Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

moje pytanie co prawda banalne ale coz tak to juz jest :oops:

szukalem na forum ale sie nie doszukalem

nie wiem jak wyciagnac fotel kierowcy z furki

czy da sie sam fotel czy trzeba odkrecic z szynami?

prosze o pomoc jak to zrobic najszybciej bo musze zalatac tapicere

dzieki

Opublikowano

Żeby wyjać fotel musisz odkręcić te sruby z tyłu fotela na szynach, wtedy bedzie się go dało pochylić - on się dzwignie (pochyli) razem z tymi szynami no i właśnie wtedy da się go wysunać z tych szyn.

Pod fotelem jeszcz są dwie liniki które należ odpiąć (od pasów) zauważ ze w trakcie przesuwania fotela jednoczesnie zmienia się wysokość pasów - musisz to też odpiąć.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Nie zapomnij, ze potrzebny Ci do tego specjalny "gwiazdkowy" klucz.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

podepnę sie pod temat- czy wam przy rozkladaniu siedzeń (uchylaniu oparć do tyłu) spadają bezwładnie a później trzeba je podnieść recznie?

w każdym aucie które miałem była sprężyna i oparcie trzeba było "pchac" plecami a tu same spadają oba!!! mam cos zepsute czy to "standart"

Pomogę kupić auto w Niemczech

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano
podepnę sie pod temat- czy wam przy rozkladaniu siedzeń (uchylaniu oparć do tyłu) spadają bezwładnie a później trzeba je podnieść recznie?

w każdym aucie które miałem była sprężyna i oparcie trzeba było "pchac" plecami a tu same spadają oba!!! mam cos zepsute czy to "standart"

ja też tak mam więc się podpinam :) U mnie jest tak jak u toptuninga, przynajmniej jeśli chodzi o fotel kierowcy i zastanawiam się czy cos jest nie tak.

Druga sprawa to tapicer. Poszukuję dobrego w Warszawce. Jak ktoś może coś polecić to proszę na priv.

Opublikowano

No mnie nie opadają bezwładnie tylko trzeba się oprzeć aby opadły,

i raczej tak powinno być.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
potwierdzam ,w siedzeniach są spręrzyny które lubią pękać powinno się w dół dociska c ręką a spowrotem wracać samo.Być może spadło tylko zabezpieczenie trzeba by rozkręcić.Co do tapicera to ja się w to bawię ale w W-awie niestety nieznam.Pozdro.
Opublikowano
Nie zapomnij, ze potrzebny Ci do tego specjalny "gwiazdkowy" klucz.

Tzw. Torx i to najczęściej "pożądny" - nie wiem jaki jest w E34, ale u mnie jest T55 i nie jest łatwo taki kupić (szczególnie pożądny), ale o tym niedawno była dyskusja ...

Nie kojarzę jak to jest w E34, ale jeżeli idą do fotela jakiekolwiek kable, i masz poduszki, to zanim je odłączysz (te kable), to odłącz akumulator, bo może pojawić Ci się błąd poduszek !!

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
ja mam spręrzyny ale gazowe więc jak komuś padła taka to fotele latają :nana:

Gerro co to są sprężyny gazowe? Pierwsze słyszę :)

Opublikowano
To jest coś identycznego co podnosi tylną klapę jak otwierasz i na przedniej przy zawiasach też występuje :D . Podobne do zagłodzonego amortyzatora :lol: .

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
To jest coś identycznego co podnosi tylną klapę jak otwierasz i na przedniej przy zawiasach też występuje :D . Podobne do zagłodzonego amortyzatora :lol: .

Hmmm jakoś mi się to ze sprężyną nie kojarzy ;) ale dzięki za odpowiedź. Człowiek uczy się całe życie :)

Opublikowano
Bo ona jest gazowa - ściskasz ją to sprężasz gaz, jak puścisz to się rozpręża. Jak zaspawana pompka :wink:

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
Bo ona jest gazowa - ściskasz ją to sprężasz gaz, jak puścisz to się rozpręża. Jak zaspawana pompka :wink:

Moja musiała puścić na spawie ;) :lol:

Opublikowano
A nie są to po prostu amortyzatorki gazowe ???

jak zwał tak zwał ale każdy wie o co chodzi

Pomogę kupić auto w Niemczech

+48508498199

+4916098654256

Opublikowano

jak zwał tak zwał ale każdy wie o co chodzi

Ja nie wiedziałem ;) :twisted2: