Skocz do zawartości

Problem z wskaznikiem temparatury cieczy chlodzacej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam maly problem z wkaznikiem temperatury.BMW 528i. Na rozgrzanym silniku skala wychyla sie nieco powyzej niebieskiego pola. Nie ma zadnych wahan.Miasto, autostrada, dzien cieply czy chlodny pozostaje caly czas lekko powyzej niebieskiego pola. Termostat jest dobry, czujnik temp w glowicy jest nowy. Jaka moze byc inna przyczyna?pozdrawiam
Opublikowano
sprawdzilem to w bardzo prosty sposob. po 15 min pracy silnika waz doprowadzajacy plyn z chlodnicy do silnika byl cieply a odprowadzajacy byl zimny. to znaczy ze termostat sie jeszcze nie otworzyl. byl tzw maly obieg tylko wewnatrz silnika. wskaznik i tak sie nie podniosl wyzej niz niebieskie pole.Ogrzewanie w tym czasie dzialalo poprawnie.gdyby termostat byl popsuty to silnik byl by niedogrzany i dwa weze cieple.
Opublikowano
Tez mam problem z temperatura....skacze wskaznik pod czerwone pole....mysle ze to termostat bo gorny waz jest goracy a dolny zimny....wiec to chyba wina termostatu....rowniez jest taki objaw ze nie leci cieple powietrze w srodku auta tylko zimne :mad2: jak myslicie to termostat?? :|
Opublikowano
sprawdzilem to w bardzo prosty sposob. po 15 min pracy silnika waz doprowadzajacy plyn z chlodnicy do silnika byl cieply a odprowadzajacy byl zimny. to znaczy ze termostat sie jeszcze nie otworzyl. byl tzw maly obieg tylko wewnatrz silnika. wskaznik i tak sie nie podniosl wyzej niz niebieskie pole.Ogrzewanie w tym czasie dzialalo poprawnie.gdyby termostat byl popsuty to silnik byl by niedogrzany i dwa weze cieple.

Nic bardziej mylnego - miałem to samo. Dolny wąż z pozoru zimny a jednak termostat cały czas powoli puszczał i silnik mi się nie dogrzewał. A jak u Ciebie ze spalaniem? U mnie wzrosło o ok. 2 litry/100.

Opublikowano
A jak u Ciebie ze spalaniem? U mnie wzrosło o ok. 2 litry/100.

u mnie spalanie takie jak na zdjęciu :twisted2: i też mi nie przeszkadza :D