Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Wiem ze juz bylo ale nie do konca...tzn "padly" mi dlugie lampy przod caly czas ON naipierw padla lewa, no to zrobilem mostek tzn odciolem sterowanie z LCMa i podlaczylem do dzialajacej strony. Chodzilo przez miesiac teraz padly oba.

Znalazlem LCM rozkrecilem znalazlem tranzystory,ale tylko 2 na 5 nozkach przytwierdzone do radiatorka mam nadzieje ze o nich mowa i to wlasnie one sa od dlugich...?

Na forum wyczytalem ze sa 4 takie tranzystory ja mam tylko dwa.

Ale najsmieszniejsze jest to ze jak odlaczylem wszystkie wtyczki 3 od LCM to swiatla z przodu dalej dzialaly tzn pozycyjne , mijania i oczywiscie jak podlaczylem przod to znowu caly czas ON ,a wszystkim sterowalem normalnie z kokpitu.Padlo mi tylko podswietlenie srodka auta.

Moje pytanie brzmi O CO TU CHODZI? i czy jak wymienie te 2 tranz. to wszystko wroci do normy?

dzieki i pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

jesli masz dwa tranzystory to wyciagneles nie ten modul co trzeba. Zapewne masz anglika wiec LCM masz po stronie kierowcy pod raczka do otwierania klapy. Powodzenia

Opublikowano

u mnie to samo,nie swieci prawe bo zdjąłem wtyk,bo tak to swieciło wciąż.

wydaje sie ze niepotrzebnie to zmostkowałes bo wtedy podwójnie obciązyłes działający tranzystor.jak juz to przez przekaznik.

ja nie moge tego modułu znalezc,juz mi doradzali gdzie go szukac,ale nie wiem jak sie tam dostac.jak wiecie gdzie zdobyc takie tranzystory to prosze o info.poza tym ten moduł podobno jest zaprogramowany i wie z jakiego auta pochodzi,tak ze odradzają uzywki a :doh: nowy to 2tys.?

Opublikowano

Wielkie dzieki za instrukcje zwlaszcza dla Michal _S zajebista instrukcja naprawy LCM-a naprawde super.

Mam tylko jedno pytanko w instrukcji jest pokazany tranzystor od prawej

lampy a ktory to od lewej?

jeszcze raz dzieki i pozdro...

Opublikowano

Witam, podepne sie pd temat bo widze ze w tym watku padaja same konkrety. Mam problem ze swiatłami STOP - od ponad roku walcze z naprawa modułu LCM oczywiscie przez mojego cip..... elektryka. Ktos spioł swiatła stop na krótko przez przekaznik i działają ale na kompie cały czas wyswietla sie bład oraz brak tempomatu bo został zamieniony czujnik przy pedale hamulca na dwa piny. Prosze o pomoc w zlokalizowaniu gdzie w LCM sa scalaki odpowiedzialne za swiatło STOP i jaka jest ich nazwa.

Pozdrawiam

BMW E39 523iA LPG