Skocz do zawartości

Uszkodzona pompa oleju???Brak smarowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze smarowaniem :cry2: Otóż wczoraj wieczorkiem odpaliłem autko i wszystko było wporzadku - kontrolka oleju zagasała, a jak troszeczke dodałem mu gazu (chciałem ruszyc)- zapliła sie i nie gasnie juz.

Sprawdziłem olej jest ok, czujnik tez, filtr nie jest zapchany. Olej wymieniałem w wakacje (Lotos semisyntetyk 10W40).

Stało sie to tak natychmiastowo - nic wczesniej nie wskazywało na to (żadnych dziwnych obiawiów nie było).

Szukałem na forum kolega Boggy e36 napisał iz:

czasem pompa lubi zaciągnąc syf i się przytyka i nie ma dobrego ciśnienia

Wiecie co to może być??? Pompa siadła, czy moze filtr siatkowy w misce sie zapchał???

Dodam, iż od nadejscia zimnych dni, bo autko stoi pod chmurką, pojawił mi sie osad biało-kremowa maź w silniku (w poldku też taka maź miałem, ale wszysko było OKI).

PROSZE O POMOC :modlitwa:

Opublikowano
Powiem ci ze najprostsza metoda na pewne sprawdzenie co sie stalo bylby pomiar cisnienia oleju. Wtedy zobaczysz czy rzeczywiscie spadlo czy tylko eletronika wariuje. Lepiej zebys autka nie uzytkowal bo to ryzykowne. Zawsze we wlasnym zakresie mozesz elektryke obejrzec i zobaczyc czy moze przewod np sie nie urwal.
Opublikowano
Zacznij od sprawdzenia podłączenia czujnika, później sprawdź sam czujnik w obudowie filtra (najlepiej podmienić sprawny). Dobrze zmierzyć ciśnienie manometrem wkręconym w miejsce czujnika, będziesz miał wtedy pewność.
www.turboBMW.pl
Opublikowano

Rozumię że po wykręceniu czujnika i zakręceniu rozrusznikiem olej nie leci wcale lub prawie wcale z tego otworu?

Jak jeździsz na minerale to pompa mogła zassać nagaru lub szlamu z miski.

Opcja druga to odkręcona lub poluzowana pompa oleju od bloku silnika, ewentualnie poluzowany smok od pompy. To bardzo możliwe jeśli ktoś coś grzebał kiedyś przy pompie (wymiana, remont silnika itp). Była to wada wszystkich silników M60 V8 w BMW, może u ciebie zdarzyło się to samo.

www.turboBMW.pl