Skocz do zawartości

prowadza auto w koleinach i ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wszystkich Forumowiczów i miłośników BMW. Mam problem gdyż moją BMW prowadza na nierównościach i koleinach , a byłem u kilku mechaników i twierdzą iż z zawieszeniem jest ok nie ma luzów minimalne na jednym amortyzatorze. Co dalej , gdzie szukać przyczyny? pomóżcie! :liar:
Opublikowano

A jaki masz rozmiar opon? Przewaznie 'plywanie' w koleinach bierze sie z szerokosci opon wiekszej niz 205.

Ja mam w E38 235/65/16 i tez mnie 'nosi'. W ACS-ie mialem 235/45/17 (przod) i 265/40/17 (tyl). W koleinach byla masakra ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
potwierdzam ze to moze byc wina opon ja mam 235/55/16 i tez mnie nosi a w e34 mam 255 z tyłu to tak samo mnie nosi po drodze heh

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

Na 99% jest to wina za duzych opon. Tak jak koledzy wspomnieli powyzej rozmiaru 205 zaczyna sie "zabawa" w koleinach.

Pozdrawiam

BMW - to jedyna rzecz dla której warto żyć!!!

Pozdro dla wszystkich posiadaczy BMW bez LPG

Opublikowano
Jesli posiadasz e38 z pierwszych lat produkcji to dopuszalny jest takze rozmiar 215/65/R16 98W. Sprawdz na slupku. Poczatkowo jezdzilem na 230/60/R16 i zmiany pasa w koleinach byly koszmarem. Teraz na 215 jest znakomice. Jedyny klopot to cena opon w tym rozmiarze i indeksie - 500PLN/sztuke.
Opublikowano

tak jak juz pisali poprzednicy

zapewne bedzie to wina za szerokich opon (skoro mechanicy twierdza ze zawias jest ok) , to normalne ze w tedy auto w kolejinach zachowuje sie jak sie zachowuje

Opublikowano

To nie wina zbyt szerokich opon, a raczej wysokiego profilu opony. W osemce mam niski profil i uwierzcie mi ze mimo opon 235 przod, 275 tyl koleiny nie istnieja.

Natomiast wracajac do e38 to jest to chyba juz norma ze prowadzaja w koleinach :) Moja e38, jak i mojego kolegi e38 tez tak maja. Obydwie sa na oponach 225, a wiec niezbyt szerokich. Zalozylem moje kola z osemki do 740 kumpla i zgadnijcie co... zero prowadzania w koleinach :D Za to komfort zaden jak na tej klasy limuzyne i juz wole prowadzanie w koleinach, niz zacisniete zeby na kazdej nierownosci :D

Opublikowano
zona ma w w e36 oponki 235/45r17 i koleiny nieistnieją, w e38 mam 245/45r17 czyli troszke za niskie i tez latam po koleinach, wiec to nie wina ani szerokiej ani niskiej ani za wysokiej opony, poprostu niektore rozmiary niepodchodzą, ale jescze jedno, jak mialem bridgestona na przodzie (potenza) to niedalem rady utrzymac kierownicy w rekach, zalozylem Michelina pilot sporta i prawie po klopocie, o niebo albo i dwa lepiej wiec to tez opona ma znaczenie dosc duze
www.auto-optima.pl
Opublikowano
Było 225/55/16 i nosiło jest 215/55/16 i nie nosi , było i tak 215/55/16 na przodzie i 225/55/16 na tyle i ta kombinacja nosiła więc szerokość ma znaczenie
tylko bmw od 20 wiosen
Opublikowano
a ja powiem ze typ opon, dlaczego u zony przy 235/45r17 w e36 nic a nic nie nosi?? dlaczego w umnie w e38 na bridgestonie w przadu mocniej ciagalo niz na michelinie?
www.auto-optima.pl
Opublikowano
Witajcie, dzięki za porady teraz pozostaje mi tylko zmiana opon ponieważ mają rozm. 225/55/16 ale są jakiejś dziwnej firmy podobno korea ( z takimi kupiłem auto) myślałem że są ok bo bieżnik jest dobry