Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie podpiolem moja bmw ostatnio pod komp.i okazuje sie ze cos jest z przeplywomierzem wyslowil sie pan mechanik tak szybko i nie wyraznie ze nie zrozumialem co doklanie,wiem ze koszt to okolo600 zl.A objawy mam to jest mulowaty slabo ciagnie od dolu i na cieplym dluzej krece.Aha i z pompa tez juz nie ciekawie.

Teraz pytanie w ktorym miejscu lezy przeplywomierz ,moze jakies fotki ktos posiada i czy te mulenie moze byc spowodowane wlasnie przeplywka.POZD.E39 TDS525

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

WITAM

jesli wiesz gdzie jest filtr powietrza [taki dlugi i nie mylic z kabinowymi] to zaraz przed tym filtrem jest przepływka schowana w takiej zawijanej rurze jajowatej [z przodu auta lewa strona niedaleko chlodnicy] trzeba zdjąć górna osłonę [plastik] roboty na góra 10 minut

Opublikowano
Witam panowie podpiolem moja bmw ostatnio pod komp.i okazuje sie ze cos jest z przeplywomierzem wyslowil sie pan mechanik tak szybko i nie wyraznie ze nie zrozumialem co doklanie,wiem ze koszt to okolo600 zl.A objawy mam to jest mulowaty slabo ciagnie od dolu i na cieplym dluzej krece.Aha i z pompa tez juz nie ciekawie.

Teraz pytanie w ktorym miejscu lezy przeplywomierz ,moze jakies fotki ktos posiada i czy te mulenie moze byc spowodowane wlasnie przeplywka.POZD.E39 TDS525

jak przeplywomierz to zobacz ceny....z tej firmy sa polecane do BMW..http://www.przeplywomierz.pl/

Opublikowano
dzieki za podpowiedzi,jeszcze jedno czy efektem tego mulenia moze byc wina przeplywki czy raczej pompy wtryskowej ,aha i czy samemu mozna wymienic przeply.czy raczej nie obejdzie sie bez warsztatu. z gory dzieki
Opublikowano
dzieki za podpowiedzi,jeszcze jedno czy efektem tego mulenia moze byc wina przeplywki czy raczej pompy wtryskowej ,aha i czy samemu mozna wymienic przeply.czy raczej nie obejdzie sie bez warsztatu. z gory dzieki

w pierwszym przypadku czyli przeplywka to wymiana tego jest banalna i jak dojdziesz gdzie to jest to tak jak wczesniej pisalem 10 min roboty z przerwą na fajeczkę :) przeprlywka jak jest padnięta to na pewno autko nie jeździ normalnie i nie ma takiej mocy i przyspieszenia jak mieć powinno - komputer automatycznie przestawia prace silnika w tryb awaryjny czyli muł i tyle

jeśli chodzi o pompe wtryskową no cóż ona napewno ma też wpływ na jazdę, przyśpieszenie i moc autka w tdsach z reguły charakteryzuje się objawami typu falowanie obrotów na biegu jałowym - jest o tym masa na tym forum - naprawa pompy albo jej wymiana wiąże sięz dosyć grubymi kosztami i jak wyczytywałem ludzie z reguły dają swoją do regeneracji ale w twoim przypadku jeśli przepływka jest walnięta i nie da się wykasować tego błedu na kompie to zacząłbym od jej wymiany - na allegro może znajdziesz jakąś za ok 300 pln może mniej - oryginał bosha to pewnie koszt ok 600 pln a w ASO to i pewnie powyżej 1000 możesz też kupić z www.przepływomierz.pl może tam będzie cośi nteresującego ale to znak ?

pozdrawiam

pozdr

Opublikowano
dzieki duud,zaraz ide i bede szukal tei przeplywki mniej wiecej wiem jak wyglada mysle ze ja zaraz znajde.PO wymianie dam znac jakie efekty,rozgladalem sie na allegro nie znalazlem ani jednej do tds duzo jest do benz.DZIEKI POZD.
Opublikowano

jak przeplywomierz to zobacz ceny....z tej firmy sa polecane do BMW..http://www.przeplywomierz.pl/

szkoda ,że nie maja do tds'a.

a tak na marginesie, to jakie są objawy padniętego przepływomierza??

u mnie np elastyczność 80-120 jest ponadprzeciętna (dzięki lekkiemu modowi) ale mam takie wrażenie czasami że mam słaby dół - tzn poniżej 2000 obr nic specjalnego sie nie dzieje. (wrażenie turbo-dziury)

czy gdyby odpiąć przewód co idzie od zaworu EGR do przepływki to powinna być jakaś różnica w jeździe jak jest walnięta przepływka.

Czy tez odwrotnie jak jest sprawna to po odłączeniu silnik zmuli totalnie??? oto jest pytanie

Opublikowano

Po odłączeniu przepływomierza powietrza silnik zgaśnie.

Jeśli przepływka jest walnięta mechanicznie-ale ma obieg elektryczny-silnik "jakoś" będzie chodził z typowymi objawami dla uszkodzonej przepływki.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
no wlasnie tylko jakie te objawy sa nie chce walic kasy na darmo,choc na kompie wykazalo ze cos jest z przeplywka.POZ.
Opublikowano
Witam znalazlem chba ta przeplywke jak sie nie myle to znajduje sie po srodku tej ruru plastikowej powiem ze wyglada dziwnie nie widzialem takiej na allegro z dolu jest taku cypelek z gumy z otworkiem nie widze tam kabli typu elekt.jutro rozbiore zobaczymy jak w sroku wyglada pozd.
Opublikowano

szkoda ,że nie maja do tds'a.

a tak na marginesie, to jakie są objawy padniętego przepływomierza??

u mnie np elastyczność 80-120 jest ponadprzeciętna (dzięki lekkiemu modowi) ale mam takie wrażenie czasami że mam słaby dół - tzn poniżej 2000 obr nic specjalnego sie nie dzieje. (wrażenie turbo-dziury)

czy gdyby odpiąć przewód co idzie od zaworu EGR do przepływki to powinna być jakaś różnica w jeździe jak jest walnięta przepływka.

Czy tez odwrotnie jak jest sprawna to po odłączeniu silnik zmuli totalnie??? oto jest pytanie

zobacz dobrze maja do disla...PRZEPŁYWOMIERZ POWIETRZA 0928400314 BMW 318d,320d,330d,330xd,318td,320td,320Cd520d,525d,530d,730d,X5..

to nie bedzie ta..http://www.przeplywomierz.pl/sklep,2474,,,03,,pl-pln,339771,0.html..

lub ta..http://www.przeplywomierz.pl/sklep,2474,,,03,,pl-pln,312577,0.html..

Opublikowano

napewno nie sa to do tds,a by najmniej u mnie jest inna.

TY podales linki 525d to sa silniki nowszej generacji,wlasnie trudno znalezc do tedsa moze ktos wie gdzie zakupic ?POZD.

Opublikowano
http://www.allegro.pl/item276989045_przeplywomierz_powietrza_do_bmw_audi_mazdy_forda.html#photo

TU JEST TAKI JAK U MNIE BY NAJMNIEJ BARDZO BODOBNY.

PATRZAC NA FOTO TO OD GORY TRZECI RZAD I LICZAC OD PRAWEI JEST CZWARTY Z RESZTA OD LEWJ TEZ CZWARTY BO JEST ICH SIEDEM.POZD.

musisz wiedziedz nr.przeplywomierza...dzwoniles :?: po co kupowac uzywke jak kota w worku :?: podaj nr.to ci go znajde :norty:jak nie wiesz numeru to wpisz tu 7 cyfr/liter koncowki VIN a bedziesz wiedzial jaki powinieniesz miec przyplywomierz....http://bmwfans.info/original/...

Opublikowano
NIGDZIE NIE DZWONILEM JUTRO SPRAWDZE TEN NUMER TO CI NAPISZE MYSLE ZE ZNAJDUJE SIE NA PRZEPLYWCE.AHA CO TO JEST TEN VIN ?
Opublikowano
NIGDZIE NIE DZWONILEM JUTRO SPRAWDZE TEN NUMER TO CI NAPISZE MYSLE ZE ZNAJDUJE SIE NA PRZEPLYWCE.AHA CO TO JEST TEN VIN ?
Opublikowano

nr.wybity na karoserii...masz go w dowodzie rejestr. podaj to ci odnajde przeplywke :cool2:

Opublikowano
napewno nie sa to do tds,a by najmniej u mnie jest inna.

TY podales linki 525d to sa silniki nowszej generacji,wlasnie trudno znalezc do tedsa moze ktos wie gdzie zakupic ?POZD.

masz racje ,to zupelnie inne przpływomierze,ja jestem na etapie zmiany przepływki,najtaniej wyniosło by mnie u mnie w sieci(pracuje w punkcie dealerskim Opla)ok.810zł ale niestety nie ma ich od 2 miesiecy i niewiadomo kiedy sie pojawią wiec zamowiłem w intercarsie ,koszt ok900zł,i z tego co sie orietowałem to nie zła cena ,oczywiscie nowy

Pozdro

Opublikowano

Witam pytane do petersena jakie masz objawy skoro wymieniasz przeplywke napisz dla mnie jst to wazne.POZD.

ZBIGNIEWST podaje numery BS61364.

Opublikowano
Witam pytane do petersena jakie masz objawy skoro wymieniasz przeplywke napisz dla mnie jst to wazne.POZD.

czy to nie ta z nr.1.... %5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/2114_p.png ....jak ta to nr kat.http://bmwfans.info/part-13622246084/

Opublikowano

witam

dzisiaj wymieniłem przepływkę,autko odzyskało werwę,cudownie po prostu nie chce sie wychodzic z samochodu.

Co do obiawów:auto traci na dynamice ,chociaż nie jest to tak mocno odczuwalne bo jest to uderzenie turbo przy ok.2000 tysiącach obr.Ja jeżdze swoją trzy lata i czułem ze jej dynamika spadła nieznacznie ,ale jak ktoś by ja kupił przed wymianą przepływomierza to mógł by nigdy nie odczuc ze brakuje jej jadu.I jeszcze jedna ważna różnica ,tu gdzie tds jest martwy czyli od obrotów biegu jałowego do ok.1800 obrotów tez rożnica jest znacząca tzn.auto sprawniej nabiera predkosci,nie ma tego opóżnienia kiedy naciskasz na gaz i po sekudzie odczuwasz reakcje .

Temat mam obcykany ,do tds przepływomierze robi tylko firma pierburg

Pozdro

Opublikowano

Witam dzieki zbigniewst,ale u mnie chyba jest troszke inna jeszcze raz jutro sprawdze dokladnie.

PETERSEN u mnie wlasnie z dolu slabo reaguje na gaz to jest okropne maluch by mnie wuprzedzil na starcie,dopiero jak dojdzie do mniej wiecej 1,8 2000 tys. to ciagnie,ale wydaje mi sie ze powinna byc mocniejsza .

Mam do ciebie pytanie ten rysunek co zbigniewst wkleil czy tak u Ciebie wyglada ta przeplywka?aha ile zaplaciles za nia i czy sam wymieniales?POZD.

Opublikowano
Witam dzieki zbigniewst,ale u mnie chyba jest troszke inna jeszcze raz jutro sprawdze dokladnie.

PETERSEN u mnie wlasnie z dolu slabo reaguje na gaz to jest okropne maluch by mnie wuprzedzil na starcie,dopiero jak dojdzie do mniej wiecej 1,8 2000 tys. to ciagnie,ale wydaje mi sie ze powinna byc mocniejsza .

Mam do ciebie pytanie ten rysunek co zbigniewst wkleil czy tak u Ciebie wyglada ta przeplywka?aha ile zaplaciles za nia i czy sam wymieniales?POZD.

to co pokazujesz na zdjeciu /alegro/to jest troche inna niz ta orginal....musisz spisac nr.i bedzie wiadomo....dzwonilem do tej firmy co maja przeplywki i ta pani mowila ze maja tylko nr.podac lub sprawdzic w interniecie na ich stronie silniki TDs zakladano takze w e-36 w 7 e-38 a takze w opel omega to sa te same silniki....kolegal pisal ze za przeplywke dal 900zl. ta cena zbila mnie z nog :duh: ja bym szukal tanszego rozwiazania tak jak zrobilem z filterkiem odmy do e-46 320d zamiast zaplacic 220zl. zaplacilem 89zl.w ASO BMW:cool2: