Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
uszanowanko wszystkim:) mam pytanie czysto retoryczne..... zauważyłem że w czasie jazdy grzeją mi się bębny tylnie w moim autku,,czy tak powinno lub musi być?? jestem świeżym posiadaczem autko i ztąd takie pytanie :mad2: .... pozdrawiam wszystkich :!:
Opublikowano
szczeki prawdopodobnie trzymają

dzieje sie odkąd zmieniłem alusy na felgi....czyżby szpilki miałbym za długie??

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie głosno mysle, ze skoro aluminium ma duzo lepsza przewodnosc cieplna od stali, to felgi aluminiowe szybciej wytracaly temperature z bebnow, do ktorych sa przeciez przykrecone. Wtedy tego nie zauwazales, nie czules.. Na stalowkach, ktore maja gorsza przewodnosc cieplna i maja mniejsza powierzchnie oddawania ciepla efekt jest bardziej widoczny (odczuwalny).

Teoretycznie zima tez czesciej hamujemy bo jest slisko, mimo ze lżej to dłuzej, a to powoduje wieksze wytwarzanie ciepla - to tez moze byc to.

Mimo wszystko powinienes sprawdzic stan tylnych okładzin, bebnów i hamulca recznego, bo mimo ze zjawisko nie jest wielkie, to zwieksza zuzycie paliwa i powoduje szybsze zuzywanie sie elementów.

Pozdrawiam.

Edytowane przez fipa
Opublikowano

Mimo wszystko powinienes sprawdzic stan tylnych okładzin, bebnów i hamulca recznego, bo mimo ze zjawisko nie jest wielkie, to zwieksza zuzycie paliwa i powoduje szybsze zuzywanie sie elementów.

Pozdrawiam.

okej sprawdze...dzięki za rade.....tak myślałem jeszcze nad szpilkami do felg,czy one mogą być winne??są jednak troszkę dłuższe od oryginalnych,czy one mogą w czymś chamować??... :jawdrop: