Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z dziwnym odgłosem - jakby silniczek elektryczny bez obciążenia, pojawia się wtedy gdy ruszam i ponownie jak wyciagam kluczyk ze stacyjki.

Dobiega jak by z miejsca w którym znajduje się silniczek wycieraczki ale czas pojawienia się tych odgłosów nie wskazuje jak by to miało jakiś związek z wycieraczkami.

Chodzi o 730 e32 '92.

Miał ktoś może taki problem?

pozrdawiam

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Siłowniczki nawiewów.

Taki mam pomysł i przy nim będę się upierał :)

Kai
Opublikowano
Nawet jesli masz delkatnie odchylone pokretlo dmuchawy po przekreceniu kluczyka bedzie chodzilo , to jedyny powod innego nie ma tym bardziej ze piszesz ze po wyciagnieciu kluczyka jeszcze chwilke chodzi w tym czasie zatrzymuje sie dmuchawa bedaca wczesniej w ruchu nie masz sie co martwic , taki problem to nie problem :)
Opublikowano
Nawet jesli masz delkatnie odchylone pokretlo dmuchawy po przekreceniu kluczyka bedzie chodzilo , to jedyny powod innego nie ma tym bardziej ze piszesz ze po wyciagnieciu kluczyka jeszcze chwilke chodzi w tym czasie zatrzymuje sie dmuchawa bedaca wczesniej w ruchu nie masz sie co martwic , taki problem to nie problem :)

Nie napewno nie chodzi o nadmuch( z tym zresztą mam odwrotny problem - regulacjia ale to mniej istotna sprawa) charakter tego dźwięku -jego głośnoiść i intensywność jest dość przejmująca - jak wiertarka albo i gorzej

A kolega Kai wiedział by jak to naprawić albo chociaz sprawdzxić czy to o to chodzi , zresztą też to chodziło mi po głowie, problem z tym w jaki sposób uporać się z tym

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie napewno nie chodzi o nadmuch( z tym zresztą mam odwrotny problem - regulacjia ale to mniej istotna sprawa) charakter tego dźwięku -jego głośnoiść i intensywność jest dość przejmująca - jak wiertarka albo i gorzej

A kolega Kai wiedział by jak to naprawić albo chociaz sprawdzxić czy to o to chodzi , zresztą też to chodziło mi po głowie, problem z tym w jaki sposób uporać się z tym

Odgłos wiertarki? Brzmi tragicznie :/ Może któryś z siłowniczków "leci po zębach"?

Jak nie, to jedyna rada - przyłóż ucho i znajdź, może zdejmiejsz osłony pod deską rozdzielczą i tam ucho przyłożysz? A może to już odgłos pod maską?

Po ruszeniu jeszcze jedna rzecz się testuje - ABS, ale nie tak głośno...

Na taką odległość nie za bardzo mogę niestety coś poradzić...

Kai
Opublikowano

Tak z [pewnością to odgłos z poza kabiny właśnie z okolic silniczka wycieraczek od strony kierowcy- zaraz za szybą pod tą siadką między maską a szybą. ABS napewno działa. to coś musi być związane z obiegiem powietrza bo jak tego nie byl to - po wyłączeniy silnika i wyjęciu kluczyków , jak się dobrze przysłuchać to były takie ciche przestawienia jak by się cooś zamykało- może nawiewy powietrza dokabiny? ale nie wiem a od tamtej pory jak pojawił się ten dźwięk to nie słysze tego.

Jakie siłowniczki zatem jak je znaleźć wymienić czy da się naprawić?

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc.

Mam dokładnie taki sam problem jak opisałeś.

Wydaje mi sie ze jest to silniczek wycieraczek nie wiem czy dobrze sie wyraziłem, jak ruszam po odpaleniu silnika to mam taki odgłos jakby jakis silniczek sie załączył. Tak samo jak wyłącze silnik i wyjmę kluczyki. U mnie jest jeszcze ten sam odgłos jak wlacze spryskiwacze na szybe to po ostatnim ruchu wycieraczek mam ten sam odgłos, więc na pewno sa to wycieraczki. Dla mnie jest to zwiazane z taka sytuacja: jak ruszam zalacza sie silniczek "jakis moduł", ktory jest odpowiedzialny za wycieraczki podczas jazdy. Poniewaz jak masz wlaczone wycieraczki na 2 biegu podczas jazdy i w pewnym momencie musisz sie zatrzymac na skrzyzowaniu np. czerwone to wycieraczki same przechodza na 1 bieg, po ruszeniu ze skrzyzowania spowrotem chodza na biegu 2. Oczywiscie bez twojej ingerencji na przelaczniku biegów wycieraczek. Jesli troche zagmatwalem to przepraszam. Latem tego odglosu tak bardzo u mnie nie slychac ale tez jest tylko ze ciszej. Nic innego mi nie przychodzi do glowy jesli sie myle to mnie poprwcie. Tym bardziej ze jest to dzwiek dokladnie z podszybia tam gdzie jest caly mechanizm wycieraczek.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano
to silnik dociskajacy wycieraczki do szyby - poszukajcie na forum - ktos juz pisal na jego temat

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Dzięki nie wiedziałem że jest jeszcze taki silniczek.

Moze mozna go jakos regenerować, bo chyba sie kończy jak tak głośno zaczal pracowac? Poszukam na forum.

Pozdrawiam.

E32 730 LPG

KUPIĘ ŁADNE ZADBANE E38 735 LUB 740 rocznik '96;'97. PROSZĘ O KONTAKT NA PW.

Opublikowano
Czesc.

Mam dokładnie taki sam problem jak opisałeś.

Wydaje mi sie ze jest to silniczek wycieraczek nie wiem czy dobrze sie wyraziłem, jak ruszam po odpaleniu silnika to mam taki odgłos jakby jakis silniczek sie załączył. Tak samo jak wyłącze silnik i wyjmę kluczyki. U mnie jest jeszcze ten sam odgłos jak wlacze spryskiwacze na szybe to po ostatnim ruchu wycieraczek mam ten sam odgłos, więc na pewno sa to wycieraczki.

Dokładnie to samo jest u mnie. Przyczym działa to tylko jak auto rusza i obroty osiągną ok 1.5 tyś., a może przy odpowiedniej prędkości natomiast jeżeli rozpędzę się z górki siłą bezwładności tzn. nie używając biegów wówczas tego dźwięku nie słychać :think: . Dodam jeszcze, że przynajmniej u mnie, jest regulowany nacisk lewej wycieraczki poprzez imbus, który naciąga sprężynę, znajdujący się pod pokrywką ramienia wycieraczki w mniejscu osadzenia jej na ośce.

Też mnie zastanawiał ten dźwięk.

Opublikowano

NO A JA OSTATNIO DOWIEDZIAŁEM SIĘ ZE TO CHYBA NIE TO :? . Gość stwierdził że będzie to pompka do przepompowywania płynu do nagrzewnicy, teraz sam nie wiem. Jak to jest jedenak ten silniczek tak jak sądziłem na początku to macie tutaj stronkę gdzie pokazują jak to naprawić, i nie tylko to - całkiem fajna.

http://bmwe32.student.utwente.nl/

Obecnie nie mam możliwości zabrania się do naprawy albo chociaż sprawdzenia tego, dlatego proszę jeżeli ktoś to sprawdzi to niech napisze czy to ten silniczek czy tapompka (bo ona też zanajduje się w tamtej okolicy także o pomyłkę przy osłuchiwaniu nie tródno)

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • 1 rok później...