Skocz do zawartości

[E36] BMW BUSINESS CD RDS - Podlaczone a nie dziala - POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio kupilem takie radyjko. Po paru dniach zdobylem oryginalna kosc - gniazdo (bo w aucie poprzedni wlasciciel zmienil na iso) i podlaczylem radio. Oryginalna kosc ktora przylutowalem do wystajacych z deski kabelkow kiedys juz byla w tym aucie (kosc bralem od bylego wlasciciela). Pomoglo mi to przy lutowaniu. Kolory kabelkow z deski zgralem z kolorami wystajacymi z kosci. Kosc wlozylem do radia, a radio osadzilem wdesce rozdzielczej. Dodam jeszcze, ze oprocz kabli (z deski rozdzielczej), ktore pasowaly do kostki, byl jeszcze jeden kabelek - niebieski. Pomyslalem ze to masa, i przykrecilem takim plastikowym dlugim zaciskiem.

Myslalem, ze wszystko juz bedzie grac, a tu lipa...

Jak wlaczam stacyjke i swiatla, to podswietlenie radia tez sie elegancko uruchamia. Ale jak probuje uruchomic radio, to zadnej reakcji nie ma...

Blagam. Pomozcie Koledzy. Jak sprawdzic w czym problem? Czego to moze byc wina?

P.S.

Opublikowano

...

Dodam, ze jestem w stanie zaplacic za pomoc. Mysle ze to zdrowy uklad. Ja to traktuje jak wizyte u mechanika, tyle ze wirtualnie. Szanuje zamilowanie prawdziwych pasjonatow marki BMW, i dlatego wole sie zglosic do Was, niz do jakiegos pierwszego lepszego warztatu. Poza tym nie chce zeby mnie orzneli na x zl.

Pzdr

Hirek

Opublikowano

1. Czy masz 100 % pewnosc ze radio dziala ??

2. Masa przewaznie z bmw jest brazowa, choc moze sa jakies wyjatki.

3. Tu masz schema od 318 1993, posprawdzaj wszystko czy kable sie zgadzaja i ewentualnie czy jest zasilanie miernikiem, a jak nie wiesz co z tym zrobic to jedz do elektryka http://www.sendspace.pl/file/9DkQL3fK/

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Dzieki!!!

Posprawdzalem miernikiem, i okazalo sie, ze nie mam zasilania w jednym z plusow (w tym, w ktorym jest napiecia caly czas). Polaczylem kabel z napieciem ktore jest tylko po przekreceniu stacyjki, do gniazd obydwu plusow w radiu, i dziala z tym mankamentem, ze za kazdym razem musze wpisywac kod. (Ale dziala). Teraz musze sie tylko dowiedziec ktoredy ida przewody do radia, zeby moc wymienic prawdopodobnie przerwany gdzies kabel.

1. Czy ktos z Was wie, ktoredy w tych autach sa poprowadzone przewody do radia?

2. Ktore elementy auta musze odkrecic aby sie do nich dostac?

Z gory dzieki...

Pozdrawiam

Hirek

Opublikowano
Chyba ida nad nogami kierowcy.. ewentualnie znajdz miernikiem kabel jakis pod kierownica, ktory ma zasilanie caly czasy, moze byc jakis troszke grubszy i czerwony, choc niekoniecznie, ale ja jakis tam znalazlem jak kiedys potrzebowalem do podlaczenia zegarka.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Tak na przyszlosc to nie podlaczaj czegos wedlug kolor i na czuja... nie mowie ze cos sie zlego tu stalo ale takie podejscie ze " ten niebieski to moze byc masa" nie jest dobrym podejsciem do sprawy.