Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moje autko to BMW 318i E36 z 1991 r. Od 5 lat jeżdżę na gazie (instalacja na wielopunkcie). Mniej więcej od miesiąca auto często (podkreślam często ponieważ nie zawsze) dusi się na benzynie i po jakimś czasie gaśnie. Na gazie chodzi OK. Zmieniłem filtr paliwa - to samo. Kupiłem pompę paliwa (używaną ale orginalną i podobno 100% sprawną) - ale nadal to samo. I teraz nie wiem czy mam złą pompkę i pechowo również złą kupiłem czy może to być inna przyczyna. I jeszcze jedne - czy można samemu sprawdzić czy pompa daje dobre ciśnienie czy potrzebny spec z miernikiem?
Opublikowano
Było nie instalować gazu!!! Prawdopodobnie moim skromnym zdaniem kłopoty pompy wynikają z tąd, iż auto jeżdżone na gazie nie używa benzyny (cóż za wnikliwa analiza :lol: ). Czyli pompa paliwowa nie pracuje, a jak nie pracuje to wysycha, nie jest smarowana (tak tak, benzynka ją w minimalnym stopniu, ale jednak smaruje czy jak to tam nazwać)itd. Zużywa się szybciej. Skoro zmieniłeś pompę na sprawną (zakładam Ze nie sprzedali Ci szmelcu), to znaczy że problem tkwi gdzie indziej. :8)
E 36 320i '96
Opublikowano
Było nie instalować gazu!!! Prawdopodobnie moim skromnym zdaniem kłopoty pompy wynikają z tąd, iż auto jeżdżone na gazie nie używa benzyny (cóż za wnikliwa analiza :lol: ). Czyli pompa paliwowa nie pracuje, a jak nie pracuje to wysycha, nie jest smarowana (tak tak, benzynka ją w minimalnym stopniu, ale jednak smaruje czy jak to tam nazwać)itd. Zużywa się szybciej. Skoro zmieniłeś pompę na sprawną (zakładam Ze nie sprzedali Ci szmelcu), to znaczy że problem tkwi gdzie indziej. :8)

Strasznie mu pomogłeś! :D

Opublikowano
Słuchaj "komak" jeśli zależy ci tylko na byciu na forum i pisaniu o niczym to raczej nie ma to sensu i zastanów się co ty tutaj robisz. Czytając twoją odpowiedź (której nie dałeś) mam ważenie że się po prostu nudzisz.
Opublikowano

Jeździsz trochę na benzynie? Jak często dolewasz do zbiornika paliwo? Możesz mieć wodę w paliwie. W jakimś sklepie lub gdzie kolwiek kup preparat do czyszczenia wtryskiwaczy. Koszt to ok. 15 zł. Polecam STP, taki czerwony. Ale może być każdy inny. Wlewasz to wg instrukcji i bryknij się "parę" kilometrów na samej benzynie. Ewentualnie coś co neutralizuje wodę w zbiorniku. Zawsze można wlać jedno a po jakimś czasie drugie. :mrgreen:

Komak, to pomogłeś koledze...

Opublikowano
Benzynę mam Ok ponieważ zatankowałem na pusty bak najlepszą jak była w stacji Orlen. Co do wtrysków to zapomniałem dopisać że już próbowałem jakiegoś środka. Ale dzięki i za to.
Opublikowano

Co prawda nie mam LPG ale parę lat temu miałem podobny problem. Silnik lekko się "krztusił". Dopiero po 3 dawce unormowało mi się, ale pomogło. Co nie znaczy, że i Ty tak musisz zrobić. ;)

Może przewód paliwowy jest gdzieś przytkany? :doh: Trzeba by zmierzyć ciśnienie paliwa. Możesz to zrobić sam lub z kimś ale potrzebny jest przyrząd do pomiaru ciśnienia. Zakładasz go za lub przed filtrem i sprawdzasz.

Opublikowano

błyskotliwy jesteś.....kolega ziemniaka kolejny czy co...prosto z GG się urwałeś...

wnikając w twój post, widze że nie powinieneś pomagać za duzo..

1. Pompa paliwa przy instalacji gazowej i jeździe na LPG pracuje cały czas....chyba ze na specjalne życzenie, badź samemu ktoś sobie zamontuje wyłącznik pompy.."Cóż za wnikliwa analiza...ahh LoL-ek"...

a koledze z owym problemem proponuje sprawdzić przepływomierz...

najlepiej na kompa najpierw na sprawdzenie.

Opublikowano

błyskotliwy jesteś.....kolega ziemniaka kolejny czy co...prosto z GG się urwałeś...

wnikając w twój post, widze że nie powinieneś pomagać za duzo..

1. Pompa paliwa przy instalacji gazowej i jeździe na LPG pracuje cały czas....chyba ze na specjalne życzenie, badź samemu ktoś sobie zamontuje wyłącznik pompy.."Cóż za wnikliwa analiza...ahh LoL-ek"...

a koledze z owym problemem proponuje sprawdzić przepływomierz...

najlepiej na kompa najpierw na sprawdzenie.

Opublikowano
Wczoraj zauważyłem że jak samochód chodzi na biegu jałowym to szybko się dusi i gaśnie, natomiast jak jadę i jestem na min. 2000 obrotach to jest w miarę dobrze i nic się nie dzieje. Dopiero po obniżeniu obrotów zaczyna go dusić.
Opublikowano

Witam

Miałem podobnie a doszło do tego że jak tylko wskazówka zeszła z niebieskiego pola to go tak zmulało że amen.W moim wypadku była to sonda lambda.Nie wysiadła całkiem,tylko podawała napiecie gdzies 1,2volta więc silnik widział mieszankę bogatą i ujmował,ujmował aż dochodziło do tego że strzelał!!!!!w kolektor ale robił to na benzynie!!!Komputer modic w serwisie pokazywał sprawną lambdę.Najprostrzy sposób-podjechac tam gdzie maja analizator spalin(Np stacja diagnostyczna albo do gaziarza) i tak wsadzić rurę w końcówkę i jak mieszanka na benzynie bedzie ok według analizatora to wepnij miernik pod sonde lambda i tam ma byc napięcie około 0,5 volta,ma powiedzmy pływać od 0,3 do 0,6 volta.Jak napięcie będzie inne to sonda trup

Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20