Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie - muszę oddać e36 kobiecie bo nie ma czym jeżdzić, w związku z czym chciałbym na dniach udać się na Zachód bo coś przyjemnego do jazdy dla siebie, póki jeszcze auta powyżej 2,0 warto sprowadzać...Mój wybór padł na serię e34, troszkę z sentymentu gdyż miałem 525 24v, a trochę i z przyczyn ekonomicznych, gdyż chciałbym się zmieścić w granicach 3-3,5k Eur. Potrzebuję dynamicznego samochodu, mimo że jestem przekonany i zadowolony z motoru 2,5 zarówno w mojej byłej e34, jak i obecnej e36, to nie jeżdziłem jeszcze silnikiami v8. Skłaniałbym się ku 540, natomiast niemal 100 procent oferty w Niemczech to skrzynie automatyczne. Lubię automaty, ale wiele złego słyszałem o 540 jeśli chodzi właśnie o usterki skrzyń auto. W związku z tym mam pytanie do użytkowników 540 w automacie, jak oceniacie swoje modele? Czy pada określony typ skrzyń, czy jest to spowodowane wadą fabryczną 540? Czy może bezpieczniej będzie kupić 530 v8 z ostatnich lat produkcji? Jeżeli chodzi o różnice w spalaniu między tymi modelami, to spotkałem się z bardzo rozbieżnymi opiniami, jedni twierdzą że nie ma różnicy, inni że 540 niżej 16 litrów nie schodzi...Jak jest naprawdę? Przeczytałem kilka uwag używając funkcji SZUKAJ, opinie są jeszcze bardziej różniace się od siebie :wink: Proszę więc o opinie tylko tych osób, które naprawdę miały styczność z tymi modelami, kupić 540 czy odpuścić sobie taką rajdówkę i wziąć spokojniejszą 530, jak np ta http://mobile.de/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&top=6&id=11111111154091654 Rozpisałem się trochę, ale mam nadzieję że troszkę pomożecie w wyborze : 540 czy 530 V8? A, do auta nie będę montował gazu. Z góry dzięki za opinie. PS JELITO, ty chyba miałeś oba silniki? Daj znać tu lub na PW, jeśli znajdziesz chwilkę.
Opublikowano
Pozatym jak boisz sie automatow, 540 szly takze z 6-cio biegowym manualem.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

A co do spalania to na trasie przy spokojnej jezdzie zejdziesz nawet delikatnie ponizej 10l (oczywiscie na trasie). Mam dokladnie taki silnik + automatyczna skrzynie, tyle ze w ciezszym nadwoziu, wiec teoretycznie 540 powinna spalac jeszcze mniej. W wakacje wracalem autem z Wiednia - spalanie na calym dystansie 8,9l wg komputera ale jechalem na mocno wybitych wahaczach zatem bardzo delikatnie 120-130km/h, a 3/4 trasy to autostrada.

Natomiast zuzycie w miescie to juz zupelnie inna bajka :?

Opublikowano
Saintman, niestety nie byłem przy Wzgórzu Andersa :D, czy w e32 masz automat czy manual? Wiem że w 540 jest 6bieg, ale najtańszy manual jaki znalazłem w przyzwoitym stanie to 5900 eur, za tą cenę myślałbym raczej o słabym e39. Jeśli masz w e32 automat, czy miałeś jakieś problemy ze skrzynią?
Opublikowano

1. Mam automat

2. Moj kolega szuka 540 w manualu dlatego troche orientuje sie w temacie, w ciagu ostatnich paru miesiecy osobiscie widzialem cztery ponize 3 tys Euro na mobile.de/autoskaut.de. Bycmoze w danej chwili niema nic ciekawego.

3. Mialem problem, a wlasciwie kupilem auto z uszkodzonym wstecznym w Austrii. W Polsce zrobilem kapitalny remont skrzyni w zaprzyjaznionym serwisie bo nie chcialem bawic sie w polowiczne naprawy. Chcialem zrobic raz i zapomniec o skrzyni na lata, dlatego oprocz peknietego kosza wstecznego biegu zmienilem wszytkie tarcze itp. Koszt calosci to 3 tys. PLN (ale podkreslam, ze to po znajomosci) gdzie w cenie sa wszystkie uszczelki, olej itp. Czyli koszt absolutnie finalny. No i rok gwarancji. Od tamtej pory jezdze bezproblemowo.

Opublikowano
No właśnie nie ma nic w tej chwili, a muszę kupić coś do połowy lutego najpóżniej. W razie czego wezmę automat, na warsztat (odpukać) chyba w razie czego dasz namiar? Pozdrawiam :lol:
Opublikowano

Witam..

540 v8 to super wóz ale w porównaniu z 730 v8 odczuwam różnicę w spalaniu... np. mój test: 540 zalałem za 100 zł to do następnego tankowania przejechałem 100 km, a 730 v8 robię niecałe 200 km, przy normalnej szybszej miejskiej jeździe.

Ja na twoim miejscu jeśli nie chcesz zakładać gazu wybrałbym 530 w manualu, choć 540 to wspaniała zabawka....

W mojej 540 także padła skrzynia tzn wyczułem że coś zaczyna sie dziać nie tak i szybko sie pozbyłem tego tematu.

Jeśli masz jeszcze jakieś konkretne pytania to wal śmiało :)

Opublikowano
zapomniałem dodać że 540 pali dużo bo poprostu tym samochodem nie da się jeździć wolno on prowokuje do szybkiej jazdy. Ale trzeba sobie zadać pytanie.... czy warto. Wydaje mi się że 3.0 v8 także spełni twoje oczekiwania 218 KM też daje radę.
Opublikowano
Dzięki, a jak widzisz tą wskazaną przeze mnie na mobile.de? Jest jeszcze do negocjacji, niestety nie ma książki na ten przebieg. Jestem w stanie darować sobie te 286 PS (nie jestem z Radomia :D ), ale jak wyczułeś że pada ci skrzynia? Hałas? Przeciągała coś, czy po prostu komp świrowal?
Opublikowano
Jest jeszcze ta, w miarę blisko i w dobrej cenie, jednak do roboty na parę dni, a ja potrzebuję auta praktycznie od zaraz. http://mobile.de/cgi-bin/da.pl?top=2&bereich=pkw&id=11111111149635070 Natomiast bardzo podoba mi się kolorek. Nie wiem czy nie zadzwonić do użytkownika Marc750, z tego co wiem zna autohausy w Berlinie jak własną kieszeń. Wracając do tematu, czyli przy rozsadnej jeżdzie pozamiejskiej trzylitrowe V8 mieści się w 11-12 litrach? Nie brzmi żle...
Opublikowano
Dzięki, a jak widzisz tą wskazaną przeze mnie na mobile.de? Jest jeszcze do negocjacji, niestety nie ma książki na ten przebieg. Jestem w stanie darować sobie te 286 PS (nie jestem z Radomia :D ), ale jak wyczułeś że pada ci skrzynia? Hałas? Przeciągała coś, czy po prostu komp świrowal?

a z tą skrzynią .... chodziła normalnie tylko na luzie przy dodaniu gazu jechała do przodu, a jeszcze potem to zaczęło sie soś w niej ślizgać na 1 i R

Opublikowano
540 ma inna skrzynie automatyczna niz 530. W 540 nie wymienia sie oleju i skrzynia chodzi plynniej wg mojej opinii. Faktycznie ciezko jezdzic tym wolno ale przy spokojniej jezdzie w miescie spalanie ok 15-16 l. W trasie ok 12-18 mi wychodzi zaleznie od stylu jazdy :) Tylko szukaj auta z ASC+T bo to bardzo pomaga jak jest slizgo zapanowac nad moca.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
No właśnie szukam z asc, we wtorek jadę obejrzeć jednak tą 540 spod Berlina, zobaczymy czy jeszcze coś z niej będzie. Jeżeli nie, to 530 jest dużo, coś na pewno się znajdzie. Dzięki za opinie :handshake:
Opublikowano

U mnie w rodzinie jest juz druga 540 e-34 1993 rok w automacie , pierwsza skasowana w tamtym roku. Generalnie nie ma z nia zadnych problemow, jezdzilem tez e-34 530 i w porownaniu do 540 ma duzo gorsze osiagi. Spalanie w trasie w Niemczech jak jezdzisz ze stala predkoscia np.180km/h pali okolo 10l/100. A teraz konkrety:

skrzynia padła w tej pierwszej 2 razy- za 1 razem poszly tarczki, za drugim kosz wstecznego, naprawiali najlepsi fachowcy w Polsce (ci z automat.pl) i nie potrafili tego dobrze zrobic. Kupilem 2 540 z uszkodzonym silnikiem i przelozylem tylko silnik (dalem za nia 1700 euro). Teraz chodzi idealnie, skrzynia jest oryginalna nie dotykana przez polskich fachowcow, nie ma zadnych poslizgow. Pali srednio 12,5 litra/100km. Radosc z jazdy takim modelem jest nie porownywalna z modelami 530 czy 525 (choc te modele tez sa

najlepsze w swojej klasie)), jak lubisz sie scigac to ten model moze sie sprawdzac nawet z seryjnymi 911 (probowalem) :lol:

Opublikowano
Moja w mieście 14-18, trasa 9-14. Skrzynia narazie bez problemów. Manuala bardzo ciężko trafić, ale jeździ jeszcze lepiej. Z 911 nie sprawdzałem ale 928 miał spore problemy...
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
jak bzdura??? TYLE PALI !!! jezdze trasa torun wloclawek i tyle mi pali srednio, w tym jazda po miescie ale to sa male miasta i nie ma korkow!
Opublikowano
540 12 litrow gazu ? NIE DA SIE !!!! chyba ze ja mam az tak ciezka noge i jakis inny jestem :)

pozdrawiam

mavic