Skocz do zawartości

brak ogrzewania. Pomocy !! błagam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proszę o radę. mam problem z ogrzewaniem a raczej z brakiem w E 34 z 93r. jednocześnie gotuje wodę w chłodnicy po przejechaniu kilku kilometrów. drugi dzień odpowietrzam i nic mi nie wychodzi. może robię to nieumiejętnie ?. nie miałem wcześniej do czynienia z BMW i w tym problem. nie grzeją obie nagrzewnice. proszę o pomoc bo sam już nic więcej nie wymyślę

Jeszcze jedno pytanie. Po przekręceniu pokrętła ogrzewania kierowcy następuje przeskok. co on włącza.?

Edytowane przez wolly
Opublikowano
no to w takim razie przycial ci sie prawdopodobnie zawor sterujacy praca nagrzewnicy

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Poczytaj mojego posta, tam koledzy z forum wytłumaczyli krok po kroku jak prawidłowo odpowietrzyć chłodnicę.
Opublikowano

też to podejrzewam. wyjąłem go a w to miejsce wstawiłem trójnik mosiężny , czyli połączyłem te trzy przewody w jeden obieg. i nic ! zimno

Jakby nie było obiegu wody w tych przewodach

Opublikowano
poczytałem. dziękuję.jutro zrobię jeszcze jedno podejście. może w końcu mi się uda i będzie ciepełko
Opublikowano
no to niewykluczone, że ci się kamień osadził w przewodach nagrzewnicy i dlatego nie możesz odpowietrzyć skutecznie, ani nie ma grzania

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
dzięki za rady. wszystkie biorę pod uwagę. dzisiaj chyba jednak dopadłem winowajcę. Zauważyłem wyciek ze zbiorrniczka wyrównawczego przy chłodnicy. Chłodnicę wymontowałem ale czy da się to naprawić, tzn. wymontować go i czymś uszczelnić ??
Opublikowano
dzięki za rady. wszystkie biorę pod uwagę. dzisiaj chyba jednak dopadłem winowajcę. Zauważyłem wyciek ze zbiorrniczka wyrównawczego przy chłodnicy. Chłodnicę wymontowałem ale czy da się to naprawić, tzn. wymontować go i czymś uszczelnić ??

MAM TEN SAM PROBLEM!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Osobiście miałem podobny problem w moim poprzednim samochodzie, Audi Coupe S2. Po zakupie auta okazało się, że płyn w chłodnicy nieustannie się gotuje. Sprawdziłem wszystko po kolei i nic. W końcu zdecydowałem się zmienić uszczelkę pod głowicą. Był to rok 2000, auto mało popularne na Polskich drogach, nie ukrywam, że naprawa pojechała mnie dość ostro pokieszeni (ok. 5000 zł). Po całym zabiegu, przekonany, że wszystko będzie ok wsiadam do samochodu i po 5 minutach to samo! Płyn zagotowany! Wziołem auto pod "lupę" i co się okazało? Poprzedni właściciel (do dnia dzisiejszego niewiem po co) zrobił maleńki otwór rozgrzaną igiełką w korku od zbiorniczka wyrównawczego! Dziurka praktycznie niewidoczna gołym okiem! Pojechałem do serwisu, kupiłem nowy korek (za bodajże 20 zł) i problem zniknoł jak ręką odjoł!

Wniosek z tego jest jeden: Ciśnienie w układzie musi być idealne! Nawet drobne nieszczelności prowadzą do wielu komplikacji powiązanych z nerwami i zbędnymi wydatkami.

Jeśli jest jakiś dobry i trwały sposób uszczelnienia układu (przestrzegam tu przed wszelkimi dodatkami typu proszek z opiłkami metalu itp), proszę go opisać. Ja jednak proponował bym wymienić chłodnicę, ew. jeśli to możliwe zbiorniczek wytównawczy, który jak się domyślam jest zintegrowany z chłodnicą.

Pozdrawiam i życzę szybkiego i co najważniejsze mało kosztownego pozbycia się problemu.

Opublikowano
MOje E34 też kiedyś gotowało wodę po przejechaniu kilku kilometrów, odpowietrzeć nie dało się w żaden sposób. Dopiero przejrzenie układu chłodzenia (termostat, i pompa wody) dały odpowiedź - w pompie wody urwane był taki plastikowy wirniczek - wymiana na nowy i wszystko wróciło do normy. Stawiam na to. Dojść do pompy jest dość łatwo - tylko odkrecasz wentylator i obudowę pompy i ją wyciągasz - pół godzinki roboty i będziesz wiedział czy to jest przyczyną