Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaniepokoiła mnie pewna sprawa wczoraj podjeżdżam pod dom po małej trasie i pojawił sie komunikat ze mało oleju było to jedynie ostrzezenie wiec stwierdziłem ze po pracy doleje oleju i finito, troszkę przecież może oleju wziąć, przed chwilą patrze a pod autem jest mokro i to lama tak ok 10 cm średnicy, sprawdzam olej i 3/4 skali a komunikat sie nie wyświetla, czyli wszystko OK. Jest to sprawa co najmniej dziwna, moze podczas jazdy olej sie rozszerza i komunikat dotyczy zbyt wysokiego poziomu oleju, a jak wystygnie sie kurczy i poziom jest 3/4 ale z drugiej strony jak autko postoi to olej spływa i jest go " wiecej " dzisiaj wjade na kanał i obejrzę od spodu co się dzieje, którędy moze uciekać olej ??? może M50B25 ma jakieś przypadłości tego typu ???

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wiem jak w twoim silniku u mnie w M20 B25, czasem zawiesza sie czujnik poziomu oleju ponoć to przypadłosc w tych silnikach, i jest tak że po przejechaniu np, 5000 tys.km. tez sie potrafi odezwać komunikat, jezdze na gazie ,sie zastanawiam ,może olej już jest podniszczony jakosciowo, i dlatego "wrzeszczy" komunikat, dwie zielone czasem trzy diody jak zgasną przy oil serwice to już komunikuje, czasem musze troche dolać oleju[jezdze na mineralnym-takim jak przynależy do tego silnika], ale mam takie spostrzezenie jeszcze ,staram się utrzymywac poziom oleju w połowie wskazań bagnetu"", w poprzenim dieslu e28 ,jak tylko bylo więcej szybciej nadmiar tracil silnik-tak że tyle moge poradzic, co u siebie zaobserwowałem------pzdr -------- :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

Witam wiec tak, coś cieknie ale chyba raczej nie jest to olej, kapie patrząc od przodu po prawej stronie jak sie nerka kończy tam chyba jest pompa płynu chłodzącego ale nie jestem pewien , najciekawsze jest to ze ani pozom oleju ani płynu w chłodnicy nie ubywa, myślałem jeszcze ze to płyn od wspomagania bo jakiś czas temu coś skrzypiało, i dolewałem nieco przy wymianie termostatu, puszkę mam taką czarną jak podobno przy nivo, na niej cholera nie ma skali wiec ciężko sprawdzić w kazdym razie autko idzie na warsztat panowie sie przyjzą i napiszę co i jak, może sie komuś przyda w przyszłości

PS czy freon z klimy może aż tak wyciekać ???