Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie

Wytłumaczcie mi prosze jak mierzona jest wartość ET dla felg

bo ja już zgłupiałem

Powiedzcie czy tą wartość da się jakoś przeliczyć na cale albo cm. :?:

Czy szerokość felgi i jej rozmiar ma wpływ na warość et np:

felga 17cali szer 8,5cala et 14 takie fele miałem na przodzie w mojim e32 i felga chodziła około 8 mm do amortyzatora

gdzie indziej na forum wyczytałem że w e32 et na przodzie to 19

i w tym momencie zgłupiałem :? bo jeśli moja felga maiała by et 19 to tarła by o amorek???

Wiec powiedzcie mi jak to jet :modlitwa:

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

ET podawane jest w mm. Jest to odległość od środka osi felgi patrząc np. od tyłu do przodu felgi to ta pionowa oś. Gdy np. mamy felgi 7x17 et20 to bedzie ta felga miala wieksza odleglosc od golenia amortyzatora niz felga np. 8x17 et 20. Czyli zakladajac szersza felge musimy zwiekszyc ET.

Najlepiej pomierzyc szerokość osadzenia opony na feldze - jest w calach - polowa z tej odleglosci to srodek felgi i teraz kierujac sie w strone wewnetrzna dobieramy ET teraz juz w mm.

Mam nadzieje ze troche pomoglem i ze bedzie to zrozumiale. :)

Pzdr

Chester

..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
Opublikowano (edytowane)

Wartość ET jest jak najbardziej powiązana z szerokością felgi, tzn. inaczej będą osadzone na piaście felgi o tej samej szerokości ale różnym ET i podobnie z felgami o różnej szerokości a identycznym ET.

felga 17cali szer 8,5cala et 14 takie fele miałem na przodzie w mojim e32 i felga chodziła około 8 mm do amortyzatora

gdzie indziej na forum wyczytałem że w e32 et na przodzie to 19

i w tym momencie zgłupiałem Confused bo jeśli moja felga maiała by et 19 to tarła by o amorek???

Felga o szerokości 8,5 cala i ET 14:

Szerokość to 216 mm, czyli połowa to 108 mm. Przy ET 14 (mm) wychodzi, że felga schowa sie do wewnątrz na 108 + 14 = 122 mm = 12,2 cm licząc od zewnętrznej powierzchni piasty.

Ta sama felga przy ET 20 schowa się głębiej o 6 milimetrów.

Ta wartość ET 19, o której pisałeś będzie pewnie dobra, ale tylko dla odpowiedniej szerokości felgi.

Edytowane przez life-of-agony
Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
ładnie to rozpisałeś :]
..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..