Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Czy może ktoś mnie oświecić jak to jest z żaluzją chłodnicy w 5er e60? Mam 530D z października 2006 i takowej żaluzji nie posiadam, a w kilku 5er widziałem, z tym że to były modele przed zmianą silników z 218PS na 231PS... Help Edytowane przez guteg
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Po pierwsze proponuję zapoznać się z Regulaminem BKP i niezwłocznie poprawić tytuł wątku.

Ponadto zalecam korzystanie z :search: - często pomaga, bo takie problemy już były opisane.

Na koniec apel o niestwarzanie niepotrzebnego bałaganu na forum - szanujmy czas i nerwy innych i swoje.

Opublikowano
Zdaje się że tematu dotyczącego żaluzji chłodnicy w e60 nie było - chyba że źle szukałem.
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

OK może i ja się zagalopowałem z :search: , ale i tak :modlitwa: za poprawienie tematu wątku.

W przyszłości inni użytkownicy będą mieli szanse skorzystać z wyszukiwarki.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

hej

do takich poszukiwań proponuję :

www.bmwfans.info

tam znajdziesz w zasadzie wszystko,

poszukałem coś aler nie wiem czy o to chodzi,

generlanie w BMW chyba jest tak że jak jest wiskoza to nie ma żaluzji.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/128956_p.png

Opublikowano
hmmm jak jest wiskoza? Tzn? Sorry, może mnie uznasz za głupka, ale nie bardzo wiem o co chodzi.. Porównywałem schemat radiatora auta ze stycznia 2004, z sierpnia 2005 i z października 2006 i albo jestem mało spostrzegawczy albo na żadnym z nich nie widać tej żaluzji...
Opublikowano
hmmm jak jest wiskoza? Tzn? Sorry, może mnie uznasz za głupka, ale nie bardzo wiem o co chodzi.. Porównywałem schemat radiatora auta ze stycznia 2004, z sierpnia 2005 i z października 2006 i albo jestem mało spostrzegawczy albo na żadnym z nich nie widać tej żaluzji...

nie uważam nikogo za głupka bo nie jestem bubkiem nadętym jak kilku tutaj

ja mam e46 i u mnie były wersje z wiskozą i bez

te z wiskozą nie miały żaluzji a te z wiatrakiem elektrycznym miały,

moze w e60 jest całkiem inaczej,

a o co biega z tą zaluzją? zastanawiasz się czy była ?

Opublikowano
Chodzi o to, że auto mam ponoć bezwypadkowe, ex AG, ale widziałem kilka egzemplarzy które miały żaluzję - inna sprawa że dwa z nich to były zdaje się silniki 218PS (miały fajki na dół zawinięte) a jeden to była benzynka. Po prostu nurtuje mnie to, nie wiem nawet jak działa ta żaluzja, ale np. denerwuje mnie trochę to że za nerami nie ma jakiejś osłonki, jest od razu chłodnica przez co jest narażona na działanie kamieni czy owadów i wydaje mi się że mogą powstawać jakieś wgniecenia na niej.
Opublikowano

witam,

raczej żaluzje maja Auta które są przeznaczone na inny rynek , wersja DE nie ma żaluzji ma webasto , A z tego co wiem to juz w E39 zrezygnowano z żaluzji na koszt webasto , moja E39 na przykład nie ma ,mamy jeszcze e60 tez nie ma , X5 tez nie ma żaluzji, posiadalem E38 diesla i tam były żaluzje i visco tez ale bez webasto , w E34 tds tez mailem żaluzje+visko bez webasto,

Opublikowano
Guteg nie wiem czy w twoim modelu powinna byc zaluzja jednak wiem jak powinna dzialac. Otoz dziala ona podobnie do termostatu ma sie otwozyc przy pewnej temperaturze plynu chlodzacego zwiekszajac jakby przelot powietrza przez chlodnice.
Opublikowano

Mam E60/530d/218 i jest żaluzja.

Modele z silnikiem 231KM nie mają żaluzji, nie masz więc problemu, że czegoś brakuje, poprostu taka budowa układu chłodzenia.

W najnowszych konstrukcjach BMW np. w silniku "23d" 204KM, żaluzja jest

i ma za zadanie zmniejszyć opory przepływu powietrza.

Pozdrawiam :hand: