Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem, nie znalazłem, jeśli było przepraszam.

Mam problem z komputerem pokładowym. Wczoraj w końcu sprawdziłem ile naprawde pali na trasie moja 330d automat. Otóż komp pokazywał 7,2 litra/100 km. Jazda na trasie ale z dużym natężeniem ruchu, połowa to góry. Po przejechaniu 615 km ponowne tankowanie. Wlane 52 litry. Wynik - 8,4 l/100 km. Dosyć duża rozbieżnośc. Dlaczego ?

Minimalny wynik jaki osiągnełem to swego czasu wyjazd do Berlina i spalanie wyswietlone 6,5 l/100 km (7,8 realne ? )

Maksymalne to 13-14 w miescie, na krótkich trasach, ciagłe odpalania itp...

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

zle szukales bo jest sporo o przeklamaniach kompa :)

W niektorych modelach mozna to poprzestawiac w odpowiednich ustawieniach kompa. W moim E46 np. mi sie nie udalo.

Najnizsze spalanie jakie wycisnalem to 5.4l/100 na kompie. w rzeczywistosci bylo okolo 6.7l/100

Natomiast jak mi komp pokazuja w jezdzie miejskiej przy ostrym gazie ponizej 7l/100 to wiem,ze spokojnie mieszcze sie ponizej 9l/100.

Ostatnie 5 pomiarow wyszlo mi 7.9 do 8.1l/100 przy mocnej nodze ;)

Komp pokazywal przedzial 6.4-6.7l/100 :)

IMHO to norma i trzeba sie z tym pogodzic.

Opublikowano
zle szukales bo jest sporo o przeklamaniach kompa :)

W niektorych modelach mozna to poprzestawiac w odpowiednich ustawieniach kompa. W moim E46 np. mi sie nie udalo.

Najnizsze spalanie jakie wycisnalem to 5.4l/100 na kompie. w rzeczywistosci bylo okolo 6.7l/100

Natomiast jak mi komp pokazuja w jezdzie miejskiej przy ostrym gazie ponizej 7l/100 to wiem,ze spokojnie mieszcze sie ponizej 9l/100.

Ostatnie 5 pomiarow wyszlo mi 7.9 do 8.1l/100 przy mocnej nodze ;)

Komp pokazywal przedzial 6.4-6.7l/100 :)

IMHO to norma i trzeba sie z tym pogodzic.

U mnie też się nie udało przestawić , w lecie w trasie pokazuje 5,4-6 a realnie 7-7,6 litra no ale zalezy od stylu jazdy , ogólnie fałszuje BC równo :mad2: