Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj zauważyłem, że wpadając w każdy dołek prawą stroną samochód dziwnie się zachowuje, tak jakby przejeżdżał przez tory kolejowe. Nie słychać walenia w środku, ale dziwnie buja całym samochodem. Naciskając na każdy bok, zauważyłem, że prawa strona przodu bardzo słabo sprężynuje, tak jakby był oklapnięty, lewa natomiast sprężynuje dość dobrze, w zasadzie tak samo jak cały tył. Myślicie, że to amortyzator kończy swój żywot?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Amorek nie jest od tego by sprężynował, a od tego by tłumić bujanie pochodzące od sprężyn. Zamiast dywagować radzę podjechać na pierwszą z brzegu stację i puścić go przez ścieżkę, przynajmniej przez tą jej część, na której bada się skuteczność tłumienia amorków... Będziesz miał wszystko jak na patelni... A jak ładnie Panów poprosisz, to CI jeszcze go mogą wyszarpać na szarpakach, może jakiś luzik się wkradł?

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
koledzy a co tu testować??? Mrozek ścisnął a że amorek lekko słabszy jest niż powinien to nie trzyma ciśnienia i tyle. Ja bym poczekał do powrotu wyższych temperatu w okolicę zera i wszystko wróci do normy. Jeszcze na nim pojeżdzisz zobaczysz. Pozdrawiam
Opublikowano
koledzy a co tu testować??? Mrozek ścisnął a że amorek lekko słabszy jest niż powinien to nie trzyma ciśnienia i tyle. Ja bym poczekał do powrotu wyższych temperatu w okolicę zera i wszystko wróci do normy. Jeszcze na nim pojeździsz zobaczysz. Pozdrawiam

Koledzy a niech robi co zechce... Jeśli zmieniła się jego charakterystyka, bo nagle mrozik -10 chwycił to nawet bym się nie zastanawiał i wymienił...

P.S.Kiedyś w Fiaciku mojej teściowej :norty: przy -20 staneły całkiem wszystki amorki na sztywno i jechało się jak wozem drabiniastym :mrgreen:... to dopiero była jazda :mrgreen:

Jedyne

Opublikowano
też miałem utwardzane na amen zawieszonko w golfie II hehhe. Jazda jak na rodeo.

No i widzisz??? Dlatego uważam, że wydatek rzędu 10-20 PLN to nie majątek... I powinien to sprawdzić z biegu, bez ogrzewania auta postojem na hali przed przeglądem. Amor czy chce, czy nie chce ma działać w pałnym zakresie temperatur, jak nie działa to demont i złom...

Jedyne

Opublikowano
Na stację muszę podjechać, tu się zgodzę, że diagnostyka się przyda. Fakt jest taki, że się odblokował i wszystko wróciło do normy, choć pewnie jest to znak, żeby zacząć się oglądać za wymianą amorków na przodzie :evil:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

u mnie walnął amor żygnął sobie olejem,

wymieniłem komplecik na Bilstein

cena przystępna po 260 zł za sztukę

ale przyznam że auto nie do poznania,

zdecydowana poprawa,

amorki wpływają zdecydowanie na bezpieczeńswto i komfort jazdy więc nie ma co zwlekać....

Opublikowano
Ja założyłem Sachsy 115 066 do osi Sportfederung :) detal 428/szt, oczywiscie jako pracownik hurtowni kupiłem znacznie taniej :) Jeździ jak przyklejona, ale czuje ze pomału trzeba o takich na tył pomyśleć...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

TSA55

ja bede wymienial przod i tyl amory i prawdopodobnie jakies drobiazgi jeszcze w zawieszeniu, wlasnie sie zastanawiam czy sachsy wziac czy bilsteiny, bilstein zawsze troche tanszy, mam dostac rozpis od mechaniora co kupic, w focie sa dobre ceny na elementy zawieszenia, amortyzatory dobrych firm? jak myslisz, orientowales sie jeszcze gdzies indziej?

Opublikowano
Nie orientowałem się, dlatego ze u siebie mam dobrą cenę na wszystko ze względu na rabaty. Czasem zdarzy się ze na Allegro coś jes tańsze, ale ostatnio widziałem już pompki Boscha tańśze niż chińskie zamienniki, więc kupuję ostrożnie. Tym bardziej ze podróbkę cięzko odróżnić z zewnątrz. Dopiero działanie zdradza zakup podróby. W Focie amorów Bilsteina nie ma ale z czystym sercem mogę polecić Ci Boge i Sachsa, chociaż ich cena nie jest najniższa. W razie czego polecam się.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
u nas w lublinie chyba juz nie ma foty, tylko jest sabat

Sabat zajmuje sie oponami. FOTA jest na pewno na Bursakach a druga? Nie pamiętam. Trzeba poszukać.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Luzuj Sabat... To już nie jest ta epoka i powinien zginąć razem z kołchozami :mrgreen:. Podaję namiar na "sklep": PEMIX CAR s.c., Lubin, Al. Spółdzielczości Pracy 36 box 55 (Centrum Mootryzacji na "Górce"), tel. 081 4441414 w. 349, 081 7405151 w. 349, kom. 604 789663, 602 238829. Mają a jak nie mają to będę mieli za max 2-3 dni oryginały lub zamienniki, wedle życzenia i - co sam odczułem na własnej skórze - w dobrych cenach.

Jedyne

Opublikowano

Luzuj Sabat... To już nie jest ta epoka i powinien zginąć razem z kołchozami :mrgreen:. Podaję namiar na "sklep": PEMIX CAR s.c., Lubin, Al. Spółdzielczości Pracy 36 box 55 (Centrum Mootryzacji na "Górce"), tel. 081 4441414 w. 349, 081 7405151 w. 349, kom. 604 789663, 602 238829. Mają a jak nie mają to będę mieli za max 2-3 dni oryginały lub zamienniki, wedle życzenia i - co sam odczułem na własnej skórze - w dobrych cenach.

Kupią w Focie, do Bursaków mają najwyzej 500m z centrum motoryzacji :)

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Gdzie kupią nie wiem... Ja na Pemix-Car trafiłem jakby fuksem (Allegro), bo wszystkie boxy w CM trudno znać (do tej pory jeździłem autem totalnie bezawaryjnym, a części zamienne kupowałem z racji rabatów sięgających 30% w jedynie RKNiedziałek) i póki co nie narzekam...

Jedyne

Opublikowano
Ja w CM kupiłem dywaniki :) W Focie jako stały klient, mechanik, sklep, mozesz uzyskać więcej. Nie myslałeś zeby razem z kolegami założyc jakiś nieformalny lokalny związek posiadaczy BMW w Lublinie i okolicach. Jakby nie patrzeć Fota S.A. to oprócz tego ze jest dużą siecią hurtowni, jest też dealerem BMW, więc nie ma problemu z doborem części. Przynajmniej w Sandomierzu nie ma bo ja jestem :)
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Ja w CM kupiłem dywaniki :) W Focie jako stały klient, mechanik, sklep, mozesz uzyskać więcej. Nie myslałeś zeby razem z kolegami założyc jakiś nieformalny lokalny związek posiadaczy BMW w Lublinie i okolicach. Jakby nie patrzeć Fota S.A. to oprócz tego ze jest dużą siecią hurtowni, jest też dealerem BMW, więc nie ma problemu z doborem części. Przynajmniej w Sandomierzu nie ma bo ja jestem :)

Wiesz... Ja jeśli chodzi o BMW to raczkuję dopiero... Moje auto trafiło mi się fuksem, to je wziąłem i dopiero się jego uczę... Nie znam póki co i nie mam kontaktów z innymi posiadaczami bumek w Lublinie... To forum to była i póki co jest dla mnie jedyna i najcenniejsza kopalnia informacji...

Jedyne

Opublikowano
Na pewno. Tak jak juz kiedyś pisałem. Na tym forum dowiesz się wiecej niż z ksiażki "Sam naprawiam..."

Wczoraj siedziałem bardzo długo i takowej do E39 w wersji elektronicznej nie znalazłem na webie... Tylko Haynes w wersji papierowej zostaje i chyba sobie sprawię... Miałem razem z Civic'iem książkę wydawnictwa bodajże Chilton i to na prawdę niezła sprawa, jak ktoś lubi sam podłubać przy aucie...

Jedyne

Opublikowano
juz znalazlem , bursaki 7, musze tam podjechac

Idź, dowiedz się w kilku miejscach ile kosztują. Zapisz ceny i napisz mi jutro na pw. Nie kupuj. Spróbujemy załatwić dobrą cenę w Focie LU, a jak nie to załątwie Ci u mnie.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Jesteś w błędzie... Byłem świadkiem jak przyszedł do nich towar, gość z DHL przyniósł dwa pudełka zaklejone taśmą z napisem BAWARIA MOTORS... I wystawił fakturę na osiemdziesiąt kilka zł... Gdyby brali z Bursaków, to sami by jeździli po towar...

Jedyne