Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zaloze nowy temat, bo wczesniej podpialem sie pod stary post, ale moze nie kazdy czyta :)

Ostatnio, zbieglo sie z nadejsciem mrozow, pojawil sie bardzo dziwny problem - brzeczenie przy schodzeniu silnika z wysokich obrotow i przy obrotach w zakresie 2 400 - 2 100 i TYLKO od biegu 2 wzwyż (powiedzmy do 4 biegu, bo na 5 juz nie testowalem).

Na luzie oraz na biegu 1 obroty spadają plynnie i nic nie brzeczy.

Brzeczenie, to cichy metaliczny dzwięk, tak jak coś wpada w rezonans.

Co ciekawe TYLKO i wylacznie przy spadających obrotach. Słychac go gdzies spod spodu auta, raczej bardziej z tylu. Nie jest to głosne bardzo, ale słyszalne.

Niezależnie czy silnik ciepły, czy zimny. Po dodaniu gazu i wkreceniu na wyzsze obroty nic nie brzęczy. Auto plynnie przyspiesza. Jezdze tylko na benzynie, nie mam wogole instalacji lpg.

Nie mam katalizatora - mam strumienicę, ale nie wiem czy to strumienica.

Podejrzewam tylny most. Oby się nie okazało że to początek konca mostu.

Ktoś pisał o wyrobionych napinaczach paska klinowego, ale to chyba też nie to, bo slyszałbym wtedy buczenie z przodu, spod maski.

Dlaczego cos tak dziwnie rezonuje i co to jest, ja nie mam pojecia. Kopalem w starych postach, ktos pisal tez o kolektorze - jesli tak to jakim?

Może ktoś ma pomysły od czego zacząć sprawdzać zanim pojadę do mechaniorów i zaczną sami kombinować :evil: ?

Thx za wszelkie wskazowki, albo opis podobnej sytuacji.

Raf

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem jeśli grzebałeś coś przy układzie wydechowym (wycinałeś kata i wstawiałeś strumienicę) to albo jest to wszystko nie dokładnie złożone albo coś ci sie poluzowało... jakaś obejma, i cały układ albo jego część dotyka nadwozia. To najczęściej powoduje takie brzęczenie.
Opublikowano

Tak jak chłopaki piszą.

Dokładnie sprawdz mocowanie wydechu- szczególnie mocowanie pod dwururka pod skrzynią biegów (lubi się tam poluzawać ten wieszak) a efekt to właśnie takie brzeczenie.

Pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
A ja bym postawił raczej na odkształconą sprężynę lewarka skrzyni biegów.Po wbiciu biegu na którym brzęczy może być lużny wodzik który nie jest odbijany przez sprężynę.
Opublikowano

Ja miałem to u siebie w e34. To było jak gdyby dzwonienie i nie miałem pojećia co to było. Jednego dnia jednak nabyłem dziurkę na tłumiku i misiałem wymienić kawałek końcówki. Potem to dzwonienie jeszcze wzrosło. Pojechałem do kolegi, żeby zejść wreszcie pod swoje auto i zaczłem wszystkim trząść. Okazało się, że była to osłonka termiczna od tłumika ...

Tak było u mnie ...

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Dzieki wszystkim za podpowiedzi !

Faktycznie, tez myslalem, ze moze to byc poluzowany uklad wydechowy, ktory akurat w takich zakresach obrotow wpada w wibracje i ociera o cos. Bede musial sprawdzic wszystkie elementy, oslona termiczna od tlumika, jak pisze Onaro, rowniez jest podejrzana. Kiedys oderwal mi sie na 2 srubach kawalek takiej oslony (myslalem z poczatku ze to oslana pod silnikiem) i jakos tam zakrecili, ale sruby i mocowanie jest mocno wyrobione.

Ciekawe tez z ta sprezyna lewarka - tego tez nie moge wykluczyc poniewaz sam w sobie lewarek brzeczy jak diabli (praktycznie caly czas) i tez za to musze sie zabrac zeby usunac. Byc moze wlasnie jedno z drugim sie wiaze - czyli przez ta odksztalcona sprezyne.

Dzieki chlopaki za pomoc ! w weekend podjade gdzies na kanal, niech jeszcze to posluchaja. Jesli tylko takie zlo w tym siedzi, to jestem spokojny.

Pozdrawiam,

Raf

Opublikowano
Tak jak chłopaki piszą.

Dokładnie sprawdz mocowanie wydechu- szczególnie mocowanie pod dwururka pod skrzynią biegów (lubi się tam poluzawać ten wieszak) a efekt to właśnie takie brzeczenie.

Pozdrawiam

No i wyjaśniło się - przyczyną tego denerwującego brzęczenia było właśnie, jak pisze kolega katar14, mocowanie dwururki pod skrzynią. Mechanik mówi, że nazywa się to samolot :lol:

Okazało się, że u mnie nie było to oryginalne mocowanie i poprostu przerdzewiała opaska. Zamówiłem oryginalne mocowanie (kilka elementów). Razem wyjdzie mnie około 35 PLN za tą część

Dzięki i pozdrawiam,

Rafał