Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym Was prosic o rade, mam problem z moim tds'em. :( Samochodem jechałem ostatni raz w środe, nie zapalił za pierwszym razem ale w sumie nie zwróciłem na to uwagi. Postał do soboty i nie chce odpalić. Kręci, kręci i nic. Z rury leci troche dymu koloru niebiekiego. Zauwazylem, ze kilka sekund po tym jak skoncze krecic to w okolicy pompy wtyskowej slychac "bzyczenie" na poczatku jest to ciagly dzwiek a pozniej przerywany. Sama pompa w sobie nie dawała żadnych typowych objawów zuzycia tzn. nie było żadnego spadku mocy, zawsze odpala od razu na zimnym i ciepłym silniku. Zreszta wiem ze te silniki sa delikatne wiec zawsze sie z moim tds'em obchodze prawidłowo..

Poszukałem troche na forum i pisano o bąbelkach w przewodzie od pompy paliwowej ale u mnie nie ma zadnego. Na pewno nie jest to wina akumulatora. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, dolalem do paliwa srodka do czyszczenia silnika- ale do pelnego baku, teraz mam tylko polowe. Ktos na forum mial bardzo podobny problem po takim srodku. Mozliwe ze to zasyfilo mi cos? Macie pomysl jak to sprawdzic, albo co dolega mojej buni?

Opublikowano

propinuje najpierw sprawdzic przy rozlaczonym wezyku za filtrem paliwa i wlaczonym zaplonie czy leci paliwo (tz czy pompka w baku dziala i czy sitko nie jest zapchane) jezeli jest ok to wykrec 1 wtryskiwacz i zobacz czy koncowka lekko chodza (moze po tym srodku sie pozapiekaly)

wrazie czego koncowki valeo sa po ok 25-30zl

Opublikowano
propinuje najpierw sprawdzic przy rozlaczonym wezyku za filtrem paliwa i wlaczonym zaplonie czy leci paliwo (tz czy pompka w baku dziala i czy sitko nie jest zapchane) jezeli jest ok to wykrec 1 wtryskiwacz i zobacz czy koncowka lekko chodza (moze po tym srodku sie pozapiekaly)

wrazie czego koncowki valeo sa po ok 25-30zl

Zrobilem jak poradziłeś i nie odpalił ale znalazłem już rozwiązanie problemu. :D Winne są świece, do kolektora powietrza wpakowałem samostart i odpalił bez problemu, jutro wymienie świece. Dziękuje za pomoc!

Opublikowano
zobacz na allegro - sa po ok 15-20zl. ale warto zamiast tego kupic taka "gruszke-pompke" reczna do paliwa, tds tego nie ma - a przy zmianie filtra mozna szybko powietrze przepompowac.