Skocz do zawartości

problem z samopoziomujacym zawieszeniem(tylnym)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,mam powazny problem w swojej becie.siadlo mi tylne zawieszenie,myslalem ze to amorki i je wymienilem,ale kur.....a to nie to chyba to jest to samopoziomujace zawieszenie,ale nie wiem samochod siedzi z tyly jagby nie mial nic i nie wiem co to jest i jakie koszty naprawy.pomocy.prosze o opinie.dzieki
Opublikowano
witam,mam powazny problem w swojej becie.siadlo mi tylne zawieszenie,myslalem ze to amorki i je wymienilem,ale kur.....a to nie to chyba to jest to samopoziomujace zawieszenie,ale nie wiem samochod siedzi z tyly jagby nie mial nic i nie wiem co to jest i jakie koszty naprawy.pomocy.prosze o opinie.dzieki

to wymieniles a sprezyny..

:?: :?: :?: :?: :?:

Opublikowano

jesli masz nivo i auto siedzi to zla wiadomosc, masz dziurawe poduszki koszt wymiany obu to ponad 2000 - poduszki kosztuja ok 700 szt ale trzeba je wlozyc i co gorsza kazda ma niezalezne czujniki wiec kazda osobno trzeba na nowo zaprogramowac czasami wywala tez bezpieczniki jak pompa nivo pompuje a dziury sa na tyle duze ze powietrze uchodzi, moze tez czasem przepalic sie ta wlasnie pompa - jest pod kolem zapasowym w takim metalowym kloszu

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
Hmm może nie koniecznie dziurawe zbiorniki, bo to by ciekło,,, może kwestia ustawienia,, czujników, u mnie w e34 podłanczone to jest do potencjometra drut do wahaczy, i to można regulować, ,, możwlie że poszedł jakiś łącznik, może warto posprawdzać,, amory o ile wiem jak padną to ciekną, może nie pompuje oleju, a może nie włancza pompowania jak czujnik poszedł, trzeba wleśc pod auto i znaleść, to coś co reguluje poziom,,,,A pompa nivo znajduje się z przodu, (ta sama co do serwa kierownicy),,, Warto poszukać drobnostek, zanim zacznie się inwestować, pomacać pokręcić i poczekać ,,,na efekt,,, Pozdrawiam
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano

witam,

u mnie [rocznik 2001, pompa nivo jest na 100% z tylu pod kolem zapasowym,

mialem obie poduszki nivo dziurawe i nic nie cieknie bo nie moze - gdyz jest to zawieszenie pneumatyczne - jes tam samo powietrze [jak w ciezarowkach] i jest to wykonane z gumy, ktora z biegiem czasu sie zuzywa i kruszeje u mnie wyszlo to po zmianie kol, gdy na podnosniku za mocno wyciagneli auto w gore a kola grawitacyjnie opadly na dol rozciagajac poduszki do nienaturalnej dla nich pozycji i wowczas pojawil sie mniejsza dziurka w lewej a wieksza w prawej [prawa strona szybciej sie zuzya ze wzgledu na drogi] i to wystarczylo aby auto opadalo, co prawda podczas jazdy pompa byla w stanie dopompowac ale bylo to denerwujace bo po piewrsze co jakis czas wlaczal sie agregat a po drugie pompowalo za duzo i auto bylo wyzej przez moment.

Niestety nie ma zamiennikow, sa tylko oryginalne, ja mam swoje uszkodzone jak ktos zna sposob regeneracji to sluze nimi

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

jaki rabat jakie aso?

w aso bmw smorawinski poduszka kosztuje 676 zl

nie wazne czy sport czy zwykla [ja mam sport] cena jest taka sama

wymiana, ja sie jej nie podejmuje jestem tylko uzytkownikiem

180 zl / szt.

+ wkodowanie wysokosci na komputerze 150 zl / szt

jako ze wymienialem je nie w tym samym czasie to za wkodowanie placilem dwa razy!

wszytsko u pana Mikolajczaka w Poznaniu na strzeszynskiej [u Smorawinskiego byloby troche drozej bo godzina pracy serwisu baaaardzo droga!!]

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

zapytalem w jakim aso bmw taka cena?

a co z wpisaniem wysokosci do komputera?

bez tego auto nie jest rowne [na oko moze sie wydawac ok]

tego samemu nie da sie zrobic [car softy i inne maja tylko funkcje odczytu i kasowania bledow - bylo na forum]

moze i dziecinnie proste ale trzeba miec podnosnik i trzeba miec doswiadczenie - teraz moze juz bym to zrobil ale czasem dla swietego spokju lepiej zostawic to fachowcom:)

pozdrawiam

Opublikowano
bardzo chcialem wam podziekowac za odpowiedzi,naprawde pomogliscie mi!!! mam tylko pytanko?czy ktos wymienial juz moze te poduszki i chcialby sie tym podzielic.z gory dzieki i pozdro dla WAS!!!!!!!!!!
Opublikowano
Hmm może nie koniecznie dziurawe zbiorniki, bo to by ciekło,,, może kwestia ustawienia,, czujników, u mnie w e34 podłanczone to jest do potencjometra drut do wahaczy, i to można regulować, ,, możwlie że poszedł jakiś łącznik, może warto posprawdzać,, amory o ile wiem jak padną to ciekną, może nie pompuje oleju, a może nie włancza pompowania jak czujnik poszedł, trzeba wleśc pod auto i znaleść, to coś co reguluje poziom,,,,A pompa nivo znajduje się z przodu, (ta sama co do serwa kierownicy),,, Warto poszukać drobnostek, zanim zacznie się inwestować, pomacać pokręcić i poczekać ,,,na efekt,,, Pozdrawiam

w e39 nivo jest pneumatyczne w e34 hydrauliczne, także nie ma tu co ciec, najwyżej bedzie syczeć

Opublikowano

chodzi o to ze kazda ma niezalezne czyjniki i kazda mozna niezaleznie ustawic tzn. wpisac jej wartos ktorej bedzie sie trzymala, i to podobno jak padnie trzeba wpisac na nowo, gdyz sa roznice, proponuje sprawdzic od srodka felgi do rantu po obu stronach, albo dla dokladniejszego pomiaru od dolnego rantu felgi powinny byc dokladnie takie same wysokosci, bez programowania nie da sie tego zmienic:)

pozdrawiam,

darek

Opublikowano

+ wkodowanie wysokosci na komputerze 150 zl / szt

Czy ktos moze to potwierdzic? Czy ta operacja jest konieczna przy wymianie obu poduszek na nowe?

Tomek

Marzenia się spełniają...