Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 558
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Weź to jeszcze raz wszystko na spokojnie przeczytaj. Bo tu są odpowiedzi na każde z twoich pytań.

Oczywiście poduszka 2-nabojowa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak pisałem wcześniej, odpowiedzi na WSZYSTKIE twoje pytania są zawarte w tym wątku.

Dobrze, że TC czyta go za ciebie :wink: Ja oczywiście nie zrobię tego samego, ale jeśli potrzebne 100%-we potwierdzenie pinów, to mogę zajrzeć do serwisowych instrukcji.

Opublikowano (edytowane)

Cześć koledzy,

Mam E46 sedan 316i z 03.2002r czyli po lifcie. Postanowiłem dołożyć do swojej trójramiennej kierownicy multifunkcję. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją zamieszczoną w tym temacie. Mam jednak niepokojący problem, a mianowicie występują następujące objawy:

1) Podświetlenie zapala się tylko przy włączonych światłach

2) Podświetlenie nie świeci ciągle tylko miga

3) Tempomat nie działa, zapala się zielona lampka na liczniku po wciśnięciu przycisku I/O lecz po chwili samoistnie gaśnie

4) Sterowanie radiem działa poprawnie

Czy ktoś z Was spotkał się z takimi objawami ? Proszę o pomoc

[edit]

Na chwilę obecną tempomat raz działa raz nie

W dalszym ciągu podświetlenie multifunkcji miga..

pozdrawiam

Damian

Edytowane przez dkac
Opublikowano

Witam.

Dzięki tej instrukcji stałem się kolejnym posiadaczem kierownicy multifunkcyjnej.

Cały proces przebiegł bez większych problemów, a robota zajęła mi ok 1,5h.

Jeżeli chodzi o wpinanie się w oryginalne kostki to ja zakupiłem w sklepie elektronicznym tz. PIN METALOWY DO OSŁON BLS który okazał się strzałem w 10. Koszt to 1 zł za 10 szt. Żeby nie rozcinać przewodów przy przełączniku świateł kupiłem specjalne "klamry" ( że tak to nazwę bo nie znam fachowej nazwy ) do wpinania się w przewody. koszt ok 50 gr. /szt.

Wszystko działa poprawnie.

DZIĘKUJĘ TWÓRCY TEJ INSTRUKCJI :D i pozostałym udzielającym rad :)

Opublikowano

Witam, jestem świeżym posiadaczem x3 2.0 177km (2008r). Pewnie to pytanie nie na ten wątek, ale zaryzykuje, a mianowicie: mam kierownice (nie wielofunkcyjną) tzw. golasa, czy jest możliwość podpięcia kierownicy wielofunkcyjnej, zależy mi na sterowaniu radiem z kierownicy. Jeśli tak to jakie prace trzeba wykonać, i czy mozna to zrobić własnymi siłami, w miarę sensownym budżecie?

Z góry dziękuję za POMOC.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Przeczytałem temat od początku i mam pewien dylemat chce dołożyć do swojej czteroramiennej kierownicy multifunkcję. Z tego co zrozumiałem to muszę kupić przyciski oraz zaślepke poduszki z multifunkcją. Z jakiego modelu pasują przyciski oraz zaślepka poduszki? Czy przyciski będą działąć tylko od e46 z multifunkcją? W przypadku takiej zmiany mam postępować zgodnie z instrukcją na pierwszej stronie tak? Jak to wszystko podłączyć aby działało sterowanie nieoryginalnym radiem (keenwod) z kierownicy. Z góry dziękuje!! :D
Opublikowano

WItam!

Ponieważ to i owo umiem zrobić przy aucie postanowiłem też pokonać temat multifunkcji i tempomatu.

Posiadam w aucie kierownicę 4-ramienną i kiedyś już zmieniałem zaślepkę na nową - stara była powycierana i łuszcząca.

Dokupiłem przyciski multi i zaślepkę pasującą do tych przycisków. I tu jest mały myk - otóż ta zaślepka do kierownicy z multifunkcją ma w środku ( jakby za logo BMW) okrągły plastik z otworami i trzema nagwintowanymi bolcami.

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/29/28/97/86/2928978670_1

Dam sobie rękę uciąć, że w tej zaślepce, którą mam obecnie w kierownicy nie było czegoś takiego. Pojawia się pytanie - czy zdołam przełożyć poduszkę i resztę bebechów ze starej zaślepki do nowej czy czeka mnie większa rzeźba lub poszukiwanie pasującej poduszki?

Samochód to 316Ti steptronic 08/2001