Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko , gdzieś na forum czytałem , że niektórzy zmieniają olej co 10-15 tyś.

W mojej beni wg komputera zmieniam olej między 23- 27 tyś km.

Czy to normalne ??

zibi

BYŁO w kolejności:

318,320, M3, 735AHG, 730, 525TDS, 725TDS, 740

JEST : 530D Touring

Opublikowano
komputer sam przelicza styl jazdy, ilosc kilomotrow i ilosc dni bez jazdy i na podstawie tego podaje termin serwisu. jesli eksploatujesz auto w sposob optymalny to mozesz dzieki temu wydluzac okresy miedzy wymianami.
http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
Kurde - to masz nogę :clap:

- ja czasem już po 13-16 tysiącach zmieniam i nie chce mi wyjść dłużej

Pozdro

Mario

On ma diesla to raz a dwa raczej nie kwestia nogi tylko zimny / ciepły silnik.

Nie wiem jak wasze ale moje nalicza kmx2 dopiero po przekroczeniu 4500 rpm. przy stałej prędkości raczej ciężko u mnie to przekroczyć, musiałbym jeździć często ponad 180/190 km/h

Pozdrawiam

Opublikowano
Mam takie pytanko , gdzieś na forum czytałem , że niektórzy zmieniają olej co 10-15 tyś.

W mojej beni wg komputera zmieniam olej między 23- 27 tyś km.

Czy to normalne ??

radze popatrzec na to z drugiej strony :

olej z czasem traci na wartosci tzn Film oleju juz nie jest taki jak optymalnie powinien byc , oleje sa przewidziane na okolo 20tkm . ja zmieniam olej co 15kkm i przy zmianie mam jeszcze 2 zielone ciegielki co prawda mam e39 lecz ideologia jest taka sama w kazdym bmw. Mozna jezdzic wedle wskazan komputera i wymieniac nawet co 27tkm olej. Osobiscie unikam zoltej cegielki a czerwona nigdy mi sie nie zapalila , zarowno jak z rwzerwy paliwa korzystam bardzo rzadko. Dla ścisłości Olej wymieniam średnio co 2-3 miesiace.