Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio podłączyłem wzmacniacz(rodek r4200) do clariona 748. Głośniki z przodu powerbassy bk6, z tyłu ck6. Mam problem z zakłóceniami, które pojawiają się już po włączeniu zapłonu, dziwny pisk w głośnikach na początku bardzo wysoki i potem obniżający się by nagle zniknąć po ok 5s (słychać cyknięcie jakiegoś przekaźnika).(tds, żadna kontrolka nie gaśnie wtedy gdy pisk). To jeszcze nie koniec, gdy zapale silnik już od wolnych obrotów słychać pisk o częstotliwości zwiększającej się z obrotami silnika(coś jakby turbina). jeździć się nie da, człowieka szlag trafia:/

Teraz najciekawsze, podłączyłem wzmacniacz do osobnego akumulatora, radio także i dzieje się to samo :shock: Żąglowałem kablami z progu do progu i to samo. Teraz auto stoi rozkręcone i czekam na jakąś radę. Aktualnie chinche lecą prawym progiem (2x do przednich, 2x do tylnych głośników) kable od wzmacniacza do głośników lewym progiem(przedni lewy głośnik i prawy). Zasilanie z akumulatora pod kanapą wchodzi środkiem oparcia tylnej kanapy. Wcześniej póściłem wszystko jednym progiem i działo się tak samo. W pewnym momencie wymontowałem cały zestaw i umieściłem go obok auta(zostawiłem tylko przednie głośniki na miejscach bo są polutowane ze zwrotnicami) i było ok na zew zasilaniu, po podłaczeniu zasilacza do akumulatora z auta piski powróciły ale w niewielkim, mało uporczywym stopniu. Co muszę zrobić, żeby sobie z tym poradzić ? Kable sygłałowe to dietz madrid, tylko takie mam. Strasznie mnie zastanawia czemu zasilacz,radio, i okablowanie gdy są zamontowane w miejsciu docelowym w aucie i dla prób podłaczone do innego akumulatora (nie ma kontaktu z instalacją el samochodu) nie pomaga na te zakłocenia :mad2: :?: aha, zakłóceń nie ma gdy odepnę od radia chinche odpowiadające za tył albo na odwrót.

Opublikowano
Problem tkwi w masie chinchy, piszczenie to znany objaw, mozesz sprobowac wziac kawalek druta, przylozyc do ekranu chinczy oraz do masy - piszczenie zniknie calkowicie, z tego wniosek ze musisz poprawic / zrobic odpowiednia masę. Czasem wina tkwi w odtwarzaczu (czasem najzwyczajniej masa ulega uszkodzeniu przy zwarciu - mozesz sprobowac podpinajac np iPoda, mp3 cokolwiek - jack chincze do wzmaka 0 tez nie bedzie piszczec), jesli stwierdzisz wlasnie to co napisalem, sprawdz radio pod wzgledem masy, chincze pod wzgledem ekranu, wzmak (jego wejscia chincz) pod wzgledem polaczenia z masą. Pozdr

Xdrive

Koder

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem to samo w e34 masakra zepsuło mi to tyle nerwów że szok.Zmieniałem wszystko,wszystkie masy kable przewody i d...,nic nie pomogło.W końcu się wkurzyłem i pod wzmacniacz podłączyłem tylko suba,a głośniki dałem tylko pod radio i tak zostało do końca.Mój kolega miał en sam problem i też zero pomysłu.
Opublikowano
no to tak, po całodniowym boju coś udało mi się wywalczyć. Najpierw zakupiłem kabelki Monster cable, a potem je ułożyłem w drugim progu(lewym) wraz z kablami idącymi do głośników od wzmacniacza. Teraz już jest w miarę dobrze, słychać jeszcze leciutki pisk ale chodząca dmuchawa go zagłusza. Żeby całkiem wyeliminować piski muszę podłączyć osobny akumulator dla wzmacniacza czyli zamęt sieje coś w aucie. Podjadę do jakiś speców od car audio i może mi doradza jakiś filtr albo coś co wyeliminuje te zakłócenia idące zasilaniem do wzmaka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtrów tez używałem,ale nie wiem może nie były skuteczne bo nic nie pomogły.Ale zyczę powodzenia w tej walce ,niestety ja ja przegrałem.
Opublikowano
Musi gdzieś się tworzyc pętla masy która robi za antenę. Spróbuj podłączyć masę do aku i dokładać do poszczególnych komponentów(tylko nie głośników).Nic cię to nie kosztuje
Opublikowano
podłączyć kabel do akumulatora i przykładać go np do obudowy radia tak ? końcówek chinchy ? gdzie jeszcze bo nie wiem... :wink: