzą dokładnie . Pzdr

Przyznam, ze tez zgubiłem dolą osłone silnika i moge zapewnic ze temperatura jest w normie, nawet podczas spokojnej trasy

Xdrive

Koder

Opublikowano
Dzięki za wskazówki co do osłon , ale ponawiam prośbę o opisanie odpowietrzania układu chłodzenia . W związku ze zbyt niską temp. silnika chcę zacząć od tego a jak nie będzie poprawy to trzeba będzie sprawdzić termostaty .
Opublikowano
W pierwszym poscie dalem Ci link do dzialu "zrob to sam" gdzie jest opisane jak odpowietrzyc uklad chlodzenia w Twoim silniku bo ktos opisal jak to zrobil... Aczkolwiek jakbys mial zapowietrzony uklad sadze ze silnik by Ci sie przegrzewal a nie odwrotnie. Nawet byl tu jeden kolega ktory ugotowal silnik w E30 bo mial zapowietrzony uklad chlodzenia... No ale dla pewnosci zrobic nie wadzi...