Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie...

po 10 tys ucieklo mi jakies 200 ml oleju...

czy to jest normalne ? wiele osob mowi mi ze tak...

poniewaz praktycznie caly ten przebieg najechalem przez okolo rok i na trasie do pracy ( 2 km ) wiec silnik nie nagrzany...

podobno to i tak bardzo dobry rezultat... bo auto jezdzone na zimnym silniku moze wziac nawet z 0,5l

1.6 m43 190000

Opublikowano
daj spokój 200ml na 10k to tyle co nic :) nie ma sie co martwic tylko cieszyc :norty:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
mi ostatni lykla 0,5 ale czes to silnikiem pociekla bo z 10w40 zalalem 5w50 i tez na 10tys km.teraz zalalem 10w40 i zobaczymy jak napisal BEEMWU nie masz sie czym martwic

po1. CCCP- cep cepowi cupnął poduszkę :mrgreen:

po2. Respekt dla Swiezakow :twisted2:

Opublikowano
200 ml to mi łyka na 1000 km a silniczek chodzi jak zegareczek, zapala za pierwszym razem, nie ma efektu "bociana"... W "Sam naprawiam" podobno normalne zużycie nie powinno przekraczać 1.5 litra oleje na 1000 km. Wiadomo, im mniej tym lepiej.
Freude am fahren...
Opublikowano
Tak czytam Wasze wypowiedzi i zachodze w glowe :think: Bo piszecie ze to normalne ze BMW bierze olej a moja nie tknie ani grama, od wymiany oleju minelo 1000km i stan jest idealnie ten sam, a wczesniej przed wymiana jezdzilem 5000km i tez nie polknela ani grama oleju :dance: I tak mnie zastanawia czy to ze bierze olej to normalne i ja mam nienormalny silnik czy na odwrot :) Bierze za to plyn chlodzacy, tak z 1/4 zbiornika wyrownawczego od listopada... Pozdrawiam!
Opublikowano
Tak czytam Wasze wypowiedzi i zachodze w glowe :think: Bo piszecie ze to normalne ze BMW bierze olej a moja nie tknie ani grama, od wymiany oleju minelo 1000km i stan jest idealnie ten sam, a wczesniej przed wymiana jezdzilem 5000km i tez nie polknela ani grama oleju :dance: I tak mnie zastanawia czy to ze bierze olej to normalne i ja mam nienormalny silnik czy na odwrot :) Bierze za to plyn chlodzacy, tak z 1/4 zbiornika wyrownawczego od listopada... Pozdrawiam!

moze byc ze olej bierze jak jest instalacja gaz.czy nie???tak sadze

po1. CCCP- cep cepowi cupnął poduszkę :mrgreen:

po2. Respekt dla Swiezakow :twisted2:

Opublikowano

kolego sendra jak ci nie bierze "grama" to się ciesz. To że weźmie troche w kilkunastoletnim aucie to oznaka przemijania :) oczywiście jak ktoś coś tam naprawiał np przy pierścieniach itp to może mu nie brać wcale :P ale nie każdemu chce sie w to bawić jeśli nie musi :8)

Mysle ze jak wezmie jakies 700ml na 10,12k to nie ma co sie martwić.

a wy jak sądzicie? :think:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Dawno, dawno temu byłem posiadaczem Poloneza Caro nie potrafiłem sobie wyobrazić - jak auto może nie łykać oleju wogóle- przecież mój Poldolot brał 1 l/1000km - potem kupiłem sobie BMW- i sam się przekonałem że, fakt, auto może wcale nie brać oleju lub brać go minimalnie-mnie na chwilę obecną bierze ok. 0,2 l/ 10000 (od wymiany do wymiany) -teraz wierzę- a co do gazu - to są mity że niby suchy i że łyka przez to olej - jeżeli auto przed założeniem instalacji nie brało oleju to tym bardziej po jej założeniu brać go nie będzie- z tego co wiem, głównym powodem tego, że silnik pobiera olej -jest jego przegrzanie (jeśli ktoś katuje swoje auto bez ograniczeń)- czego jestem zagorzałym przeciwnikiem.
masqo
Opublikowano

To, że Tobie nie bierze oleju nie świadczy że innym nie bierze. Każdy silnik pobiera olej, mniej lub więcej, to jest normalne zjawisko. Mój silnik nie był w ogóle ruszany, ma 220 tysięcy, a może i więcej. Poza tym, że bierze trochę oleju nie ubywa mu żadnego płynu. Nie przejmuję się tym, bo to nie tragedia, tym bardziej że silnik oprócz poboru oleju cyka jak zegarek, obroty nie falują, zapala nawet gdy są mrozy. Podobno sporo też zależy od oleju. Ja jeżdzę na Mobil 1 super S, 10 W 40 to może z tego powodu łyka trochę oleju.

Freude am fahren...
Opublikowano

MatoheweBi dla sprostowania. Mobil 1 to nie Mobil Super S :D. Mobil 1 to tylko syntetyczny olej :wink:

Panowie co do tematu. W książce o E36 podają że normą jest spalanie oleju 1 litr na 1000km :duh: Oczywiście to zawyzone dane :lol:

Więc jeśli Nasze silniki biorą 0.2 czy 0.5 czy litr od wymiany do wymiany to jest wszystko jak najbardziej w porządku :cool2: :D

Nie ma się czym martwić :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Ciesze sie ciesze i to bardzo :) Co do samego ubywania oleju to nic nadzwyczajnego, silniki w E36 maja juz swoje lata a co za tym idzie kilometry na koncie a o swoim przypadku napisalem tak dla kontrastu (watpie by ktos u mnie sie bawil z wymiana pierscieni, i mam gaz wiec tez nie widze powiazania miedzy gazem a ubytkami oleju, przejechane mam 205 000km). Co do utraty 1,5 litra na 1000km to chyba lekka przesada i wesola tworczosc autora ksiazki, wyobrazcie sobie ze przecietny przebieg Polaka w miesiacu to wlasnie 1000km, jesli ubywaloby tyle oleju (1/3 pojemnosci ukladu) to w zasadzie wymiana oleju wykonywana bylaby 4 razy do roku, jak dla mnie nonsens, tym bardziej jak wezmie sie pod uwage tych ktorzy jezdza duzo wiecej niz 1000km na miesiac. Ubytki rzedu 200ml na 10 000km to zdrowa wartosc i nie ma co nad tym debatowac. A jak ktos chce sie nad tym glowic to proponuje niech ustawi 4 litry oleju obok 200ml i sam oceni czy to naprawde tak duzo ubylo na takim dystansie :) Pozdrawiam!
Opublikowano
Mam pytanie...

po 10 tys ucieklo mi jakies 200 ml oleju...

czy to jest normalne ? wiele osob mowi mi ze tak...

poniewaz praktycznie caly ten przebieg najechalem przez okolo rok i na trasie do pracy ( 2 km ) wiec silnik nie nagrzany...

podobno to i tak bardzo dobry rezultat... bo auto jezdzone na zimnym silniku moze wziac nawet z 0,5l

1.6 m43 190000

Inna kwestia jest to ze na tak krotkiej trasie jaka pokonujesz ewentualne ubytki oleju uzupelniane sa przez niespalone paliwo.

Dlatego olej powinno wymieniac sie czesciej.

Stad moze i auto pali Ci troszke oleju ale Ty tego nie zauwazasz a olej bardzo szybko traci swoje wlasnosci.