Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W kilku watkach wypowiadalem sie, ze moje auto spala wg kompa ~10,5 l/100 PB. Myslalem, ze takie powinno byc i ze jest ono spowodowane moim dosc agresywnym stylem jazdy. Wczoraj jednak ogarnelo mnie zwatpienie.

Otoz bylem ze znajomym jego Mercedesem E500 po odbior nowego auta (nota bene CL 63AMG ;)). W drodze powrotnej ja prowadzilem E500. Jechalismy dosc dynamicznie, gdyz usilowalem utrzymac sie za CL63AMG.

Dla niewtajemniczonych: E500 ma 305 KM a 63AMG 525KM, sa to silniki V8 bez zadnych turbin.

Ale wracajac do meritum:

E500 o pojemnosci 5l i mocy 305 KM spalil mi srednio 11l/100.

Porownujac moc i pojemnosc do mojej 528i - prawie to samo.

Czy powinienem wg Was szukac powodow takiej konsumpcji paliwa przez koniki w moim aucie?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Zgadzam się z Grigorijem. Moje i Twoje 528 ma 193 konie i 2,8 litra. Według katalogu spalanie średnieto 15,5 litra. Taki sam manual średnie spalanie 11,5. Weź BMW 530 z 2007 r. (bezpośredni wtrysk benzyny). 3 litry, moc 272 konie. Średnie spalanie w manualu 7,8 litra, w automacie 7,7 lita!!!!!! To są inne generacje silników, inna skrzynia. Teraz już nie ma praktycznie różnicy w spalaniu manual czy benzyna, a starych różnica 4-5 litrów. Nie ma co porównywać.

Mam 528iAT, duża masa, bo dużo dodatkowego (i ciężkiego) wyposażenia, w tym ciężkie podwójne szyby. Pali mi w mieście (raczej brak długich odcinków) od 17 do 20 litrów, na trasie 9-11 litrów. Wszystko w zależności od tego jak depczę. Autostrada w Niemczech, 160 km/h na tempomacie + krótkie przyspieszenia do 200 km/h, 900 km, 10,2 litra.

Mam instalację BRC Sequent 56 (jak dla mnie rewelacja) - spalanie 5-10% więcej niż benzyny. Zauważyłem, że gaz leci ciurkiem jak będę katował NON STOP na dużych obrotach: 5000-6000 obrotów, wtedy spalanie gazu jest koło 15% więcej.

Czy nadal uważasz, że to dużo? Bo ja nie.

Opublikowano

Ok. Przyjmuje wyjasnienia dotyczace technologii i rocznikow aut. Pewnie ono opowiada rzeczywistosci.

Mam instalację BRC Sequent 56 (jak dla mnie rewelacja) - spalanie 5-10% więcej niż benzyny.

W to to absolutnie nie uwierze. Gaz jest duzo mniej kaloryczny niz benzyna i dlatego niezaleznie od instalacji przymuje sie ~20% wieksze spalanie. W naszych warunkach, przy naszej jakosci gazu to bywa i wiecej. Nie ma na to wiekszego wplywu rodzaj instalacji (no moze poza I i II generacja). W poprzednim aucie mialem LPi (wtrysk gazu cieklego) i mimo braku fazy zamiany stanu skupienia propan-butanu, spalanie rowneiz bylo o min. 20% wieksze.

Tomek

Opublikowano
W kilku watkach wypowiadalem sie, ze moje auto spala wg kompa ~10,5 l/100 PB. Myslalem, ze takie powinno byc i ze jest ono spowodowane moim dosc agresywnym stylem jazdy. Wczoraj jednak ogarnelo mnie zwatpienie.

Otoz bylem ze znajomym jego Mercedesem E500 po odbior nowego auta (nota bene CL 63AMG ;)). W drodze powrotnej ja prowadzilem E500. Jechalismy dosc dynamicznie, gdyz usilowalem utrzymac sie za CL63AMG.

Dla niewtajemniczonych: E500 ma 305 KM a 63AMG 525KM, sa to silniki V8 bez zadnych turbin.

Ale wracajac do meritum:

E500 o pojemnosci 5l i mocy 305 KM spalil mi srednio 11l/100.

Porownujac moc i pojemnosc do mojej 528i - prawie to samo.

Czy powinienem wg Was szukac powodow takiej konsumpcji paliwa przez koniki w moim aucie?

duzy silnik wcale nie znaczy ze wiecej spali :roll:

Opublikowano

W to to absolutnie nie uwierze. Gaz jest duzo mniej kaloryczny niz benzyna i dlatego niezaleznie od instalacji przymuje sie ~20% wieksze spalanie. W naszych warunkach, przy naszej jakosci gazu to bywa i wiecej. Nie ma na to wiekszego wplywu rodzaj instalacji (no moze poza I i II generacja). W poprzednim aucie mialem LPi (wtrysk gazu cieklego) i mimo braku fazy zamiany stanu skupienia propan-butanu, spalanie rowneiz bylo o min. 20% wieksze.

Twój problem, że nie wierzysz. Moja instalacja jest 4 generacji. Podobno jest to jedna z dwóch najnowocześniejszych (BRC Sq 56 i Landirenzo Omegas). Jaki miałbym cel w tym, aby pisać nieprawdę? Zastanów się chłopie.

Opublikowano
Jaki miałbym cel w tym, aby pisać nieprawdę? Zastanów się chłopie.

Chlopie! Moze komputer Ci przeklamuje ;)

Wiesz co to jest instalacja LPi? igdy nie uwierze, ze komus aut pali 10% wiecej propan-butanu niz PB, ale chyba mam do tego prawo? Prawa fizyki sa stale niezaleznie od instalacji gazowych.

Tomek

Opublikowano
Chłopie! Fakt, komputer mi przekłamuje, spalanie benzyny jest 5% większe niż wskazanie. Ale podaję Ci rzeczywiste spalanie ze stacji benzynowej. Oczywiście, że masz do tego prawo, każdy ma swoją wiarę (tudzież nie).
Opublikowano
Ale podaję Ci rzeczywiste spalanie ze stacji benzynowej.

Podales spalanie benzyny czy gazu?

Tomek

Opublikowano

Wszystko jasno napisane. Rzeczywiste spalanie benzyny mam 5% większe niż wskazanie komputera w samochodzie. Rzeczywiste spalanie gazu mam 5-10% większe niż benzyny, czyli 10-15% większe niż wsakaznie komputera. . Wszystko sprawdzałem z karteczką przez ponad pół roku, zima, wiosna, lato, klima i bez klimy. Zarówno miasto, polska trasa, jak i niemiecka autostrada. Oczywiście były okresy np. miesięczne, że dla sprawdzenia jeżdziłem tylko na beznynie. Ostatnio wczoraj tankowałem i wyszło mi 111% wskazań komputera, czyli około 106% gazu względem rzeczywistego spalania benzyny.

Gdybym teraz jeszcze raz zakładał instalację, założyłbym taką samą, ale wybrałbym japońskie wtryskiwacze. Mam wtryskiwacze BRC i niestety jeden już mi padł. Na szczęście mam na gwarancji. Gdy ten wtryskiwacz był walnięty, tuż przed padnięciem, to faktycznie palił mi 20% więcej gazu niż beznyny. Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
Wszystko jasno napisane.

Pali mi w mieście (raczej brak długich odcinków) od 17 do 20 litrów, na trasie 9-11 litrów. Wszystko w zależności od tego jak depczę. Autostrada w Niemczech, 160 km/h na tempomacie + krótkie przyspieszenia do 200 km/h, 900 km, 10,2 litra.

Mam instalację BRC Sequent 56 (jak dla mnie rewelacja) - spalanie 5-10% więcej niż benzyny.

Niestety nie jest dla mnie jasne czy piszac o spalaniu masz na mysli benzyne czy LPG. Jezeli spalanie dotyczy LPG to masz duzo mniejsze niz ja. Jezeli benzyny - to mysle, ze spalanie jest podobne.

Tomek

Opublikowano
Ok. Przyjmuje wyjasnienia dotyczace technologii i rocznikow aut. Pewnie ono opowiada rzeczywistosci.

SRATA TATA -Już wielu klientów potwierdziło to, że autko na wtrysku LPG spala im tyle samo gazu co benzyny lub do max 10% więcej-są też tacy którzy twierdza, że pali mniej gazu niż benzyny :idea:

To nie jest opinia jednej osoby...

A Jaki by ktoś miał cel w okłamywaniu MONTAŻYSTY

:mrgreen:

Opublikowano

Te wartości co Ci podałem, to benzyna - test długodystansowy. Takiż sam robię teraz z gazem. Przez ostatnie prawie 1500 km wychodzi mi 5-10% więcej gazu.

Chłopcy, piszcie sobie SRATATATA i zagryzajcie zęby, że ktoś Was oszukuje, bo Wy się na gazie "znacie". Ja się nie znam, jestem użytkownikiem.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Te wartości co Ci podałem, to benzyna - test długodystansowy. Takiż sam robię teraz z gazem. Przez ostatnie prawie 1500 km wychodzi mi 5-10% więcej gazu.

Chłopcy, piszcie sobie SRATATATA i zagryzajcie zęby, że ktoś Was oszukuje, bo Wy się na gazie "znacie". Ja się nie znam, jestem użytkownikiem.

Pozdrawiam.

I tutaj właśnie wychodzi dokładna regulacja....nie będę sie rozpisywał bo i po co.

Wystarczy, ze masz podgląd szybkiej korekty w ECU Pb i juz wiesz jak instalacja jest wyregulowana.

Każdy wie swoje a prawda leży po środku :mrgreen:

Opublikowano
W kilku watkach wypowiadalem sie, ze moje auto spala wg kompa ~10,5 l/100 PB. quote]

Wedlug mnie to w normie,nawet przyjmujac ze komputer zaniza o 20 % to i tak jest ok jak na silnik benz 2800. 520i na miesice spali tez 12l PB/100, tym bardziej, ze zima i wieksze zuzycie. Zajomy ma clio 1.4 16v 98 KM i mu spali na miesice prawie 10 l/100 :roll2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aby nie być gołosłownym.

Dzisiejsze tankowanie - tylko miasto - krótkie odcinki, 241 km, 49,7 litra gazu. Wskazanie na komputerze 19,0 l. Zużycie gazu 20,62 l/100 km. Co daje 8,53% więcej niż wskazanie kompa. Zakładając (sprawdzone), że pali mi 4-5% więcej benzyny niż wskazanie kompa, to faktyczne zużycie gazu jest o 4,36% większe niż benzyny.

Opublikowano
Aby nie być gołosłownym.

Dzisiejsze tankowanie - tylko miasto - krótkie odcinki, 241 km, 49,7 litra gazu. Wskazanie na komputerze 19,0 l. Zużycie gazu 20,62 l/100 km. Co daje 8,53% więcej niż wskazanie kompa. Zakładając (sprawdzone), że pali mi 4-5% więcej benzyny niż wskazanie kompa, to faktyczne zużycie gazu jest o 4,36% większe niż benzyny.

Krótkie odcinki to auto jeździ na benzynie...

Pozdrawiam

Opublikowano

Następny mądry, mam Ci film nagrać, że tak nie jest?

Krótkie odcinki, to nie oznacza, że jadę kilometr i godzinę stoję. Oznacza, że nie ma długich np. obwodnic, gdzie mogę stabilnie jechać przez 5-10 minut, że krótkie odcinki pomiędzy światłami.

Szkoda gadać.

Opublikowano
Michals skoro pali Ci ponad 20 l gazu, a to jak mowisz 5 % wiecej niz benz, tzn ze Ci pali 19l/100 PB, moi zdaniem jest to zbyt duze zuzycie spowodowane usterką. Podlaczales auto pod komputer? Ja mialem E39 540ia, ktora w najwiekszym ruchu w miescie ( Poznan) do i z pracy 8-16, palila mi 18 l/100 PB, ale to 4.4 V8 wiec tak duze zuzycie zrozumiale. Pozdrawiam
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wyjazd do Austrii, przjechane:

~800 km po naszych dogach

~200 km po drogach lokalnych w Austrii (dojazd do hotelu i do wyciagow)

~2100 po autostradach (glownie niemieckich).

Srednie spalanie z tego okresu 10,4 l PB.

Najnizsze spalanie jakie uzyskalem jadac w dosc duzym ruchu 100-130 ~9-9,3l PB.

W wiekszosci jazda na LPG, z koniecznosci (brak stacji lub bardzo duzo ludzi na stacji benzynowej) wyjezdzilem ok. 30 l. benzny.

Mysle, ze spalanie na poziomie 12-13 l gazu jest niezle, gdyz gdy tylko warunki na to pozwalaly to po niemieckich autostradach pomykalem 150-160 (staralem sie utrzymac 150 km/h wg wskazan GPS oraz nie przekraczac 3 tys. obrotow.

Porobilem rowniez kilka testow:

jazda ze stala predkoscia - spalanie wg kompa. Komputer resetowany po osiagnieciu okreslonej predkosci (GPS).

120 km/h - ~8,3l

130 km/h - ~8,9

140 km/h - ~9,5

150 km/h - ~10,5-11 l.

Wartosci sa orientacyjne, gdyz niestety nie pamieta dokladnych a nie za bardzo moglem zapisywac w trakcie jazdy ;)

Roznica miedzy GPS a licznikiem: licznik pokazywal o kilka km/h mniej.

Tomek

Opublikowano
Jaki miałbym cel w tym, aby pisać nieprawdę? Zastanów się chłopie.

Chlopie! Moze komputer Ci przeklamuje ;)

Wiesz co to jest instalacja LPi? igdy nie uwierze, ze komus aut pali 10% wiecej propan-butanu niz PB, ale chyba mam do tego prawo? Prawa fizyki sa stale niezaleznie od instalacji gazowych.

Stary watek ale sie co do tego zgodze.

Juz nie raz byl przypadek, ze samochod na instalacji LPG spalil mniej gazu niz benzyny. Byly o tym artykuly, magazyny telewizyjne i w kilku przypadkach sie to sprawdzilo....

B-bardzo M-mądry W-wybór
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczorajszy test, trasa ~180 km w jedna strone.

Droga TAM: jazda spokojna, zadko przekraczane 110 km, tylko w trakcie wyprzedzania. Czas 2,5h - spalanie z komputera 9,2 l PB (samochod z 1 osoba na pokladzie)

Droga Z POWROTEM: jazda normalna, kawalek autostrada 150-160, reszta drogi do 130-140, czas 2 godz. 10 min. spalanie 10,7 l PB. (3 dorosle osoby na pokladzie + bagaze + dotankowane 25 l. benzyny do zbiornika, wiec jakies ponad 200 kg wagi wiecej).

Moje wnioski: moze i niewielka roznica w czasie i 1,5 l w spalaniu ale... na dluzsza mete nie dalbym rady jezdzic autem w taki emerycki sposob ;)

Dzis podjade na stacje i zatankuje LPG wiec podam konkretne spalanie ze zuzycia paliwa.

Dodane: Zatankowane, srednie spalanie ~14 l LPG, koszt przejechania 100 km ~29 zl.

Tomek

Opublikowano

Dodane: Zatankowane, srednie spalanie ~14 l LPG, koszt przejechania 100 km ~29 zl.

Chcialbym aby moje e39 palilo 14 litrow?!! podane spalanie jest w miescie? Rozumiem ze masz manuala??

Ja nie schodze ostatnio ponizej 17.5-18 (automat) spokojna jazda miesczucha... Nowa instalacja stag 300

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
podane spalanie jest w miescie?

Przeczytaj moj post ;)

W miescie mam spalanie z komputera PB 16,5-18l przy sredneij predkosci ~25 km/h

Tomek