Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie.Właśnie zmieniłem opony letnie na zimowe (rozmiar 195/65 15 cali) i jadąc ponad 80 km/h zaczynam słyszeć (nieznacznie) takie wycie...Wiem,że to nie sprawa mostu,bo na letnich było cichutko. Co to może być? Czy to znaczy, że opona obciera czy może jest do bani? Sprawdzałem po jeździe, ale nie zauważyłem żeby któraś opona obcierała...
Freude am fahren...
Opublikowano
Opony kupiłeś używki? Mogą być np. wyząbkowane ale wtedy czułbyś minimalne wibracje na kierownicy. Też kiedyś tak miałem na zimówkach, wyło jakby most bez oleju pracował, zmieniłem na inne i ok.
Opublikowano
Nie wiem czy się wtajemniczałeś w właściwości opon, ale raczej nie.

Opony zimowe są głośniejsze od letnich i to jest normalne.

No może nie zwracałem na to baczniejszej uwagi jeżdząc innymi samochodami...

Ale myślicie,że nie są te opony za wysokie?Dobry mają profil?

Freude am fahren...
Opublikowano

Może być również inna opcja. Nalezy to wziąć pod uwagę.

Chodzi o łozyska. Mnie się to stało z dnia na dzień. Delikatne wycie zaczęło się przy wyższych prędkościach. Kiedy pojeździłem więcej wycie występowało już przy prędkośći 40km/h i to takie że nawet radio nie dawało rady.

Pojeździj trochę i zobaczysz. Jak nic się nie będzie zmieniać to pewnie opony. Jak zacznie wyć coraz głośniej z czasem to obstawiam łożyska.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Ale myślicie,że nie są te opony za wysokie?Dobry mają profil?

Producent zaleca rozmiar na zimę 185/65/15. Twój rozmiar 195/65/15 jest trochę wyższy ale bez przesady. Wielu forumowiczów zakłada taki rozmiar na zimę. Nic nie powinno sie dziać. Ja miałem kiedyś 205/65/15 i nic nie obcierało.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Chodzi o łozyska. Mnie się to stało z dnia na dzień. Delikatne wycie zaczęło się przy wyższych prędkościach. Kiedy pojeździłem więcej wycie występowało już przy prędkośći 40km/h i to takie że nawet radio nie dawało rady.

Pojeździj trochę i zobaczysz. Jak nic się nie będzie zmieniać to pewnie opony. Jak zacznie wyć coraz głośniej z czasem to obstawiam łożyska.

Nie,no jechałem dzisiaj z ojcem ponad 80 km/h i ledwo usłyszał wycie...ja jestem przewrażliwiony i wszystko powyłączałem (łącznie z nadmuchem, aż mi szyby parowały) i wtedy mogłem usłyszeć...więc raczej nie są to łożyska...Czy rozmiara tej opony 195/65 R15 jest słuszny?Jeździł ktoś na takich oponach?

Freude am fahren...
Opublikowano

BMW to nie VW i tu jednak łożyska nie padają z dnia na dzień, często przeżywają samochód. Prędzej bym obstawił już dyfer.

Opublikowano

BMW to nie VW i tu jednak łożyska nie padają z dnia na dzień, często przeżywają samochód. Prędzej bym obstawił już dyfer.

No u mnie niestety nie przezyły samochodu :D Napisałem to gdyz sam miałem takie doświadczenie i na poczatku naprawdę było je słychać cichutko ale jednak z dnia na dzień coraz głosniej.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

szerokie, ale jak ty na te felgi założyłeś 195/65? trochę za wąskie te opony :/

6 cali 185?65/15, 6,5 cala 205/60/15 (chyba powinno być tak)

Fakt, miałem 6,5 cala 195/65/15 tylko z et od e34 e39, spoko to wyglądało ale obcierało trochę o tylne błotniki.

Ale to nie powoduje wycia tylko obcieranie na dołkach. Trudno mi pomóc. powodzenia.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
No kolego,tutaj się mylisz...do opon 205 seryjnie są felgi 7 cali...takie miałem założone na lato...a skoro na tę felgę zakładają forumowicze nawet oponę 185...więc pomyślałem ,że 195 będę ok...
Freude am fahren...
Opublikowano

na felgę 7 calową 185?? szok!!

Napisz co masz napisane na feldze, wiesz jakie jest tam ET?

IS to oznaczenie ET.

Z tego co mi się wydaje to 7 cali były zakładane w serii 5 i 7.

Opublikowano
na felgę 7 calową 185?? szok!!

Napisz co masz napisane na feldze, wiesz jakie jest tam ET?

IS to oznaczenie ET.

Z tego co mi się wydaje to 7 cali były zakładane w serii 5 i 7.

Spójrz w instrukcję do swojego BMW i tam zobaczysz,że 7 calowe felgi nie tylko były zakładane w serii 5 i 7 :nienie: Kupiłem swoje BMW na 7 calowej feldze aluminiowej i oponach 205...i taka felga jest do tych opon zalecana...ET mojej felgi aluminiowej to 47...

Freude am fahren...
Opublikowano

No tak, sam mam felgi na lato 7,5 cala. Jak masz et 47 to nie powinno nic obcierać, szukaj gdzie indziej.

P.S. Myślałem że mówisz o felgach stalowych.

Opublikowano
Witam Wszystkich . Bmw jeździ na rozmiarze 185/65/15 i 205 /60/15 zamiennikie tej pierwszej jest 195/60/15 a tej drugiej 195/65/15 i można je bez problemu założyć na felgi 6 i 6.5 cala. Aco do szumu to jeżeli nie było tego na letnich to na 100% jest to wina opon są lekko wyząbkowane . Przejeć ręką po oponach i wyczuj czy są równe jak będą nie równe idzie je uratować . Te nie równe załóż na napęd i rusz kilka razy ostro ale na suchym asfalcie , powinny się wyrównać Są dwie przyczyny ząbkowania opon nie wyważenie albo amory padnięte