Skocz do zawartości

Przekładka z anglika e36 1.6 compact (europa) i 1.8 is sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie dla tych którzy dobrze znają się na e36. Chcę zrobić przekładkę z anglika, mam dwa e36, ale problem tkwi w tym, że europejska wersja to compact 1.6, a anglik to sedan 1.8 is. Mam pytanie, co za części będę musiał jeszcze dokupić, bo z compacta pasować nie będą do sedana itp. zależałoby mi na przełożeniu foteli, bo w compakcie mam skóre- będzie pasowało?? Słyszałem również, że nie ma dużych problemów z wiązką elektryki, bo w angliku idzie po tej samej stronie- czy to prawda? Jeśli ktoś wie, to jeszcze proszę napisać co będzie mi potrzebne wogule z tego compakta, żebym wiedział które części mogę już sprzedawać. Ponadto wszelkie inne info na temat tych przekładek również mile widziane. A, i jeszcze jedno. Czy instalacja gazowa z 1.6 1997r będzie pasowała do 1.8 is 1998r??
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano

Przede wszystkim deska rozdzielcza jest zupelnie inna w compactcie niz w sedanie. Fotele przednie imho beda pasowaly bez problemu, tylna kanapa nie jestem pewien, ale watpie.

Co do instalacji LPG - jaka to instalacja? sekwencyjna czy II gen?

No i nie wiem, jak ja po przekladce wbijesz w dowod rejestracyjny, tzn. kto Ci wystawi nowa homologacje.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Chcę zrobić przekładkę z anglika, mam dwa e36, ale problem tkwi w tym, że europejska wersja to compact 1.6, a anglik to sedan 1.8 is.

YyYyY to ja tutaj czegoś nie rozumiem.

Angielska wersja z tego co napisałeś to jest 1,8IS.

Europejska wersja to jest Compact 1,6.

Piszesz, że chcesz zrobić przekładkę Z ANGLIKA - czyli z 1,8IS do Compacta a pytasz odwrotnie - czy klamoty z Compacta (czyli wersji europejskiej) będą pasowały do IS (czyli angola). :duh:

Więc albo przekładasz DO ANGLIKA albo coś jest nie tak z twoim postem.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Ja przekładam klamoty do anglika ( ten compact jest po dachowaniu ;P) A co do gazu, to jest to druga gen.
Opublikowano
Info dla interesujących się tematem: podszybie z compacta pasuje do sedana, tylko cabrio coupe mają je dłuższe...
Opublikowano

Instalacja gazowa II generacji do IS-a to morderstwo tego silnika, no ale to juz Twoj wybor.

A co do deski - bedziesz mial jedynego sedana z deska od compacta - nawet jak Ci wszystko podpasuje, to nie wiem, jak Ty go potem sprzedasz ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Hmm. Dzięku za rade, co do IG to się jeszcze zastanowie, juz sekwencje nie są aż takie drogie, to może trochę więcej zainwestuje... a co do deski, to jeśli nie będzie pasowała odpowiednio, to na allegro widziałem że coupe i sedany mają chyba te same i idzie dostać ta po liftingu już za 150-250pln.. A jeszcze tak z ciekawości, czym sie różni ta od compacta, i co za zmiany w desce były po liftingu?? No i czekam oczywiście jeszcze na info o tym, jakie mogę mieć jeszcze problemy ;]
Opublikowano

Deska od compacta z tego co mi sie wydaje wygląda zupełnie inaczej wizualnie.

Zupełnie inaczej a'la e30. Naprawdę nie wiem kto to kupi potem

Opublikowano

Znalazłem w necie spis części potrzebnych do przekładki z anglika:

1. MECHANIZM WYCIERACZEK PRZEDNICH

2. RAMIONA WYCIERACZEK

3. PODSZYBIE PLASTIKOWE

4. SERWO HAMULCOWE

5. POMPA HAMULCOWA

6. PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA

7. KIEROWNICA

8. PRZEWODY WSPOMAGANIA KIEROWNICY

9. WYCISZENIE POD KONSOLĘ

10. KONSOLA Z TUNELAMI I KRATKAMI NAWIEWÓW

11. WZMOCNIENIE POD KONSOLĘ

12. SCHOWEK PASAŻERA

13. LICZNIK

14. OSŁONA NAD NOGI KIEROWCY

15. DŹWIGNIA HAMULCA RĘCZNEGO

16. TUNEL ŚRODKOWY

17. NAGRZEWNICA KOMPLETNA Z DMUCHAWĄ

18. WYGŁUSZENIA ŚCIANY GRODZIOWEJ

19. PEDAŁY

20. OSŁONY GŁOŚNIKÓW PRZEDNICH

21. FOTELE PRZEDNIE

22. WYKŁADZINA PODŁOGI

23. TAPCERKI DRZWIOWE + STEROWANIE LUSTERKAMI

24. WIĄZKI DRZWI PRZEDNICH

25. DŹWIGNIA OTWIERANIA MASKI

26. ZAMKI MASKI Z LINKĄ

27. LAMPY PRZEDNIE

I tak po kolei... Mechanizm wycieraczek z ramionami to powiniem pasować z compacta do sedana, podszybie to już wiem, że będe pewnie musiał kupić, serwo z pompa hamulcową... Będzie pasowało z 1.6 do 1.8 is??, co dalej.. przekładnia kierownicza powinna pasować, i pytanie kolejne- dlaczego tam mogli twierdzić, że kierownica będzie zła??, trzeba ją wymieniać?? przewody wspomagania i wyciszenie powinno pasować, kokpit nie będzie pasować to trzeba kupic nowy, wzmocnienie pod konsolę i schowek to z konsolą razem będe szukał, a właśnie, licznik też będzie inny w compakcie?? osłona na nogi chyba pasuje, tunel środkowy... wie ktoś może czy on pasuje z compakta do sedana razem z ręcznym??, wygłuszenia powinno pasować, i kolejna niewiadoma- czy compakt i sedan będą miały tą samą nagrzewnicę??, pedały powinny pasować, osłony głośników to kosmetyka, fotele przednie pasują, tylko z tylną kanapą pewnie będe miał problem.. wykładzina też będzie inna chyba do 4-drzwiowych.. tapicerki też do kupienia, ale wiązki drzwi i sterowanie lusterkami powinno pasować, no nie?/ i dźwignia otwierania maski i zamki maski też powinny być takie same. No lampy i tak mam zbite, to może zainwestuje z angel eyes ;];]

Jeśli ktoś kompetętny byłby w stanie rozwiać moje wątpliwości co do tych niektórych pozycji które opisałem to będe wdzięczny

:D :D