Skocz do zawartości

Ogrzewanie + WEBASTO + smród spalin w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeczytałem wszystkie tematy (tak mi sie wydaje) które wyszukałem na temat ogrzewania dla BMW serii 3 jednakże nie znalazłem odpowiedzi dla mojej zagwostki.

Moje BMW to 320d z roku 1998. Od 3 miesięcy czyli cały czas kiedy posiadam autko w kabinie czuć spaliny. Jest to moje pierwsze BMW dlatego zdaje się na opinie fachowych znawców tej marki.

1. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak działa Webasto oraz kiedy się załącza a kiedy nie ? Bawiłem się różnymi ustawieniami klimatronika oraz wentylacji i nie mogę do tego dojść ;)

2. Z prawej strony tylnej części samochodu slychac pukanie (raz szybciej raz wolniej). Po wizycie u mechanika stwierdził, że to pompka pobierająca paliwo do Webasta i takie pukanie występuje w każdym BMW. Czy aby na pewno ???

3. Trzeci i najważniejszy problem. W kabinie czuć spaliny. Samochód był u 2 odrębnych mechaników i żaden z nich nie znalazł żadnej usterki (albo jej na prawde nie ma albo mechanicy jacys niedouczeni byli). Na jednym z tematów przeczytałem, że powodem może być nieszczelność klapy bagażnika - to raczej nie jest to gdyż spaliny czuć również podczas jazdy. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak dziala uklad wentylacji i gdzie szukać przyczyny spalin w kabinie ???

Będe wdzięczny za jakiekolwiek porady, które pozwolą mi się pozbyć problemu ze spalinami w kabienie :)

Opublikowano
No to Dragster jest nas już 2. Czyli taki problem występuje w innych samochodach też - nie tylko w moim. Musi być na to jakieś rozwiązanie :)
Opublikowano
Miałem podobny problem, na postoju smierdziało spalinami. wymieniłem tak jak kolega łącznik elastyczny

http://allegro.pl/item278398817_lacznik_elastyczny_rur_wzmocniony_54x101mm.html

Pomogło.

Ale wydaje mi się że łatwo to sprzwdzić czy jest to łącznik. Na obiegu zamkniętym powietrza nie powinno czuć spalin w aucie.

Dzięki za sugestie :) Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy przy obiegu zamkniętym czuć spaliny.

Łukarz mógłbyś mi wytłumaczyć jak łącznik elastyczny, którego zadaniem jest tłumienie drgań ma zapobiec dostawaniu się spalin do kabiny samochodu ??

Opublikowano
A ja trochę może głupio,ale jak sprawdzić czy w moim modelu jest WEBASTO?? :worried:

Podnieś maske :) i zobacz czy w górnym lewym rogu masz taką czarną skrzynke. U mnie wlasnie tam jest Webasto :)

Opublikowano
Miałem podobny problem, na postoju smierdziało spalinami. wymieniłem tak jak kolega łącznik elastyczny

http://allegro.pl/item278398817_lacznik_elastyczny_rur_wzmocniony_54x101mm.html

Pomogło.

Ale wydaje mi się że łatwo to sprzwdzić czy jest to łącznik. Na obiegu zamkniętym powietrza nie powinno czuć spalin w aucie.

Dzięki za sugestie :) Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy przy obiegu zamkniętym czuć spaliny.

Łukarz mógłbyś mi wytłumaczyć jak łącznik elastyczny, którego zadaniem jest tłumienie drgań ma zapobiec dostawaniu się spalin do kabiny samochodu ??

Problem polega na tym że oryginalny łącznik elastyczny ma w sobie spiralę która ulega uszkodzeniu wewnątrz obudowy. Wydostają sie wówczas spaliny w okolicy skrzyni biegów i dostają się do wnętrza auta przy obiegu otwartym - ale tylko na postoju przy włączonym silniku (np. na światłach). Takie jest moje zdanie, sam tak miałem. Pozdro

Opublikowano
Łukarz dzieki za odpowiedz. Dzisiaj sprawdzilem po odpaleniu samochodu i przy zamknietym obiegu czy czuc spaliny w kabinie i jest OK zadnego smrodku nie bylo. Tak wiec wyglada na to ze to ten lacznik jest przyczyna. W tym tygodniu go wymienie i dam znac czy podzialalo ;)
Opublikowano
no tak, ale u mnie łącznik jest nowy i dalej smierdzi. pod autem tez jest mala rurka wydechowa chyba od webasto moze to z tamtąd spaliny dostają sie do nawiewu :?:

Spaliny lecą kolo drzwi pasazera, pozatym webasto chyba nie "wydziela" az tyle spalin, zeby moglo smierdziec

Xdrive

Koder

Opublikowano
no tak, ale u mnie łącznik jest nowy i dalej smierdzi. pod autem tez jest mala rurka wydechowa chyba od webasto moze to z tamtąd spaliny dostają sie do nawiewu :?:

Spaliny lecą kolo drzwi pasazera, pozatym webasto chyba nie "wydziela" az tyle spalin, zeby moglo smierdziec

e46 mógłbyś wyjaśnić dokładniej temat ze spalinami lecącymi koło drzwi pasażera i w jaki sposób mogą one się dostawać do wnętrza samochodu ?? Bo jak widać niektórzy wymienili łącznik na nowy a problem jak był tak jest. Więc zaczynam wątpić czy bawić się w wymianę tego łącznika ?? Może przyczyna jest całkiem inna ;)

Opublikowano

e46 mógłbyś wyjaśnić dokładniej temat ze spalinami lecącymi koło drzwi pasażera i w jaki sposób mogą one się dostawać do wnętrza samochodu ?? Bo jak widać niektórzy wymienili łącznik na nowy a problem jak był tak jest. Więc zaczynam wątpić czy bawić się w wymianę tego łącznika ?? Może przyczyna jest całkiem inna ;)

Powiem koledze, ze mi tez czasem smrodzi z nawiewu, ale mam wlasnie rozwalony lacznik elastyczny. Wydech od webasto jest przy przednim prawym kole, czasami widac spaliny (a raczej pare) z tegoz urzadzenia w czasie nagrzewania autka w odpowiednich warunkach (na tej samej zasadzie co para z rury). Moze i ciezko to wyjasnic dlaczego z webasta nie smierdzą, ale ktos to wkoncu projektowal i napewno wzial pod uwage fakt ze moglby lecic do nawiewu. Dlatego m.in spaliny z pod samochodu bedzie czuc a z webasta nie

Xdrive

Koder

Opublikowano
No to widze ze nie pozostaje mi nic innego jak wymienic ten caly lacznik elastyczny. W srode albo czwartek jade na warsztat zeby mi to zrobili i mam nadzieje, ze pomoze :)
Opublikowano
wiem już co sie stało, poprostu pojawiło się pęknięcie zaraz przy początku układu wydechowego.

pozdro

Przy początku układu wydechowego czyli dokladnie gdzie ?? :)

Opublikowano
Miałem podobny przypadek, tylko że pęknięcie było pomiędzy katem a ostatnim tłumikiem (tam gdzie rura jest płaska). Jeden spaw- zapach spalin nie powrócił. Radzę sprawdzidz dokładnie cały układ, bo czasami jest minimalne pęknięcie a śmierdzi.
Opublikowano
Widzę że problem spalin rozwiązany :D Co do webasta to spaliny troszeczkę śmierdzą, szczególnie w fazie odpalania palnika. Pompkę słychać w zasadzie zawsze. Webasto znam dobrze bo prawie całą zimę śpie w aucie z webastem :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

2 dni temu wymieniłem łącznik elastyczny. Faktycznie był do wymiany :) No i teraz przyszła pora aby się podzielic spostrzeżeniami:

- jak odpalam auto to przez przez krótki czas (ok. minuty) czuc jakis dziwny zapach z nawiewu (raczej nie sa to spaliny ale juz sam nie wiem jak to nazwac- bynajmniej cos czuc)

- przy nawiewie włączonym na max ciepło (temperatura ustawiona na 32 stopnie oraz pokrętło przestawione na 3 czerwone kropki) po kilku minutach nie czuc nic (przynajmniej tak mi sie wydaje - kwestia tego czy idzie 'wyczuc' jakikolwiek zapach przy gorącym powietrzu)

- przy nawiewie włączonym na max zimno (temperatura ustawiona na 16 stopni oraz pokrętło ustawione na 3 niebieskie kropki) czuc taki dziwny zapach - sam nie wiem jak go określic ale cos jest nie tak (cos jakby palonego - tak mi sie wydaje)

- dodam ze dla sprawdzenia czy to nie jest wina Webasto odłaczylem to urzadzenie na 2 dni i smierdzialo jeszcze bardziej niz z podlaczonym Webasto

Czy ktos cos z tego rozumie ??? Bo ja szczerze mowiac mam dosyc tego problemu a pierwsze co robie wsiadajac do samochodu to sprawdzam czy z kratek nawiewu cos smierdzi. Zaczyna to zakrawac na jakas obsesje :P

Dodam ze wszystkie filtry wymienilem jakies 2 miesiace temu na nowe (w tym filtr przeciwpylkowy).

W innym temacie przeczytalem ze nalezy przeczyscic caly uklad wentylacyjny srodkami odgrzybiajacymi. Czy to cos w ogole pomoze i czy bawic sie w takie rzeczy ???

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak namierzyc usterke to bede bardzo wdzieczny bo generalnie jestem z autka bardzo zadowolony i nie chcialbym go sprzedawac z tak blahego a zarazem niebezpiecznego dla zdrowia powodu :P

A na koniec takie pytanie czy posiada ktoś moze schemat działania oraz budowy ukladu wentylacji w BMW e46 (rocznik 1998)??? Interesuje mnie caly obieg powietrza skad leci ktorymi drogami i takie tam ;)

Opublikowano

Problem smrodku rozwiązany widzę ale sterowanie webastem nie bardzo.

Z tego co pytałem znajomego służy tylko do dogrzewania silnika i steruje nim komputer.. Jednak niektórzy piszą o jakimś "odblokowaniu" webasto..

Ktoś wie o co chodzi ??

BMW M3 COUPE i AUDI RS 4

Było E-36 coupe i było by do dziś

gdyby nie ślepi emeryci na drogach.

Jest E-46 ale to już nie to samo ...

Opublikowano

Są dwa typy WEBASTA. Mokre i suche.

Suche to takie gdzie ciepłe powietrze leci poprzez dodatkową rurę bezpośrednio z "palnika". wtedy w kabinie jest dodatkowy wylot powietrza. Mało prawdopodobne by tak było w BMW.

Mokre to takie gdzie Webasto podgrzewa płyn chłodzący w układzie chłodzenia z wyjątkiem obiegu chłodnicy. Takie webasto ma własną pompkę do obiegu i podczas pracy nagrzewa silnik i nagrzewnice itp. Użytkownik musi tylko "otworzyć całkiem" nagrzewnice i wentylator w tryb auto lub ręcznie najlepiej na 1 bieg.

Opublikowano
Użytkownik musi tylko "otworzyć całkiem" nagrzewnice i wentylator w tryb auto lub ręcznie najlepiej na 1 bieg.

tzn ???

Opublikowano
to działa tak że płyn w układzie grzeje webasto a nie silnik, który jest wyłączony. musisz ustawic nadmuchy powietrza (temp i wentylator) tak jak przy ogrzewaniu w czasie jazdy. czyli max temperatura i nawiew najlepiej na 1 bieg lub tryb auto jak taki masz