Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

stalo sie:(. automat w mojej niuni szfankuje. na postojach, swiatlach bieg sie wali. cos szarpie, sama wrzuca na N. zapala sie zielone swiatlo. daje gazu, obroty leca a auto stoi kilka sekund i po chwili dopiero zalapuje bieg, szarpie i jedzie. krece na trybie sportowym. 6tys obrotow, zapala sie awaria skrzyni.... ehhh

bylem u specjalisty. sprawdzil olej, jest do oporu. mowi *trzeba nowa, koszt? same uszczelki 700zl*, pomyslalem sobie.... strace samochod, nie mam kasy. ale jest jeszcze nadzieja.... ELEKTRYKA. i tutaj pytanie do was. na jutro jestem umowiony na podlaczenie i sprawdzenie tego ale chce wiedziec juz dzisiaj. czy to moze byc awaria elektryki?. mam dziwne motywy. kontrolka klockow hamulcowych swieci mi sie mimo, ze klocki sa nowe. radio przestaje mi czasami dzialac z niewiadomej przyczyny. wyjmuje bezpiecznik, wsadzam i znowu dziala... jakies sugestie?

pozdrawiam

Edytowane przez mr.hahn
Opublikowano
stalo sie:(. automat w mojej niuni szfankuje. na postojach, swiatlach bieg sie wali. cos szarpie, sama wrzuca na N. zapala sie zielone swiatlo. daje gazu, obroty leca a auto stoi kilka sekund i po chwili dopiero zalapuje bieg, szarpie i jedzie. krece na trybie sportowym. 6tys obrotow, zapala sie awaria skrzyni.... ehhh

bylem u specjalisty. sprawdzil olej, jest do oporu. mowi *trzeba nowa, koszt? same uszczelki 700zl*, pomyslalem sobie.... strace samochod, nie mam kasy. ale jest jeszcze nadzieja.... ELEKTRYKA. i tutaj pytanie do was. na jutro jestem umowiony na podlaczenie i sprawdzenie tego ale chce wiedziec juz dzisiaj. czy to moze byc awaria elektryki?. mam dziwne motywy. kontrolka klockow hamulcowych sieci mi sie mimo, ze klocki sa nowe. radio przestaje mi czasami dzialac z niewiadomej przyczyny. wyjmuje bezpiecznie, wsadzam i znowu dziala... jakies sugestie?

pozdrawiam

Hm olej jest. Ale w jakim stanie? Moze nigdy nie byl wymieniany.

Porzadna wymiana oleju, z uszczelka i filtrem nowym obowiazkowo.

+ reset kompa + ewentualnie podpiecie pod jakiegos KTS-a i wykasowanie bledow ze sterownika skrzyni.

+ przeczyszczenie przedmuchanie - kontaktory i inne sprawy na sterownik i wtyczke do skrzyni.

To mozna zrobic. Ja bym to zrobil oczywiscie w kolejnosci elektryka (bo to najtansze) pozniej wymiana plynu z filtrem...

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

olej podobno smierdzi, niby deko przepalony. wprost nie moge uwierzyc, ze to stary olej. kupilem auto od niby pewnego czlowieka, twierdzil, ze olej byl wymieniany przy 200tys km (teraz jest 217). wiec nie powinno byc problemu. klamal...?

dodam, ze auto zmienia biegi bardzo ladnie podczas jazdy, plynnie, nic nie szarpie, nie ma problemow. problem pojawia sie tak jak mowilem przy postojach, manewrach parkingowych, czyli zmiany z D na R itp. i podczas szybkiej jazdy.

zrobie jak radzisz. podlacze auto do kompa. jezeli nic nie pomoze to zmienie olej.

dzieki i pzdr

Opublikowano

bylem u elektryka, wykasowal mi 5 bledow ale jednen ciagle wraca. koles mowi, ze sprawa elektryki odpada i to jest usterka mechaniczna. czujnik lub jakas czesc (nie pamietam nazwy) w skrzyni. uhhh myslicie, zeby jeszcze sprobowac wymiany oleju?:(

ehhh... jezeli to nie czujnik to naprawa minimum 2tys. co jeszcze moge sprawdzic?

Opublikowano

Nie w BMW ale w oplu C miałem problem przy włączaniu między D a R i N załączał mi się tryb s jak by awaria.Po podłączeniu do kompa wyszło błąd wybieraka biegów.Po wyczyszczeniu ok.To urządzenie znajdowało się pod skrzynią.Małe pudełeczko.

Był temat kiedyś na forum na temat skrzyń aut.że za prawidłowe funkcjonowanie nie odpowiada tylko elektronika i skrzynia ale mają wpływ filtry silnika i olej.Warto wszystko sprawdzić przed wydaniem średniej krajowej.

Opublikowano
aha znalazlem dwie skrzynie na allegro. w razie gdy bede musial kupic jestem zielony. ceny sa bardzo rozbiezne. czym kierowac sie przy kupnie?

1 http://moto.allegro.pl/item289300812_bmw_e34_520i_skrzynia_biegow_automatyczna.html

2

http://moto.allegro.pl/item291845444_czesci_bmw_520_91_e34_2_0_skrzynia_automat_bdb_.html

Wiesz co.. nie jestem pewien, ale na mój gust to ta skrzynia za 800zł pracuje pod silnikiem m50 a ta za 400 z (chyba) m20... tyle wywnioskowałem ze zdjęć :D

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
miałem dokładnie takie same objawy u siebie

w jednym ze znanych zakładów gzie naprawiają skrzynie powiedziano mi żeby m się szykował na jej agonię i koszt około 4000 na początek

w drugim zakładzie dolano mi 0.5 l oleju i problem ze skrzynią się skończył wszystko ok

uhhh, moze sprobuje wymienic olej na nowy, skoro u ciebie pomoglo...

Opublikowano
moze ktos juz przeszedl ta operacje? jak z tym jest? czy to wszystko pozniej gra? jezeli ktos zna namiary na ludzi, ktorzy robia takie rzeczy w bialymstoku bylbym wdzieczny. pzdr