Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W e-39 na jakim max. rozmiarze opony na feldze 17'' komfortowo się jeździ.Bo w e-36 na 225/45/17 jeździło mi sie rewelacyjnie ,a już na 235/40/17 nosiło jak diabli.

Chce mieć jak najszerszą gumę ale żeby nie nosiło.Co doradzacie?

Opublikowano

zawsze ciekawilo mnie po co opona ma byc jak najszersza?????

przypominam ze nie mieszkamy w emiratach i czasami nawet latem pada deszcz i tworza sie kaluze.....

chyba sam odpowiedziales sobie na pytanie w swoim poscie.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

przypominam ze nie mieszkamy w emiratach i czasami nawet latem pada deszcz i tworza sie kaluze.....

Nowoczesne letnie opony (przynajmniej te lepsze) mają tak skonstruowaną rzeźbę bierznika, że bez problemu radzą sobie z wodą i aquaplaningiem. Co nie zmienia faktu, że zakładanie jak najszerszych opon przeważnie nie niesie z sobą żadnych korzyści, oprócz wyglądu oczywiście.

Osobiście jeżdżę na 235/45 na felgach 17x8, bo takie auto dostało z fabryki i uważam, że jest akurat. Ale u mnie drogi są trochę lepsze. :) Natomiast na mokrej nawierzchni nie ma żadnych problemów.

Pozdr.

Opublikowano

Dodam ze szerokosc opony gra role ale nie wielką ale jakość i wartosci opony są najwarzniejsze ja letnie mam 245/40/17 tył 255/40/17 i nic nie nosi

a zimowe najlepiej jak najwęższe ja mam 225/60/15 i jest ok Pozdrawiam

BMW M-Power
Opublikowano

Nowoczesne letnie opony (przynajmniej te lepsze) mają tak skonstruowaną rzeźbę bierznika, że bez problemu radzą sobie z wodą i aquaplaningiem. Co nie zmienia faktu, że zakładanie jak najszerszych opon przeważnie nie niesie z sobą żadnych korzyści, oprócz wyglądu oczywiście.

Osobiście jeżdżę na 235/45 na felgach 17x8, bo takie auto dostało z fabryki i uważam, że jest akurat. Ale u mnie drogi są trochę lepsze. :) Natomiast na mokrej nawierzchni nie ma żadnych problemów.

Pozdr.

porownaj sobie ilosc wody ktora musi wyprzec opona o szerokosci 225 a np 255????

to nie technika to fizyka i tego nikt nie zmieni.

im szersza opona tym gorsze prowadzenie na wodzie i w koleinach.

a ci co projektowali te nowe opony to nawet nie widzieli takich drog jak my mamy

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Panowie. Zapraszam do Polski. Zweryfikujecie swoje odczucia. Gwarantuję niezapomniane przezycia. Koleiny z wodą, lub zmiana pasów z koleinami. W E34 225 to juz kaskaderka. Auto śmiga samo gdzie chce. 215 gwaratuje sterownosc. Oczywiscie problemu nie ma jak akurat jest kawałek równej drogi...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Ja w polsce jestem i na drodze radzę sobie bo musze. A temat dotyczy jazdy ogólnej a nie tylko w polsce . Jak dla mnie to można nawet na rowerówkach jezdzic a tak na marginesie kiepskiej baletnicy to i sukienka w tancu przeszkadza.Nie zalerznie od ogumienia należy jezdzic z głową

SZEROKICH DRóG ŻYCZE

BMW M-Power
Opublikowano

Ja w polsce jestem dość czesto i na drodze radzę sobie bo musze. A temat dotyczy jazdy ogólnej a nie tylko w polsce . Jak dla mnie to można nawet na rowerówkach jezdzic a tak na marginesie kiepskiej baletnicy to i sukienka w tancu przeszkadza.Nie zalerznie od ogumienia należy jezdzic z głową

SZEROKICH DRóG ŻYCZE

BMW M-Power
Opublikowano
porownaj sobie ilosc wody ktora musi wyprzec opona o szerokosci 225 a np 255????

to nie technika to fizyka i tego nikt nie zmieni.

Szersza opona ma więcej rowków i ma też czasami te rowki odpowiednio szersze.

Panowie. Zapraszam do Polski. Zweryfikujecie swoje odczucia. Gwarantuję niezapomniane przezycia. Koleiny z wodą, lub zmiana pasów z koleinami. W E34 225 to juz kaskaderka. Auto śmiga samo gdzie chce.

Żeby nie było, że piszę jedynie z teorii a nie z własnego doświadczenia:

Dużo zależy od konkretnego modelu opon, twardości ścianki bocznej i kształtu bieżnika. Miałem w Polsce A4 (lżejsze od e39) na oponach 225/45/17. Problemu na mokrej nawierzchni nie było NIGDY. Natomiast co do ciągania po koleinach, to na twardych Bridgestone'ach S03 faktycznie ciągało jak cholera, natomiast na bardziej miękkich ContiSportContact2 był spokój. Obie w tym samym rozmiarze.

Opublikowano
Ja w polsce jestem i na drodze radzę sobie bo musze. A temat dotyczy jazdy ogólnej a nie tylko w polsce . Jak dla mnie to można nawet na rowerówkach jezdzic a tak na marginesie kiepskiej baletnicy to i sukienka w tancu przeszkadza.Nie zalerznie od ogumienia należy jezdzic z głową

SZEROKICH DRóG ŻYCZE

Ja Tobie tylko prostych i... mam nadzieję ze nigdy nie przekonasz się co oznacza szeroka opona i koleina. I w 2008 zdobycia doswiadczenia i umiejetnosci w jeździe, bo temu któremu wydaje sie ze potrafi jeździć najlepiej ma rację - tylko sie mu wydaje...

Bandite Motor Wagen