Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj jadąc zauważyłem że przy zmianie biegów i przede wszystkim na biegu coś zaczeło szumić jakby od skrzyni!

najgłośniej jest gdy mam wrzuconą piątke ale jak dam na jałowy bieg to ten szum zanika.Najgłośniej jest na piątce gdy nie dodaje gazu tylko puszczam!

Panowie proszę!

Edytowane przez aris
Pozdrawiam aris
Opublikowano

jakie to mogą być koszty i czy to na 100%???

i jeszcze jedno pytanie ...ile można tak jeżdzić???

Czy chodzi o łożysko oporowe/wyciskowe sprzęgła?

Pozdrawiam aris
Opublikowano
nikt nic niewie? :mad2:

a co maja ci napisac???????????????

ze skrzynia,ze sprzeglo,ze olej w skrzyni????

to moze byc kazda z tych rzeczy.

nikt ci nic konkretnego nie powie.

jak jestes chory to idziesz a nie dzwonisz do lekarza,bo na odleglosc to mozna pizze zamowic,a i tak nie wiesz co ci przywioza...

koledzy na forum podaja ci co moze byc,sprawdz to a bedziesz wiedzial co masz popsute.

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
(...)przy zmianie biegów i przede wszystkim na biegu(...)najgłośniej jest gdy mam wrzuconą piątke ale jak dam na jałowy bieg to ten szum zanika.Najgłośniej jest na piątce gdy nie dodaje gazu tylko puszczam!

Panowie proszę!

Aris pisze, że problem występuje głównie podczas jazdy więc jaki związek z tym ma łożysko oporowe?

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano

Od dłuższego czasu mam ten sam lub podobny problem jak Ty, Aris. Dodatkowo słychać jakieś niepożądane dźwięki jakby przy lewarku przy zmianie biegu z 1. na 2. - zwłaszcza przy zimnym silniku, jak również przy nagłym puszczeniu pedału gazu. Osobiście obstawiam któreś z łożysk (wałek wejściowy lub zdawczy w skrzyni) ale może to być coś zupełnie innego, jak chociażby słynne koło dwumasowe, które ponoć ciężko zdiagnozować.

Do tej pory nie miałem możliwości wyjąć skrzyni i przyjrzeć się temu problemowi z BLISKA.

Dodam, że profilaktycznie wymieniłem olej w skrzyni, ale tym razem nie pomogło (kiedyś podobnie miałem w MB 190 i wymiana oleju pomogła).

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
łożysko dociskowe czy oporowe działa wtedy jak wciskasz sprzęgło i gdyby ono huczało to tylko przy wcisniętym sprzęgle jak póścisz przestaje wyć więc to chyba nie to stawiał bym na skrzynie biegów