Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jako, że od pół roku nie mialam problemów z samochodem (no oprócz rozprogramowania kluczyków) nie udzielałam sie na tym forum. Teraz jednak spotkało mnie małe zaskoczenie. Moje autko sie zapaliło... hmm a dokładnie było to tak: po krótkim postoju na stacji benz.zatankowanie, zaplacenie,poczekanie na fakturke ... wróciłam do samochodu i zauważyłam, że maska "paruje". Od razu wydało mi sie to dziwne bo silnik nie był zbyt nagrzany. No i w momencie, gdy podeszłam do samochodu zobaczyłam ogień - palił sie spryskiwacz. Szybko podnioslam maske no i palily sie przewody od spryskiwaczy i kawałek pokrywy klapy... ogień szybko ugasili mili panowie ale teraz nie mam spryskiwacza ani przewodow no i maska nadaje sie do lakierowania. Dobrze, ze stalo sie to na stacji (chociaz gdyby zapalilo sie bardziej to raczej skutki byly marne) bo nie mialam nawet gasnicy :)

Kto wie jaka mogla byc przyczyna? Dodam, ze ten spryskiwacz dzialal troche gorzej od prawego no i niedawno wlalam zimowy plyn ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Nie wiem dokładnie jak jest w E39, ale to wygląda mi na jakieś spięcie w instalacji podgrzewania dysz spryskiwaczy.

Może ktoś ma inne pomysły?

pozdrawiam.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
mysle ze solaris ma racje, mialem podobny problem w omedze z podrzewanymi dyszami od spryskiwaczy - chociaz moze mniej efektowny - u mnie bylo troche dymu bez ognia ;)
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano
No mi sie niestety zapalil, bylam w takim szoku, ze szkoda gadac. Ale pierwsze co, to wzielam ze srodka torebke ;) Teraz szukam spryskiwacza ... i dobrego lakiernika ;)
Opublikowano
nie kombinowal nikt przy elektryce? przeciez obwod spryskiwaczy jest zabezpieczony bezpiecznikiem i wcale nie jest to bezpiecznik 25 A chyba ze czesto sie przepalal i ktos twardo wcisnal bialy bezpiecznik.
Opublikowano
nie, nikt nic nie robil, ale od pewno czasu lecial plyn tylko jedna dziurka ;) nie wiem czy to ma jakies znaczenie hmm, i w sumie to nie bylo innych problemow ...
Opublikowano
Dopiero byłaby buba jakby stacja poszla w powietrze. Juz widzę tutuły w gazetach: "Awaryjne jak zwykle BMW przyczyną tragedii"
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Dopiero byłaby buba jakby stacja poszla w powietrze. Juz widzę tutuły w gazetach: "Awaryjne jak zwykle BMW przyczyną tragedii"

Interia bulgotalaby ze szczescia - "znowu BMW!" A pod spodem komentarze frustratow, ze buraki, ze dresy, ze debile, itd.

Swoja droga, to spryskiwacze sa pieta ahillesowa E39. W poprzednich E30 i E34 (dwie) nie wiedzialem, ze w ogole je mam. W E39 ciagle cos, sik z jednej dziurki, cyrkulacja pomiedzy zbiorniczkami intensywnego i normalnego, ciagle cos...

Ciekawe, czy zaplonal przegrzany plyn, czy przeciazona prawdopodobnym zwarciem instalacja elektryczna? Moze grzejnik osiagnal jakas nienormalna temperature? Jestem bardzo ciekawy.

ZDROWYCH, SZCZESLIWYCH I SPOKOJNYCH SWIAT!

przesylam Kolezankom i Kolegom z goracej, lecz deszczowej Brazylii.

Araial do Cabo, RJ, Brasil.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

na interii pewnie byliby zadowoleni, tym bardziej ze dodatkowa atrakcja bylaby baba za kierownica ;)

a tak na powaznie to niedawno dolalam zimowy plyn ... hmmm...

Opublikowano
nie, blondynka nie jestem ;)

dolalam do normalnego zbiorniczka a zimowy plyn kupilam na stacji benzynowej :)

Nie chodziło o to czy dolałas do innego zbiorniczka ale o skład. Jakby płyn miał zły skład to ogień leciałby na szybę a nie paliłoby sie pod maską...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

tak tak, musial gdzies przeciekac ...

jesli ma ktos na zbyciu lewy spryskiwacz to prosze dac znac.... bede wdzieczna ;)

Opublikowano

Zwarcie, pewnie rozizolował sie przewód, miałem tak samo w e23, tzn, nie aż tak "atrakcyjnie" poszło troche dymu i wywaliło bepziecznik.

Zmieniłem spryskiwacz i jest ok.

U mnie przyczyną była starość przewodów i izolacji, spękała.

A poza tym to woź ze sobą gaśnicę :!:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

Hej, dzieki za odpowiedz,

potem sprawdze co mam a czego nie hihi. Faktycznie na zdjeciach nie ma tamtych elementow, coz poki co jezdze bez spryskiwacza :) zatrzymuje sie co jakis czas i czyszcze szyby prosto z baniaczka z plynem - chlust na szybe i ekspresowe mycie ;)

No a maska do malowania niestety :( bo mam wielka wypalona plame :(

... a takie mialam piekne autko ... :mad2:

Pozdrawiam

Opublikowano
ja bym maske zmienil jesli to dla ciebie nie jest jakis extra problem, w miejscu pozaru blacha jest przegrzana i nie ma tam juz powloki antykorozyjnej - ocynku, wiec bedzie korodowac szybciej niz ci sie wydaje. zapytaj lakiernika. kiedy chcesz malowac? takie rzeczy z spryskiwaczami spokojnie wiekszosc lakiernikow ci zrobi, dla nich to chleb powszedni. wiec zastanow sie co kupic i moze wstrzymaj do konsultacji z lakiernikiem, moze sie okaze ze bedziesz musiala kupic cala maske a tam bedzie i wygluszenie i spryskiwacze. tylko zwroc uwage zeby spryski mialy po 2 wejscia bo masz intensywne spryskiwanie.
Opublikowano
no malowac planowalam w najbliszych dniach... zapytam lakiernika co o tym sadzi i zobaczymy, dzieki za wskazowki.... pozdrawiam i zycze Szczesliwego Nowego Roku ;)
Opublikowano

kupiłbym na Twoim miejscu gasnicę :)

czsami są promocje w marketach a taki pożarek Ci ugasi :)

chyba ze przyatakujesz ogień tą torebką co zdążyłaś wyjąć :)