Skocz do zawartości

Obrotomierz umarl i zapalilo sie inspection, rozwiazanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale tam nie są popalone dzisiaj działał ale tak zamulony że masakra ciogle pokazywał 10 litrówobojętnie jak pedał wciśnięty więc coś nie tak
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

primo: nie musza byc popalone, widoczne golym okiem to nie wzmacniacz radziecki z lat 70tych

secundo: to moze wogole nie byc wina licznika

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema panowie.

Waśnie wyciągnąłem code pluga z licznika i tera ztakie pytanie.

Przelutować trzeba wszystkie (16 tych od góry-wiekszych, 8 na gole tych małych) czy jakieś wybrane?

Pozdrawiam i prosze o szybką odp bo jade je zawieźć do znajomego co lutownice ma ogarniętą. :)

Opublikowano

Wszystkie

(tylko podgrzać każdy do roztopienia i zostawić w spokoju do wystygnięcia).

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Może niezupełnie zgodnie z tytułem wątku, ale też o obrotomierzu dlatego podepnę się pod temat.

Auto to E34 520i 24V Vanos z 1994. Objawy są następujące: w skrócie obrotomierz nieco wariuje. Przede wszystkim działa z opóźnieniem, tzn. po przygazowaniu nie podnosi się od razu płynnie za obrotami silnika, ale dopiero po chwili zawachania (sam silnik pracuje i wkręca się doskonale). Dodatkowo wskazówka rusza się tak, jakby coś ją lekko trzymało, tzn. przesuwa się lekkimi skokami. Nie jest to objaw stały, najczęściej dzieje się tak zaraz po uruchomieniu, gdy auto jest zimne i po przejechaniu krótkiego odcinka objawy stopniowo zanikają. Jeszcze jedno - skoki obrotomierza, a nawet całkowite zawieszanie się w jednej pozycji pojawiają się częściej przy wilgotnej pogodzie.

Wszystkie pozostałe wskaźniki, łącznie z ekonomem działają płynnie i bez zarzutu. Jakieś pomysły od czego zacząć? Z tego co wyczytałem w tym wątku problem baterii w moich licznikach nie występuje.