Skocz do zawartości

Przekładka z anglika e36 1.6 compact (europa) i 1.8 is sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie dla tych którzy dobrze znają się na e36. Chcę zrobić przekładkę z anglika, mam dwa e36, ale problem tkwi w tym, że europejska wersja to compact 1.6, a anglik to sedan 1.8 is. Mam pytanie, co za części będę musiał jeszcze dokupić, bo z compacta pasować nie będą do sedana itp. zależałoby mi na przełożeniu foteli, bo w compakcie mam skóre- będzie pasowało?? Słyszałem również, że nie ma dużych problemów z wiązką elektryki, bo w angliku idzie po tej samej stronie- czy to prawda? Jeśli ktoś wie, to jeszcze proszę napisać co będzie mi potrzebne wogule z tego compakta, żebym wiedział które części mogę już sprzedawać. Ponadto wszelkie inne info na temat tych przekładek również mile widziane. A, i jeszcze jedno. Czy instalacja gazowa z 1.6 1997r będzie pasowała do 1.8 is 1998r??
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano

Przede wszystkim deska rozdzielcza jest zupelnie inna w compactcie niz w sedanie. Fotele przednie imho beda pasowaly bez problemu, tylna kanapa nie jestem pewien, ale watpie.

Co do instalacji LPG - jaka to instalacja? sekwencyjna czy II gen?

No i nie wiem, jak ja po przekladce wbijesz w dowod rejestracyjny, tzn. kto Ci wystawi nowa homologacje.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Chcę zrobić przekładkę z anglika, mam dwa e36, ale problem tkwi w tym, że europejska wersja to compact 1.6, a anglik to sedan 1.8 is.

YyYyY to ja tutaj czegoś nie rozumiem.

Angielska wersja z tego co napisałeś to jest 1,8IS.

Europejska wersja to jest Compact 1,6.

Piszesz, że chcesz zrobić przekładkę Z ANGLIKA - czyli z 1,8IS do Compacta a pytasz odwrotnie - czy klamoty z Compacta (czyli wersji europejskiej) będą pasowały do IS (czyli angola). :duh:

Więc albo przekładasz DO ANGLIKA albo coś jest nie tak z twoim postem.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
  • Autor
Ja przekładam klamoty do anglika ( ten compact jest po dachowaniu ;P) A co do gazu, to jest to druga gen.
Opublikowano
  • Autor
A co do homologacji to problemu nie będzie ;)
Opublikowano
  • Autor
Info dla interesujących się tematem: podszybie z compacta pasuje do sedana, tylko cabrio coupe mają je dłuższe...
Opublikowano

Instalacja gazowa II generacji do IS-a to morderstwo tego silnika, no ale to juz Twoj wybor.

A co do deski - bedziesz mial jedynego sedana z deska od compacta - nawet jak Ci wszystko podpasuje, to nie wiem, jak Ty go potem sprzedasz ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
Hmm. Dzięku za rade, co do IG to się jeszcze zastanowie, juz sekwencje nie są aż takie drogie, to może trochę więcej zainwestuje... a co do deski, to jeśli nie będzie pasowała odpowiednio, to na allegro widziałem że coupe i sedany mają chyba te same i idzie dostać ta po liftingu już za 150-250pln.. A jeszcze tak z ciekawości, czym sie różni ta od compacta, i co za zmiany w desce były po liftingu?? No i czekam oczywiście jeszcze na info o tym, jakie mogę mieć jeszcze problemy ;]
Opublikowano

deska przed liftem i po lifcie rożni sie stroną pasażera normalnie jest wgłębienie i brak poduszki po lifcie jest poduszka i klapka do niej po za tym inaczej ida na wiewy na nogi

Deska od compacta z tego co mi sie wydaje wygląda zupełnie inaczej wizualnie.

Opublikowano

Deska od compacta z tego co mi sie wydaje wygląda zupełnie inaczej wizualnie.

Zupełnie inaczej a'la e30. Naprawdę nie wiem kto to kupi potem

Opublikowano
  • Autor
OK, co do deski mnie przekonaliście- będzie nowa ;];]
Opublikowano
  • Autor

Znalazłem w necie spis części potrzebnych do przekładki z anglika:

1. MECHANIZM WYCIERACZEK PRZEDNICH

2. RAMIONA WYCIERACZEK

3. PODSZYBIE PLASTIKOWE

4. SERWO HAMULCOWE

5. POMPA HAMULCOWA

6. PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA

7. KIEROWNICA

8. PRZEWODY WSPOMAGANIA KIEROWNICY

9. WYCISZENIE POD KONSOLĘ

10. KONSOLA Z TUNELAMI I KRATKAMI NAWIEWÓW

11. WZMOCNIENIE POD KONSOLĘ

12. SCHOWEK PASAŻERA

13. LICZNIK

14. OSŁONA NAD NOGI KIEROWCY

15. DŹWIGNIA HAMULCA RĘCZNEGO

16. TUNEL ŚRODKOWY

17. NAGRZEWNICA KOMPLETNA Z DMUCHAWĄ

18. WYGŁUSZENIA ŚCIANY GRODZIOWEJ

19. PEDAŁY

20. OSŁONY GŁOŚNIKÓW PRZEDNICH

21. FOTELE PRZEDNIE

22. WYKŁADZINA PODŁOGI

23. TAPCERKI DRZWIOWE + STEROWANIE LUSTERKAMI

24. WIĄZKI DRZWI PRZEDNICH

25. DŹWIGNIA OTWIERANIA MASKI

26. ZAMKI MASKI Z LINKĄ

27. LAMPY PRZEDNIE

I tak po kolei... Mechanizm wycieraczek z ramionami to powiniem pasować z compacta do sedana, podszybie to już wiem, że będe pewnie musiał kupić, serwo z pompa hamulcową... Będzie pasowało z 1.6 do 1.8 is??, co dalej.. przekładnia kierownicza powinna pasować, i pytanie kolejne- dlaczego tam mogli twierdzić, że kierownica będzie zła??, trzeba ją wymieniać?? przewody wspomagania i wyciszenie powinno pasować, kokpit nie będzie pasować to trzeba kupic nowy, wzmocnienie pod konsolę i schowek to z konsolą razem będe szukał, a właśnie, licznik też będzie inny w compakcie?? osłona na nogi chyba pasuje, tunel środkowy... wie ktoś może czy on pasuje z compakta do sedana razem z ręcznym??, wygłuszenia powinno pasować, i kolejna niewiadoma- czy compakt i sedan będą miały tą samą nagrzewnicę??, pedały powinny pasować, osłony głośników to kosmetyka, fotele przednie pasują, tylko z tylną kanapą pewnie będe miał problem.. wykładzina też będzie inna chyba do 4-drzwiowych.. tapicerki też do kupienia, ale wiązki drzwi i sterowanie lusterkami powinno pasować, no nie?/ i dźwignia otwierania maski i zamki maski też powinny być takie same. No lampy i tak mam zbite, to może zainwestuje z angel eyes ;];]

Jeśli ktoś kompetętny byłby w stanie rozwiać moje wątpliwości co do tych niektórych pozycji które opisałem to będe wdzięczny

:D :D

Opublikowano
serwo z pompą hamulcową nie trzeba i nagrzewnice też nie, wydaje mi sie ze dźwignia ręcznego też nie będzie potrzebna, licznik powinien byc taki sam, ale na prwno dochdz do tego mechanizm wycieraczek i ramiona wycieraczek. Kokpit widomo ze chwokiem i osłony od dołu nad nogami