Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zamiar wymienić kierownicę (stara jest bardzo powycierana) jak bezpiecznie odkręcić śrubę mocującą kierownicę na osi tzn. jak zablokować kierownicę - zakładam że blokada powinna być zwolniona a koła nie skręcone do oporu żeby czegoś nie uszkodzić. Może macie jakieś doświadczenia z takiej operacji ?.

kupiłem od gościa na allegro kierownicę skórzaną z poduchą ale po przesłaniu okazało się że jest uszkodzony bolec wyłączający kierunki. Może wiecie czy jest to element (bolec jest na pierścieniu) uniwersalny to znaczy czy będzie mi pasował od kierownicy standardowej bez poduchy?.

Opublikowano

Z kierownicą nie ma żartów. Jak nie wiesz jak się do tego zabrać, to od razu jedz do mechanika. Zrobi to w 2 minuty i skasuje Cię max. 10zł. Żebyś potem nie żałował na zakręcie... 8)

Bolec od kieerunków powinien pasować, a jak nie, to w ASO bedzie kosztował grosze.

P.S. Wymiana kierownicy jest banalna, bedziesz musiał potem tylko skasować bład air bagu. Odkrecasz na wyprostowanych kołach. W e30 pasował klucz od śrub od felg.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
podczepie się i zapytam jak zdjąć kierownice w E34, kierownica bez poduszki, taka standardowa jak to w 89 roku było. Czy znaczek BMW trzeba odkleic?

Znaczek podważasz lekko śrubokrętem i powinien wyskoczyć. Na wyprostowanych kołach odkrecasz śrubę kluczem do felg.

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Chyba to wygląda identycznie jak w e32.

Tu jest opis jak dobrać się do zegarów - po drodze odkręcając kierownicę.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
Chyba to wygląda identycznie jak w e32.

Tu jest opis jak dobrać się do zegarów - po drodze odkręcając kierownicę.

o i tu sie jescze dowiedziałem ze chcąc wyciagnąć zegary trzeba odkręcić kierownice. A juz miałem o to pytać.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Chcąc wyciagnac zegary nie trzeba odkręcać kierownicy.

Opublikowano

Niby do zegarów nie trzeba w E34 ściągać fajery ale....

Mi z wyciągnięciem zegarów poszło gładko ale włożyć nie mogłem ich za cholere :x i byłem zmuszony zdjąć "kierownik" :wink:

Wiem, ze można jakoś to wsunąć ale przy mojej cztero ramiennej z bagiem było to nie możliwe (może nie jestem aż tak sprytny :worried: ).

Co do Air Bagu>>> przed odpięciem wtyczki zdejmi klemy z aku. Inaczej po podłączeniu nowej kierownicy bedziesz miał na stałe błąd Air bagu i palącą się kontrokę na zegarach.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano
Zegary wyjmuje się i wkłada bez zdejmowania kierownicy. Tak z 1,5 roku temu była długa rozmowa na ten temat.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Ja z włożeniem zegarów męczyłem sie 2 dni! Ale jest to wykonalne. Po prostu dokładnie przyjrzyj się ich ułożeniu podczas wyciągania. "Ścieżka" przy wkładaniu musi być taka sama. Wchodzą bez większych problemów, trzeba tylko dobrze je ułożyć juz przed "wpychaniem. Wkładaj je tak, aby po włożeniu za kierownice "leżały" na przedniej szybce.

Jest to wykonalne bez względu na typ posiadanej kierownicy.

Opublikowano

Odkręcenie kierownicy to kwestia 20 sekund, więc po co sobie kąplikować zdejmowanie zegarów, przeciskając je przez otwór kierownicy

Pozdrawiam Serdecznie

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
Odkręcenie kierownicy to kwestia 20 sekund, więc po co sobie kąplikować zdejmowanie zegarów, przeciskając je przez otwór kierownicy

Pozdrawiam Serdecznie

oki ale jak to zrobic??? i co z poduszka :modlitwa:

KUPIE E30 325i lub 325e