Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie, czy może ktoś dysponuje wykresem z hamowni dla niemodyfikowanego e39 tds?

zastanawiam sie nad zmianą mapy, bo obecna za bardzo mi nie odpowiada - nie za bardzo sie sprawdza w codziennej jeździe, max moment mam za wysoko - jak w benzyniakach ok 3500 rpm, za to przy 2200 obr zwykłe (niemodyfikowane) e39 ma 280 Nm u mnie jest 240....dopiero potem dostaje kopa. Z kolei max mocy mam już przy 3800 obr

podejrzewam, że zmiana mapy na mocniejszy moment np 340Nm przy 2300-2400 zdecydowanie zmniejszyłaby spalanie - bo przy tych obrotach sie najczęściej jeździ, co myślicie???

http://img114.imageshack.us/img114/7518/wykreszhamowninaszejbmwyk2.th.jpg

Opublikowano
no ja wlasnie sie tez nad tym zastanawiam... i doszedlem do podobnych wniosko co ty... tylko ciekawi mnie koszt takiej imprezy i zaklad ktory zrobi to profesjonalnie... najlepiej gdzies w wawie... moze ktos sie orientuje ?
Opublikowano

chyba nie da się zrobić tyle NM na takich obrotach w TDS, bo fabryczne Turbo nie jest zbyt rewelacyjne, i przede wszystkim nie ma zmiennej geometrii żeby dmuchać mocno już od niskich obrotów

najlepiej podjech do kogoś solidnego od chipowania i się spytaj czy jest to możliwe

ps jak będziesz wiedział to koniecznie napisz tutaj na forum

Opublikowano
U mnie po zmianie programu ciągnie od razu.Wcześniej przy ruszaniu się muliła dopiero po chwili się wkręcała.Nie zaliczyłem hamowni ale się przyjemnie jeżdzi na każdych obrotach .
Opublikowano
U mnie po zmianie programu ciągnie od razu.Wcześniej przy ruszaniu się muliła dopiero po chwili się wkręcała.Nie zaliczyłem hamowni ale się przyjemnie jeżdzi na każdych obrotach .

no i właśnie o coś takiego mi chodzi, moja co prawda jak sie wkręci to ma ogień niesamowity, ale ja nie przepadam za kręceniem tds-a, lubie jak samochód ciągnie mocno od dołu.... :D

Opublikowano
mam pytanie, czy może ktoś dysponuje wykresem z hamowni dla niemodyfikowanego e39 tds?

Witaj,

Mam wykres swojego zdrowego tds'a w innej budzie, ale silnik ten sam.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img101.imageshack.us/img101/6259/kanguyv3.jpg

Powiedz mi czy ty masz juz cos robione, bo na to mi wyglada. Po pierwsze przebieg jest inny niz w serii i wartosci również. Wartobyloby wykluczyc blad pomiarowy.

Opublikowano

Witaj,

Mam wykres swojego zdrowego tds'a w innej budzie, ale silnik ten sam.

http://img101.imageshack.us/img101/6259/kanguyv3.th.jpg

Powiedz mi czy ty masz juz cos robione, bo na to mi wyglada. Po pierwsze przebieg jest inny niz w serii i wartosci również. Wartobyloby wykluczyc blad pomiarowy.

tak, był modyfikowany podobno już w Niemczech.

dzięki za wykres

Ps.

chociaż z drugiej strony, może już tez przesadzam oczekując od dziadka tds osiągów common rail :D