Skocz do zawartości

Wahacze i ogrzewanie - kosmos :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów 8)

Prośba o pomoc - w mojej E36 zdiagnozowano, że wahacze lewy i prawy powodują pływanie i "rozluźnienie" układu kierowniczego na dziurach, których nieco mamy w naszym pięknym kraju :evil:

Czy jest możliwa wymiana w tym modelu poszczególnych sworzni?? (tzn. ten bliżej koła to wiem na pewno ale ten środkowy powiedziano mi w serwisie że jest zintegrowany z wahaczem i tym samym niewymienialny i należy w zasadzie wymienić cały wahacz - a cena - wiadomo - kosmos w ASO ( jeden 450 PLN) :( )

i drugie - moje przemyślenie.....elektrozawór do ogrzewania padł i również sugerują wymiane całego (270 PLN), choć kiedyś przeczytałem na forum, że można go rozebrać i nasmarować jakieś iglice wewnątrz. Jak to w zasadzie jest z tym elektrozaworem......? czy ktoś wie??

a dodatkowo panel sterujący ogrzewaniem też jest do wymiany ale to jest inna bajka w przedziale cenowym 363 zł.

że nie wspomnę na koniec o wycieku z przekładni kierowniczej (propozycja wymiany całej bo podobno tak się robi - 3740 PLN).......

pójdę z torbami..... :twisted:

pozdrawiam i dziękuję z góry za wszystkie opinie....

pozdrawiam

Yaro [E36`91]

Opublikowano

Witam,

sworznia środkowego nie wymienisz,możesz poszukać innego używanego zaworu i zamienić a przekładnie da się naprawić,koszt zależy od tego gdzie cieknie.

Olek

Opublikowano
Z pływanim miałem to samo, całego wachacza nie trzeba wymieniać, tylko końcówki (takie gumowe :) ), i najlepiej od M3, dłużej wytrzymują nasze PoLsKiE DrOgI ech...
Opublikowano

słuchaj weź to co oni powiedzieli trochę z przymrużeniem oka w ASO by wymieniali tylko całe podzespoły a najlepiej wszystkie cześci :) . Mi zdiagnozowali kiedyś, że wszyskie amory mam do wymiany zajechałem do paru innych stacji kontroli okazało się że przód mam procentowo około 70 % a tył 85% a 100% to mają nowe amory chym a nic mi nie stuka autko nie myszkuje wszystko git - może mieli taki dzień w ASO hehehe

ja bym zasięgnij opini innych mechaników zajmujących się takimi rzeczami

poszukaj używek co poniektórych podzespołów (panel ogrzewania itd.) a z tego co wiem są ludzie którzy regenerują wahacze tylko nie wiem jak to potem przekłada się w jeździe

na allegro coś znajdziesz no i nie w takich kosmicznych cenach

tu masz wahacze w całkiem niezłej cenie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=39145926

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano

Wszystkie sworznie można wymienić w wachaczu od e36, ten środkowy (długi) jest tańszy niż ten krótki.....jeżeli wymiana jest zrobiona dobrze i zastosowane firmowe sworznie to nie ma problemu z trwałością.

Pozatym można np. zastosować wachacze z e30 , mają identyczne wymiary...różnica polega tylko na innym mocowaniu w wachaczu krótkiego sworznia. :wink:

Cena tych wachaczy z Allegro jest naprawde atrakcyjna....ciekawe jak z jakością....

Zaworek ogrzewania można wyczyścić....poszukaj na forum opisu...niejednokrotnie był ten temat "wałkowany"

Jeżeli chodzi o przekładnie kierowniczą to pewnie da się naprawić w rozsądnych pieniądzach.....ew. można kupić używkę na szrocie ...cena pewnie ok. 500 PLN a moze mniej :wink: