Skocz do zawartości

Ile płacicie za zrobienie przedniego zawieszenia w serwisie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podniosłem samochód i niestety okazało się, że na osi przedniej po obu stronach ochrona przeciwpyłowa razem z wytłumiaczem uderzeń jest do wymiany... co gorzej wynikiem uszkodzonej ochrony jeden z amorków jest podrdzewiały na samej górze. Nie jakoś bardzo no ale.. to w końcu McPherson więc przenosi przeciążenia wzdłużne i poprzeczne. Tak czy siak każdy powie, że nadaje się do wymiany... niestety nie mam w tej chwili kasy na wymiane, a ogólnie amorki są sprawne jeśli chodzi o tłumienie. Chciałbym wymienić narazie ochronę przeciwpyłową + wytłumiacz uderzeń (i zabezpieczyć amorek przed dalszą korozją), jednak wiem że za przedni zawias sam się nie zabiorę.

Pytanie: ile płaci się orientacyjnie za wymiane całego "service kitu" + ustawienie zbieżności? Chciałbym wiedzieć, bo żadnemu warsztatowi nie wieże, a w mojej okolicy mnóstwo naciągaczy.

Czy uważacie, że powinienem jeszcze coś wymieniać, czy poczekać aż kasa napłynie lub amorki się skończą i dopiero wtedy robić końcówki drążków, poduszki itp?

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
Ja sie osotatnio pytalem ale w serwisie BMW nie bedacym aso to za "rozebranie" jednej strony zawieszenia z przodu powiedzieli 80 zł czyli za sama robocizne musisz liczyc minimum 160zł a w ASo to jeszcze pewnie wiecej. Czesci ktore wymieniasz nie sa drogie i licze ze w 300 zł uda sie zamknac.
Opublikowano

Mhm. Zachęcam innych do dzielenia się informacją. Będę myślał, czy szukać taniej czy nie.

A jeśli chodzi o części, to za SERVICE PACK czyli ochrona+odbijacz to 60zł za komplet na obie strony, więc razem 220zł.

Opublikowano
Mhm. Zachęcam innych do dzielenia się informacją. Będę myślał, czy szukać taniej czy nie.

A jeśli chodzi o części, to za SERVICE PACK czyli ochrona+odbijacz to 60zł za komplet na obie strony, więc razem 220zł.

Najlepiej sprawdź na stacji diagnostycznej w jakim stanie są amorki, bo to że jest rdza to norma w końcu narażone są na najgorsze warunki.

Jeśli amorki kiepskie wymien odrazu niema sensu bawić sie dwa razy zwłaszcza że sam sie tego nie podejmiesz wiec podwójna robocizna.

Koszt wymiany jednej strony tak jak kolega napisał w zalezności od fachmanów myśle że w granicach 70-100 zeta za sztuke, ja osobiscie wolałbym sam sobie wykręcić mcphersona i wyciągniętego zawieść do speców by go rozebrali (oczywisce jak niemasz ściągaczy) wtedy myśle że góra 30zł za sztuke zapłacisz, wiec troche mniej.

A jeśli chodzi o ustawienie zbieżności to jak sie nie myle nie jest konieczne w przypadku wymiany samych osłon i odboji, ale to musisz sie upewnic.

Opublikowano

do serwisu ??????????????????

chyba zwariowales . do mojej e39 koszt najlepszych i orginalnych czesci---------- calego zawieszenia lacznie z nowa maglownica(tez niejako element zawieszenia) i montazeb bliski byl BLISKI 20 TYS ZL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak prawie 20 000zl

ale mamy na szczescie ALLEGRO.

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487
Opublikowano
do serwisu ??????????????????

chyba zwariowales . do mojej e39 koszt najlepszych i orginalnych czesci---------- calego zawieszenia lacznie z nowa maglownica(tez niejako element zawieszenia) i montazeb bliski byl BLISKI 20 TYS ZL!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak prawie 20 000zl

ale mamy na szczescie ALLEGRO.

No to kopara mi opadła :jawdrop: To te części muszą być złote...Psiakrew, skąd Oni biorą te ceny??? :mad2:

Freude am fahren...
Opublikowano

A po co mam rozbierać MacPhersona?

A co do rdzy to mi się nie wydaje, że normalne bo po to jest osłona... która uległa zniszczeniu, tzn. opada, nie trzyma się u góry.

To jak to jest, nie muszę ustawiać zbieżności, żeby zamontować osłony nowe? Bo tak to to sam zrobię.

Opublikowano
miałem do wymiany amorki przód, więc zapytałem serwis Smorawiński o ceny: amor 420 szt, wymiana 670 obie strony !!! poszukałem takich samych (sachs) za 285 szt + odboje i osłony 60 komplet i wymieniłem sam ! pożyczyłem tylko ściągacze sprężyn(gratis), bo bez tego ani rusz. przy wymianie samych odboi i osłon tyle samo roboty co przy wymianie amorów, więc ceny pewnie te same !
ONLY ANIA, ONLY BMW
Opublikowano
A po co mam rozbierać MacPhersona?

A co do rdzy to mi się nie wydaje, że normalne bo po to jest osłona... która uległa zniszczeniu, tzn. opada, nie trzyma się u góry.

To jak to jest, nie muszę ustawiać zbieżności, żeby zamontować osłony nowe? Bo tak to to sam zrobię.

1.Aby wymienic odbój i osłone musisz rozkrecić mcphersona, innej opcji niema.(wyciągniesz mcphersona to sie przekonasz)

2. Jeśli masz zardzewiały trzpień amorka u samej góry przy mocowaniu poduszki niema to żadnego znaczenia amorek nie chowa sie cały .(chyba że jest już tak zgnity że ma pęknac co jest raczej niemożliwe)

3.Pytałem o podobną sytuacje na forum i odpowiedź była jednoznaczna nie trzeba.

A poza tym troszke cie nie rozumię, piszesz że sam zrobisz gdy niebedzie trzeba ustawić zbieżności , a jakby trzeba było ustawiać to co nie podejmiesz sie?

Przecież tak czy owak w wiekszosci zakładów mech nie ustawiaja zbieżności bo nie dysponują odpowiednimi urządzeniami, głownie zajmują sie tym stacje diagnostyczne i do w/w usług dolicz sobie jescze ok 70zł. na zbieżność ale moim zdaniem nie musisz ustawiać.

Poza tym jesli nigdy nie rozkrecałeś mcphersona i niemasz o tym bladego pojęcia proponuje dla twojego bezpieczenstwa podjechać do warsztatu i zobaczyć jak to sie robi lub zaopatrzyć sie naprawde w dobre ściagacze do sprezyn bo co jak co alee ze spręzynami nie ma żartów, niechciałbym być w nikogo skórze gdy pęka ściągacz ,i dalej to sie można tylko domysleć.Powodzenia