Skocz do zawartości

Ogrzewanie na 28 st. i nie wieje na górze ciepłym...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie. Mam klimatyzacje automatyczna 2 strefy, nastawiam nawiew na MAX (środkowe pokrętło), temperaturę nawiewu górnego na najcieplej...

Gdy na pokrętłach ustawiam temperaturę +20 lub jakieś +23 st. wszystko ładnie działa... nawiew góra i dół ciepłym... gdy przestawię temperaturę na max czyli na +28 st. wieje tylko dołem. Górą tak ciut ciut dosłownie. Dlaczego tak jest? Automatyka uważa że nie można takim ciepłym po twarzy czy jak? :) Czy coś się zepsuło?

Jak jest u Was? Tak samo?

Pozdrawiam

Opublikowano
hej...nie wiem czy tak jest ale mam identyczny problem.Wydaje mi sie,ze to jakas usterka bo poprzednio zanim mechanik naprawial mi nawiew,poniewaz wentylator przestal dzialac wszystko bylo inaczej...tzn wialo tak jak mialem ustawione bez wzgledu na temp.Cos jest zepsute.Nie odczowam tego kiedy na zewnatrz nie jest tak bardzo zimno ale gdy jest duzy mroz i nastawiam na 28 stopni w aucie nagrzewa sie bardzo dlugo.Nie ukrywam ,ze jest to uciazliwe w norweskim klimacie.trzeba to naprawic...Pozdrawiam.PS...jak dojdziesz o co cho...daj znac.
Opublikowano
Witam

Mam pytanie. Mam klimatyzacje automatyczna 2 strefy, nastawiam nawiew na MAX (środkowe pokrętło), temperaturę nawiewu górnego na najcieplej...

Pozdrawiam

Michael, i tu bym stawiał na usterkę (położenie MAX).

Po prostu gdy Ty ustawiasz na Max zapewne (ten słynny już miecz) rezystor źle odczytuje nastawę i obniża temperaturę.

pozdr

Mariusz

Opublikowano
Witam

Pozdrawiam

Michael, i tu bym stawiał na usterkę (położenie MAX).

Po prostu gdy Ty ustawiasz na Max zapewne (ten słynny już miecz) rezystor źle odczytuje nastawę i obniża temperaturę.

pozdr

Mariusz

Miecz nie ma nic wspólnego z temperaturą. To elektrozawory ją regulują.

Opublikowano
Panowie ale sprawa raczej rozchodzi sie nie o temperature tylko o to ,ze klapy w konsoli sie przymykaja i nie puszczaja nawiewu do srodka.Temperatura pewnie jest ok tylko wentylator nie moze wepchnac jej do srodka bo gdy podniesie sie temp klapy sie zamykaja i to powietrze gdzies nieli sie wewnatrz konsoli...tak jest przynajmniej w moim przypadku.
Opublikowano
Panowie ale sprawa raczej rozchodzi sie nie o temperature tylko o to ,ze klapy w konsoli sie przymykaja i nie puszczaja nawiewu do srodka.Temperatura pewnie jest ok tylko wentylator nie moze wepchnac jej do srodka bo gdy podniesie sie temp klapy sie zamykaja i to powietrze gdzies nieli sie wewnatrz konsoli...tak jest przynajmniej w moim przypadku.

Dokładnie tak... lekko wieje górą... dołem ok. Sam nie wiem... tak sobie myślę że może to algorytm taki że komputer sobie ustala że skoro ma być 28 st. to na razie skupia się na dole a potem dopiero gdy na dole będzie ciepło zagrzeje górę. Logiczne to jest bo ciepłe powietrze i tak idzie do góry...

A co u Was się dzieje jak załączycie opcje szybkiego rozgrzewania wnętrza? Oczywiście przy zimnym samochodzie rano... bo u mnie najpierw nic nie wieje prawie... a potem nagle po jakiś 3 km jazdy i jak wskazówka zaczyna wychodzić z niebieskiego pola zaczyna grzać ładnie górą i dołem. Czyli to jest chyba ok?

Pozdrawiam