Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.mam do was takie pytanie.otoz padlo mi oswietlenie bagaznika - lampka dziala sama w sobie ale nie wlacza sie oswietlenie jak otworze bagaznik :/ bezpieczniki ok, czujnik w zamku wydaje sie ok, wiazki bankowo ok a mimo to nie dziala.czy ktos ma jakis pomysl co moze byc nie tak??
Opublikowano
Witam wszystkich.mam do was takie pytanie.otoz padlo mi oswietlenie bagaznika - lampka dziala sama w sobie ale nie wlacza sie oswietlenie jak otworze bagaznik :/ bezpieczniki ok, czujnik w zamku wydaje sie ok, wiazki bankowo ok a mimo to nie dziala.czy ktos ma jakis pomysl co moze byc nie tak??

zobacz czy + dochodzi do lampki...to nie jest czujnik tylko wylacznik...podaje mase /-/ :P

Opublikowano

witam,

sprawdź mikrowyłączniki w klapie są dwa.

jeden w zamku podnoszenia szyby a drugi w zamku otwierania klapy

najprawdopodobniej tam jest przyczyna (wygieła się lekko blaszka lub mikrowyłącznik jest uszkodzony)

Zdrówko

Dario

Opublikowano

witam,

ale powiedz czy lampka działa tylko w jednym położeniu włącznika czyli stałe świecenie czy w innych położeniach przycisku też.

może jest tak , że masz przełączony przycisk lampki na załączenie po otwarciu klapy lub szyby i światełko wtedy nie gaśnie jak masz zamknięte - jeśli tak to na 100% mikrowyłącznik nie odcina.

Zdrówko

Dario

Opublikowano

dla wszystkich zainteresowanych:

1. przy zamknietej klapie nie swieci - no chyba ze wlacze guziczkiem w pozycje gdy swieci na stale.

2. gdy jest w pozycji "swieci przy otwarciu" nie zapala sie swiatelko (kidys dzialalo).

zbigniewst proponuje czytac dokladnie a nie rzucac idiotycznych tekstow nie majac pojecia o co chodzi.

Opublikowano
dla wszystkich zainteresowanych:

1. przy zamknietej klapie nie swieci - no chyba ze wlacze guziczkiem w pozycje gdy swieci na stale.

2. gdy jest w pozycji "swieci przy otwarciu" nie zapala sie swiatelko (kidys dzialalo).

zbigniewst proponuje czytac dokladnie a nie rzucac idiotycznych tekstow nie majac pojecia o co chodzi.

z tym pojeciem to sie mylisz...pisalem gdzie masz szukac...jestem elektrykiem :naughty:

Opublikowano
to chyba oczywiste ze klape rozebralem i sprawdzilem wylaczniki.przerwanie w nich dziala jak nalezy.

to pisz zaraz ze sprawdzales wylaczniki a nie glupie odzywki...rozmontuj lampke i sprawdz przy przelaczniku styki ...tam ci nie laczy :norty:

Opublikowano
przeczytaj pierwszy moj post :)

czytam i to od poczatku...tylko ty jakos nie mozesz zauwazyc odpowiedzi...

to pisz zaraz ze sprawdzales wylaczniki a nie glupie odzywki...rozmontuj lampke i sprawdz przy przelaczniku styki ...tam ci nie laczy

:shock:

Opublikowano

No tak,wszyscy tu pierdu pierdu o lampkach i mikrowyłącznikach a koledze po prostu najprwadopodobniej pękł przewód we wiązce na zgięciu i pewnie jeszcze kilka się szykuje.Jak wszystko już sprawdziłeś to pruj wiązke i powymieniaj nadpęknięte odcinki i bedziesz miał spokuj na dłużej.

Pozdrowienia

Opublikowano
no wreszcie jakas sensowna odpowiedz.traky jak sadzisz - "przedzwonienie" przewodow pokaze co jest nie tak?? a jak wogole wyglada sprawa zakupu nowej wiazki elektrycznej tylniej klapy?moze nie jest to jakis strasznie duzy koszt i lepiej wymienic cala wiazke na nowa.chyba sie przejade do serwisu dowiedziec.
Opublikowano

Prawdę mówiąc to nie wiem czy tak łatwo przedzwonic bo nie pamiętam czy światło w bagażniku sie nie gasi po czasie tak jak z w kabinie,tam na bank lecą do modułu konfortu osobno.Nie wiem jak wychodzi koszt nowej wiązki ale roboty to sobie na robisz,a naprawa w ty miejcu to pryszczyk.Lutownica,koszulka termokurczliwa, troszke kabelka,taśma izolacyjna(najlepiej szmacianka) i może z godzinka żeby to zrobić jak należy.Myslę ze duuuużo taniej "domowy" sposób wyniesie.Jak byś się zabierał za to pamiętaj aby przewod na wstawki był w dość miekkiej izolacji i wymień cały "zakręt".Nie lutuj samego pękniecia bo i tak za chwile się ułamie, zaraz za lutem najczęściej.

Pozdrowienia i powodzenia :D

Opublikowano

U mnie nie kontaktuje przełącznik w lampce i objaw jest taki jak u ciebie - jak włączę ręcznie - to świeci, jak przełączę na zapalanie klapą - to nie.

Zdejmij klosz lampki i zobacz, czy styk "styka". W mojej lampce element z tworzywa, który dociska blaszki tworzące styk był lekko nadtopiony od długotrwałego świecenia lampki. Lekkie dogięcie blaszki załatwiło sprawę.

Nie sądzę, by to było w wiązce - u mnie z powodu uszkodzenia kabla we wiązce wycieraczka umierała przez rok - działała co raz rzadziej, bo coś tam czasem stykało...

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
U mnie nie kontaktuje przełącznik w lampce i objaw jest taki jak u ciebie - jak włączę ręcznie - to świeci, jak przełączę na zapalanie klapą - to nie.

Zdejmij klosz lampki i zobacz, czy styk "styka". W mojej lampce element z tworzywa, który dociska blaszki tworzące styk był lekko nadtopiony od długotrwałego świecenia lampki. Lekkie dogięcie blaszki załatwiło sprawę.

Nie sądzę, by to było w wiązce - u mnie z powodu uszkodzenia kabla we wiązce wycieraczka umierała przez rok - działała co raz rzadziej, bo coś tam czasem stykało...

z tym sie zgodze i pisze od poczatku o tym../lampce/ ..nie ma sensu rozwalac wiazki nie sprawdzajac lampki :norty: