Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze mam dwie różne temperatury światła. Jedna jest ciepła (czyt. żółta) a druga zimna (czyt. niebieska). Po drugie nie działają mi spryskiwacze lamp. Po trzecie strasznie się brudzą i wtedy nic nie widze prawie :) A po 4 chyba za nisko palą i przez to też spadła mi widoczność...

Proszę o jakieś sugestie i pomysły, może ktoś miał podobne problemy... Oczywiście wiem że muszę naprawić spryskiwacze, ale jak podnieść do góry światła.

Pozdr

Aż nastał czas zmian, czas walki, Czas Pogardy...
Opublikowano
Po pierwsze mam dwie różne temperatury światła. Jedna jest ciepła (czyt. żółta) a druga zimna (czyt. niebieska). Po drugie nie działają mi spryskiwacze lamp. Po trzecie strasznie się brudzą i wtedy nic nie widze prawie :) A po 4 chyba za nisko palą i przez to też spadła mi widoczność...

Proszę o jakieś sugestie i pomysły, może ktoś miał podobne problemy... Oczywiście wiem że muszę naprawić spryskiwacze, ale jak podnieść do góry światła.

Pozdr

1 jeden palnik masz na pewno do wymiany (tam gdzie barwa jest żółta) ale powinieneś wymienić obydwa żeby świeciły jednakowo.

2 prawdopodobnie pompka spryskiwacza reflektorów (jest osobna pompka i działa niezależnie od spryskiwaczy szyby)

3 xenony są wrażliwe na zabrudzenia - dlatego zawsze montuje się spryskiwacze, gdy są brudne to niedość że słaboświecą to jeszce oślepiają jadących z naprzeciwka

4 sprawdź system samopoziomowania - jak nie działa to świecą nisko. Można sprawdzić w następujący sposób - przekręć stacyjkę i szybko włącz światła - powinieneś widzieć jak się podnoszą.

Spradź czy jakiś bezpiecznik nie jest spalony jeśli wszystko to pojawiło się nagle to może on być przyczyną

Opublikowano
1 jeden palnik masz na pewno do wymiany (tam gdzie barwa jest żółta) ale powinieneś wymienić obydwa żeby świeciły jednakowo.

Barwa konczacego zywot palnika xenonowego staje sie coraz bardziej niebieka, by przejsc nawet we fiolet.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Pozdr

Nie koniecznie jest do wymiany. Po prostu ktoś wcześniej wymienił tylko jeden i właśnie taki nieładny efekt powstaje. Nawet jak kupimy żarówkę o tych samych parametrach i tej samej firmy, to będą świecić różnie, bo xenon przez całe swoje życie zmienia stopniowo barwę. Wiec tak jak pisze kolega MariuszR należy /niestety/ palniki wymieniać parami.

Opublikowano

Ok dzięki za rady

Więc tak :) Poziomują się, spryskiwacze sprawdze dopiero jak pojade do mechanika i zostawie samochodzik tak samo jak zajmie się ewentualną wymiana palnika... no i jak umyłem klosze to jest lepiej.

Pozdr

Aż nastał czas zmian, czas walki, Czas Pogardy...