Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W swojej e36 coupe (zawieszenie bez techniki M) zamierzam zmienic amorki i zdecydowalem sie na Bilstein B6. Pozostawiam stare sprezyny.

Pojawil sie pewien dylemat. Otoz oficjalnym dytrybutorem jest http://www.bilstein.zerkopol.pl/ jednak ceny u nich sa bardzo wysokie - komplet kosztowalby u nich przód 900 x 2 z VAT ,tył 500 x 2 z VAT (razem 2800zl) W cenie jest ustawienie ich twardosci i montaz (mozna ja regulowac wylacznie rozbierajac amorka) Mozna takze ustawic u nich pozniej twardosc ale koszt ok 50-100zl za sztuke.

Te same amortyzatory Bilstein B6 od prywatnego importera moge dostac za 1500zł komplet. Znalazlem tez opinie ze te bezposrednio z niemiec sa lepszej jakosci niz te skladane w Polsce.

Czy ktos zakladal B6 w swoim E36? Jak zachowuja sie przy ustawieniach fabrycznych. Zalezy mi tazke na komforcie wiec nie chcialbym aby bylo zbyt sztywno...

Czy ktos ma namiary na innych tanich sprzedawcos amortyzatorow?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Krzysztof Krawczyński - namiary w zakładce Partnerzy.

Ale... nie wiem czy to dobry pomysł jeśli zależy Ci na komforcie. Jeśli tak to weź sobie B4 - tańsze.

http://www.mtsbilstein.pl - wiem, że wielu kupiło u niego i są zadowoleni, ale pytałem mechaników u siebie i mieli z nim problem - przyszło nie to co trzeba i do końca nie wystawił faktury. Ostrożności nigdy za wiele :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
czy jest bardzo twardo
A co to znaczy bardzo twardo ?

Bo dla mnie obniżenie 30mm na Eibach'u było zbyt twarde (ale za to zakręty... bajka) - chciałem kupić do niego B8 :wink:

A w rezultacie są B4 i sprężyny standard.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

w kwestii amorkow

Jest jeszcze kolejny czlowiek ktory sprowadza i sprzedaje amorki firm bilstein i boge namiar do niego to:605085892

Jeszcze go nie testowalem,bo czekam do wiosny i tez wrzucam B6.

U siebie mam B4,za to braciak w 5 ma B6 i powiem tak...idealne polaczenie komfortu i prowadzenia na winklach,a roznica w cenie znikoma.Oczywiscie reszta zawieszenia standard, wazne aby byly sprezynki takze nowe.

Pozdrawiam

Kamil

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano
ja mam amorki B6 i sprezyny H&R i jest malinowo - wczesniej bylo B8 z przodu i B6 z tylu i bylo juz troche za twardo a jeszcze wczesniej Koni Sport i to juz byl po prostu taczkowoz - strasznie twardo. Ogolnie polecam B6 sa rewelacyjne.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D