Skocz do zawartości

O aairbagach już było ,ale.....(problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i życzę najlepszego w nowym roku.

Jestem nowy na forum i wiem że powinienem szukac najpierw a póżniej pytać. Wierzcie mi spędziłem caly dzień na szukaniu o airbagach i ich kontrolkach i nie znalazłem przypadku podobnego do mojego. Do rzeczy:

kupiłem moją E39 3 tyg. temu a od tygodnia świeci sie kontrolka(zapalała sie igasła a teraz swieci nonstop.Gdy odchylam daszek przeciwsłoneczny i odsuwam zasłone lusterka kontrolka gaśnie a wraz z nią gaśnie radio( CD albo kaseta -wszystko jedno co gra w danym momencie)i cały wyświetlacz audio.Oprócz tego zapala sie oswietlenie kabiny- wszystkie lampki a przecież powinno sie zapalic światlo nad daszkiem,wiem to bo jak ją kupiłem to działało normalnie.Oprócz tego straciłem całe sterowanie w kierownicy (radio ,tempomat itd) łącznie z sygnałem dzwiękowym.

Powiedzcie gdzie szukać żródła tego żwarcia (tak mi się wydaje że to jakieś zwarcie).

Z góry dzieki za pomoc.

Dodam że auto jest z 97r.

Opublikowano
Moze chłopaki przy przekłądce z anglika źle połączyli kable i zamiast masy masz 2+. Ewentualnie rozizolowały sie jakies kable i sie stykają, ale z tego co opisujesz to raczej gdzies pod deską trzeba przyczyny szukać.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
może tylko kabelki pod mocowaniem daszka się przetarły ? w sumie to ciężko coś doradzić bo można doprowadzić do odpalenia poduch
Opublikowano
zobacz tam gdzie masz przykrecona oslona przeciw sloneczna....moze byc tam przetarty przewod :cry2:

I myślicie, że to mogłoby być przyczyną świecenia kontrolki poduszek, braku sygnału i braku działania multifunkcji??? Wątpię...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
zobacz tam gdzie masz przykrecona oslona przeciw sloneczna....moze byc tam przetarty przewod :cry2:

I myślicie, że to mogłoby być przyczyną świecenia kontrolki poduszek, braku sygnału i braku działania multifunkcji??? Wątpię...

zobacz co pisze....Gdy odchylam daszek przeciwsłoneczny i odsuwam zasłone lusterka kontrolka gaśnie a wraz z nią gaśnie radio( CD albo kaseta -wszystko jedno co gra w danym momencie)i cały wyświetlacz audio.Oprócz tego zapala sie oswietlenie kabiny- wszystkie lampki a przecież powinno sie zapalic światlo nad daszkiem,wiem to bo jak ją kupiłem to

ja bym zaczol szukac od tego miejsca :norty:

Opublikowano
...ja bym zaczol szukac od tego miejsca :norty:

Zaczynajmy więc... ale obawiam się, że nawet jeśli tam są przewody przetarte, to na tym się nie skończy...

Jedyne

Opublikowano
...ja bym zaczol szukac od tego miejsca :norty:

Zaczynajmy więc... ale obawiam się, że nawet jeśli tam są przewody przetarte, to na tym się nie skończy...

masz sluszne obawy....zwarcie moglo uszkodzic cos innego jeszcze :P

Opublikowano

Dzieki wielkie Panowie za podpowiedzi.

Z tym daszkiem to chyba nie, bo obydwa daszki robia takie zamieszanie a nie wydaje mi sie zeby w obydwu przetarly sie przewody w tym samym momencie.Jak juz bede wiedzial co bylo przyczyna to napisze.

Kolego TSA55 to jest anglik i nie bylo zadnej przekladki.

Cos mi sie jeszcze przypomnialo :jak odpalilem auto rano (zimne) to kontrolka airbaga zaczela sie żarzyc nierównomiernym swiatłem tak jakby chciała zgasnąć ale nie mogła ,wiecie co mam na myśli ale po wrzuceniu wstecznego biegu jak autem szarpneło znowu zaczeła świecić jednostajnym mocnym światłem.Może to nasunie jakiś pomysł.

Z góry dzieki.

Opublikowano

Ponawiam temat.

I co ? nie macie wiecej zadnych pomyslow?Moze jakas kostka jest po prostu luzna czy cos. Tylko gdzie szukac ???

Opublikowano

Polecam wizytę u elektryka samochodowego, sam nie dojdziesz chyba, ze się na tym znasz.

Jak chcesz sam podłubać, to odepnij wszystko co mozesz odpiąć i podłączaj po kolei i patrz co suię bedzie działo.

Możesz to zrobić wyciągająć bezpieczniki i po kolei je wkładaj. Dojdziesz do etapu gdzie po włożeniu kolejnego bezpiecznika coś zgaśnie lub się zaświeci, zobacz za co ten bezpiecznik odpowiada i część sprawy masz z głowy. Oczywiście odsuń daszek do punktu gdzie się robi zwarcie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Troche to trwalo ale zrobione :D Jak sie okazalo problem byl z wlacznikiem zaplonu w stacyjce. To tak dla info jakby ktos mial podobny problem.

pozdrawiam.

Opublikowano

podepnę sie do tematu: u mnie niestety rano tez zaczęła się świecić kontrolka od air baga, zamarzły mi rano drzwi i wchodziłem od strony pasażera, oparłem sie kolanem o siedzisko fotela pasażera i odpaliłem samochód, juz podczas skrobania szyb- patrze, zę zapaliła sie kontrolka od airbaga- pewnie uszkodziłem mate na siedzeniu pasażera :mad2:

nie wiem jak u was, ale elektronika w e39 jest do bani, a to abs/asc, a to nivo, a to airbag....

najśmieszniejsze jest to,że że w przypadku nivo i abs/asc- naprawiło sie wszystko samo po odpięciu akumulatora na parę godzin....

pewnie w przypadku uszkodzonej maty reset ako niewiele poradzi...

Opublikowano
pewnie w przypadku uszkodzonej maty reset ako niewiele poradzi...

Ano pewno nie, bo się pewno błąd zapisał... Nie wiadomo też, czy uda się skasować błąd (oby się udało!!!), bo jak ją uszkodziłeś "elektrycznie" to kiszka... Pronopuję najpierw podłączyć się pod kompa i zobaczyć jaki błąd wyskoczy...

Jedyne

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam.

Troche to trwalo ale zrobione :D Jak sie okazalo problem byl z wlacznikiem zaplonu w stacyjce. To tak dla info jakby ktos mial podobny problem.

pozdrawiam.

Możesz napisac dokladnie co to za czesc ????Bo ja mam dokladnie taki problem jak opisales wczesiniej ale elektryk powiedzial ze moze być to taśma od kierownicy Dzieki Pozdrawiam

Opublikowano

Twój elektryk cos tam wie, bo przetarta tasma daje podobne efekty.

Stacyjka się rozpada, powiedz swojemu elektrykowi że "R" szwankuje i będzie wiedział o co chodzi :mrgreen:

Opublikowano
Podpinając się do tematu to czy: błąd w obwodzie kierownicy lub obwodzie kierowcy(teraz nie pamiętam jak to było)?? może byc przyczyną palenia sie Airbagu?? Jaka może być tego przyczyna???
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.