Skocz do zawartości

jak najlepiej sciemnic tylna szybe w sedanie e36?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam..

mam takie pytanko do tych, którzy bawią lub bawili się w ściemke szyb..;]

wszyscy wiemy jakie są szyby w betach e36 chodzi o sedana i je najtrudniej sciemnic...

z bocznymi mysle ze jakos spokojnie w miare mi sie uda ale najgorzej będzie z tylna... a nie chce 'na jana' jej oklejac zeby pozniej zdzierac bo moge zerwac linie ogrzewania wiec wole spytac... czy ma ktos jakis dobry sposob jakas strategie..:D

pozdr elwood

Opublikowano
nie wiem jak sciemniac "szyby" hehehe ale tez bede chcial to zrobic takze podlacze sie do tematu,powiedz mi tylko czy chcesz sciemniac wszytskie cztery boczne i jaka folia??ta najciemniejsza czy tak pol na pol??pozdro
Opublikowano
ja mam taką 35% sciemnienia... i chce przyciemnic wszystko (nawet 2szt przednich bocznych :) z tym, że te boczne nie tak po łepkach ze przy zamkniętych szybkach tylko po prostu porozkrecac cale boczki i wyjac cale szyby coby to bylo aligancko zrobione.. :)
Opublikowano

autem z taK przyciemnonymi szybami jak ma kolega w e46 nie ma co sie pokazywac w stolicy bo pierwszy napotkany patrol chociazby przejezdzajcy obok go zatrzyma i zabierze dowód ,

Dla takiego czlowieka ktoremu sluzy samochod do lansu i robi nim 100km w ciągu tyg po okolicznych wioskach moze i przyciemnienie szyb na czarno jest fajne i istnieje male prawdopodobienstwo ze napotka na policje a jesli juz napotka to przecierz w malych miastach wszyscy sie znaja :)

w warszawie jesli juz ktos ma w ten sposob przyciemnone szyby to jest to sam funkcjonarjusz policji :)

Opublikowano
cos o tym wiem bo co jade do warszawy i wasze psy zobacza auto na krakowskich blachach a nei daj bog bmw to od razu zatrzymuja a jzu sie przyzwyczailem ze nawet z nimi nie dyskutuje bo i tak niema o czym,jacys uprzedzeni sa chyba :D
Opublikowano
Jeśli masz zamiar sam oklejać szybki a jeszcze nie miałeś do czynienia z folią termokurczliwą (nie targową) to ja osobiście ci odradzam, lepiej odłożyć pare pesos i pojechać do zakladu. Z folią termokurczliwą jest problem z jej ułożeniem na szybie, bardzo łatwo ją przegrzać i cały kawałek jest do wyrzucenia. Mówisz że z bocznymi szybami dasz sobie rade - powodzenia, już tylną jest łatwiej uformować niż bawić się z bokami. Jeśli idzie o psiary to jest tak: masz szczęście - jeździsz, masz pecha - zdzierasz.
Opublikowano
Mam te szyby od roku i jakos narazie (odpukać) nie mialem problemow... Białystok kolego tomect nie jest az taka mała wioska (miasto wojwódzkie, ponad 300tyś. mieszkanców - geografia sie kłania...)
Jeśli BMW jest chorobą, to ja nie chcę wyzdrowieć.
Opublikowano

Wszystko jedno - wiocha czy nie wiocha.

Wiochą jest pogarszanie sobie widoczności poprzez oklejanie sobie badziewną folią przednich bocznych szyb dla lansu.

Nie wiem gdzie robisz przeglądy - ale już fabryczna zielona (atermiczna) szyba daje 70% przepuszczalności światła - więc każde jej przyciemnienie choćby o 1% nie spełnia warunków dopuszczenia do ruchu.

Także dziwię się, że jak do tej pory udało Ci się nie zdzierać folii - widocznie miałeś szczęście. Albo masz dużo kasy na mandaty :P:P

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeśli masz zamiar sam oklejać szybki a jeszcze nie miałeś do czynienia z folią termokurczliwą (nie targową) to ja osobiście ci odradzam, lepiej odłożyć pare pesos i pojechać do zakladu. Z folią termokurczliwą jest problem z jej ułożeniem na szybie, bardzo łatwo ją przegrzać i cały kawałek jest do wyrzucenia. Mówisz że z bocznymi szybami dasz sobie rade - powodzenia, już tylną jest łatwiej uformować niż bawić się z bokami. Jeśli idzie o psiary to jest tak: masz szczęście - jeździsz, masz pecha - zdzierasz.

wiesz... no ja nadal mysle, że jak wyciagne boczne szyby i bede je mial cale to sobie spokojnie to zrobie a tylnej szyby niestety nie wyciągne a do tego jest ona wypukła to tam jest zabawa (i jeszcze istnieje ryzyko zdarcia linii od ogrzewania)... nie wiem czemu sądzisz, że tylna spoko a boczne to truudno... mnie się wydaje to zdecydowanie na odwrót...

Opublikowano

Akurat dostęp do tylnej szyby nie w e36 jest najgorszy tylko do jej nałożenia potrzebne są dwie osoby, co do wyciągania szyb do wyklejenia to jak dla mnie jedyna sensowna metoda, nie uważam aby bez wyjmowania szyby można było wyeliminować zapylenie.

Z doświadczenia wiem że folia nie ogranicza widoczności a wręcz przeciwnie, to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano
Jak najlepiej przyciemnic tylna szybe? Najlepiej nie przyciemniac jej wcale! :) Mowie to w dobrej wierze, mialem zajebiaszczo przyciemniona calutka bunie i jezdzilo sie nia pieknie, w srodku bylo w lecie przyjemnie chlodno, same plusy az trafil sie przeglad, kurs po kilku diagnostach i w efekcie musialem zdzierac przod i zostal mi tylko tyl. Zaluje ze wogole przyciemnialem bo wyglada teraz moja pieknosc jak dostawczak firmowy. Czekam tylko do lata i z suszarka w reku pojde do boju ku ochronie wiazek ogrzewania tylnej szyby. Pozbede sie tałatajstwa ktorze podobno mialo byc legalne, na co nawet dostalem zaswiadczenia. Nauczony przezyciem dobrze radze ODPUSC SOBIE I NIE PRZYCIEMNIAJ! Pozdrawiam...
Opublikowano
Z doświadczenia wiem że folia nie ogranicza widoczności a wręcz przeciwnie........

No to powiedz w czym folia poprawia widoczność - szczególnie w teraźniejszą wieczorną i ranną szaruge??

Rozumiem latem, jak Ci słońce świeci z boku ale teraz :O

Ogólne to mi folia kojarzy się z śmiecioworem bo ma podobny kolor :P

Poza tym auto obklejone w postaci (3 tylne szyby) wygląda jak PH (przedstawiciel handlowy).

Mi się to nie podoba.

Opublikowano

co do tego śmieciowora to bez przesady... fajnie to wygląda ale tak jak mówisz... czyli nie 3 tylne szybki bo to rzeczywiście lipa..

dlatego ja chce całość bo nie jestem przedstawicielem handlowym hehe.. :)

Opublikowano

FOLIA - dyskotekowy wiejski lans... lub democar...

jeśli już chce się wyglądać... to trzeba zapłacić i sciemnić szyby piecowo !

Tanim kosztem to można lustrzana folie do malucha włożyć.

Wiec albo wydaj troszke i zrób to porządnie albow WCALE...

już jest dość BMW jeżdzących , których klubowicze i normalni użytkownicy się wstydzą.

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

widzisz... jednak nie wszystko tańsze musi być do *****

full kasy płacą Ci, ktorym się nie chce pobawić a wolą oddać komuś a sami włozyć ręce w kieszeń..

zreszta dla niektórych (np dla mnie) fajnym faktem jest sama zabawa w rozkręcanie i kombinowanie z moją betą, coś się naucze zobacze jak jest w środku itd.

ja nie mieszkam w Wa-wie i u mnie w miasteczku nie mozna sobie o tak pojechać i przydymić szyb, bo do tego to trzeba specjalistów a jak się zaczniesz bawić w wysyłanie itd to nie dość ze autem nie pojeżdzisz bo bez szyb w zime to tak słabo troszke mi się wydaje to jeszcze kasy też trzeba full.. jak ktoś ma bete np za 50tysi to jemu lata to moze sobie wydawac kase na prawo i lewo na kopcenie itd bo go stac... mnie narazie nie stac i chce zrobic tak jak chce...

Opublikowano
widzisz... jednak nie wszystko tańsze musi być do *****

full kasy płacą Ci, ktorym się nie chce pobawić a wolą oddać komuś a sami włozyć ręce w kieszeń..

zreszta dla niektórych (np dla mnie) fajnym faktem jest sama zabawa w rozkręcanie i kombinowanie z moją betą, coś się naucze zobacze jak jest w środku itd.

ja nie mieszkam w Wa-wie i u mnie w miasteczku nie mozna sobie o tak pojechać i przydymić szyb, bo do tego to trzeba specjalistów a jak się zaczniesz bawić w wysyłanie itd to nie dość ze autem nie pojeżdzisz bo bez szyb w zime to tak słabo troszke mi się wydaje to jeszcze kasy też trzeba full.. jak ktoś ma bete np za 50tysi to jemu lata to moze sobie wydawac kase na prawo i lewo na kopcenie itd bo go stac... mnie narazie nie stac i chce zrobic tak jak chce...

jak chcesz zobaczyc jak jest w srodku... to sobie rozbierz...

"...full kasy wydaja Ci którym nie chce sie bawić i dymią .." - NIE to poprostu jedyna dobra metoda którą sam nie wykoansz przyciemniania.

to jak Cie nie stać to tego nie rób... chciałeś Bmw... masz..

chcesz ciemne szyby...a Cie nie stać na coś porządnego..to nie rób wogóle..

jak by folia kosztowała wiecej to byś pomalował szyby smołą ... bo chcesz mieć czarne a Cie nie stać... ?

Opublikowano
jak chcesz zobaczyc jak jest w srodku... to sobie rozbierz...

"...full kasy wydaja Ci którym nie chce sie bawić i dymią .." - NIE to poprostu jedyna dobra metoda którą sam nie wykoansz przyciemniania.

to jak Cie nie stać to tego nie rób... chciałeś Bmw... masz..

chcesz ciemne szyby...a Cie nie stać na coś porządnego..to nie rób wogóle..

jak by folia kosztowała wiecej to byś pomalował szyby smołą ... bo chcesz mieć czarne a Cie nie stać... ?

'jak chcesz zobaczyc jak jest w srodku... to sobie rozbierz...' - dziękuje kolego, że mi pozwoliłeś, naprawde DZIEKI!

'to jak Cie nie stać to tego nie rób... chciałeś Bmw... masz..' - chciałem BMW i MAM, chce przyciemnić szyby i PRZYCIEMNIE czy Ci się to podoba czy nie..

dla mnie to z tego co widze to jesteś strasznie zarozumiały bo pewnie sam sobie przydymiłeś (albo i nawet niea sie szczycisz) i myślisz, że jesteś najlepszy itd.

to temat założony o ściemnianie szyb folią nie wiem czy nie umiesz czytać czy po prostu Ci się nie chce ale jak chcesz pogadać o dymieniu to załóż nowy bo jeśli nie masz co do oklejania nic sensownego do powiedzenia (bo tak wychodzi) to po prostu nie pisz...

jesli jest folia to czemu ludzie nie mogą z niej korzystać...? kuje Cie to w oko, że tańszym kosztem tez mozna mieć ciemne szyby czy jak bo nie rozumiem...?

Opublikowano

czy ma ktos jakis dobry sposob jakas strategie..:D

pozdr elwood

Ja oklejałem tylną szybę w e36 w ten sposób, że folie podzieliłem na sześć kawałków a łączenia chowałem na paskach od ogrzewania. Jeżeli w ten sposób przyciemnisz to praktycznie robisz tylną szybę w kawałkach i nie ma problemu z marszczeniem się foli i jak się naprawdę przyłożysz to efekt jest fajny nie trzeba wycinać tylnej szyby a folia nie musi być z najwyższej półki, oklejałem folią za 25 zł i wyszło super. Tak na marginesie to jeżeli nie czujesz się na silach to wpisz na allegro PRZYCIEMNIANIE SZYB to wyskoczy Ci kilka warsztatów. U mnie w małopolsce biorą za całe auto 420 zł za tylne szyby 350zł.

WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE
Opublikowano

oto konkretne wypowiedzi... ;]

czuje sie na siłach tylko własnie z tą tylną najwiecej klopotow...

tak myslalem zeby to podzielic... mysle ze na 3-4 czesc tez da rade...:)

bede kombinowal ;]

Opublikowano

Ja mam u siebie przyciemnione wszystkie boczne szyby. Wszystkie w takim samym odcieniu. W sumie to nie wiem ile procent ma ta folia ale jak widać na zdjęciu to za ciemno nie jest. Brałem najjaśniejszą. I oczywiście najlepiej jest wyciągnąć szyby i obklejać. Spokojnie dasz rade. A co do tylnej szyby to ja u siebie nie ściemniałem. W sumie to nie chciałem i zamiast folii mam z tyłu roletę.

http://images34.fotosik.pl/59/f18bf111695fb7fbm.jpg

Opublikowano
dla mnie to z tego co widze to jesteś strasznie zarozumiały bo pewnie sam sobie przydymiłeś (albo i nawet niea sie szczycisz) i myślisz, że jesteś najlepszy itd.

to temat założony o ściemnianie szyb folią nie wiem czy nie umiesz czytać czy po prostu Ci się nie chce ale jak chcesz pogadać o dymieniu to załóż nowy bo jeśli nie masz co do oklejania nic sensownego do powiedzenia (bo tak wychodzi) to po prostu nie pisz...

jesli jest folia to czemu ludzie nie mogą z niej korzystać...? kuje Cie to w oko, że tańszym kosztem tez mozna mieć ciemne szyby czy jak bo nie rozumiem...?

Nie jestem zarozumiały...

niczym się nie szczyce

nie jestem najlepszy... - puste bzdurne słowa.. :nienie:

ze wszystkiego można korzystać ...

jak tak wszystko chcesz tańszym kosztem///

tańszym kosztem Kup Poloneza...

szkoda dyskusji... bo widzę że decyzja już jest podjęta i nie do ruszenia.

są super egzeplarze forumowiczów... śliczne e36 które wygladają jak nowe... wiele pracy serca i peniedzy...

a są też tacy którzy chcą mieć Bmw... z czarnymi szybami :clap:

Nie chciałem Cie obrazić , ani coś udowadniać... pokazać jedynie że nie koniecznie jest to najlepszy solidny pomysł.

w oczy kuje np.. cos takiego

http://img170.imageshack.us/img170/2169/2740352013st2.jpg

Opublikowano
oto konkretne wypowiedzi... ;]

czuje sie na siłach tylko własnie z tą tylną najwiecej klopotow...

tak myslalem zeby to podzielic... mysle ze na 3-4 czesc tez da rade...:)

bede kombinowal ;]

Moim zdaniem 4 części to za mało, pognie Ci się folia, szczególnie na dole tylnej szyby!!! na dole zacznij pasek do pierwszego paska ogrzewania. Folie docinaj na zewnętrznej stronie szyby!!! pamietaj aby folia była mokra oraz szyba masz wtedy lepszą manipilację folią W razie czego pisz na prv pomoge :)

WIELE SERC, JEDNO BICIE, BMW PONAD ŻYCIE